Μπορεί μέχρι πριν μερικές δεκαετίες όταν μιλούσαμε για γάλα εννοούσαμε αυτό το οποίο προέρχεται από τα ζώα, και κυρίως το αγελαδινό, πλέον όμως η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. Στα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μάρκετ και διαφόρων άλλων καταστημάτων συναντάμε μία σειρά από επιλογές που φτάνουν στο ποτήρι μας από εναλλακτικές πηγές προέλευσης όπως το γάλα αμυγδάλου, βρώμης, φουντουκιού, κάνναβης και καρύδας.
Φυσικά το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων συναντάμε τις ανησυχίες σχετικά με το περιβάλλον, τις νέες διατροφικές προτιμήσεις μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού αλλά και προβλήματα υγείας, όπως οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες.
Στην κορυφή της κατανάλωσης το φυτικό γάλα
Το φυτικό γάλα είναι η κατηγορία με την υψηλότερη κατανάλωση μεταξύ όλων των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως. Το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και συνολικά κατείχαν μερίδιο πάνω από το 50% μερίδιο στη συνολική κατανάλωση φυτικού γάλακτος το 2022, λόγω της μεγαλύτερης εμφάνισης των αλλεργιών στο γάλα, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για φυτικό γάλα παγκοσμίως.
Το γάλα σόγιας είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών και καλίου και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από το αγελαδινό γάλα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά, θεωρείται ιδανικό υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η δημοτικότητα του φυτικού γάλακτος εκτοξεύτηκε στα ύψη την τελευταία δεκαετία, ενώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου το 54% των Ευρωπαίων καταναλωτών προτιμά το φυτικό γάλα.
Μπορεί άλλωστε -φαινομενικά- να πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη συνήθεια σε τόσο μαζικό βαθμό, όμως τέτοια ποτά καταναλώνονται εδώ και αιώνες σε διάφορους πολιτισμούς. Για παράδειγμα, το γάλα από ξηρούς καρπούς τίγρης, γνωστό ως horchata de chufa, είναι ένα δημοφιλές εθνικό ποτό στην Ισπανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις όποιες αντιλήψεις μπορεί να υπάρχουν, το φυτικό γάλα έχει γίνει βασικό προϊόν του νοικοκυριού και δεν καταναλώνεται πλέον αποκλειστικά από vegans και vegetarians. Στην πραγματικότητα, το 43% των ευρωπαίων καταναλωτών αγοράζει πλέον γαλακτοκομικά και εναλλακτικά γαλακτοκομικά, ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ (47%) καταναλώνει τακτικά γάλα φυτικής προέλευσης, το οποίο αυξάνεται σε 56% στις ηλικιακές ομάδες Millennial και Generation X, εξέλιξη που αποδίδεται σε παράγοντες όπως η αυξανόμενη δυσανεξία στη λακτόζη, την «στροφή» σε υγιεινά τρόφιμα και τη βιώσιμη προμήθεια συστατικών.
Νέα προϊόντα που ξεχωρίζουν
Η παραγωγή φυτικού γάλακτος έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα παραδοσιακά φυτικά γάλατα, όπως το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου, παραμένουν δημοφιλή, αλλά νέες επιλογές όπως το γάλα βρώμης, φουντουκιού, καρύδας και κάνναβης κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει την επεξεργασία των πρώτων υλών μέσω μουλιάσματος, άλεσης και διήθησης για την εξαγωγή του γάλακτος.
Οι παραγωγοί επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της γεύσης και της υφής των προϊόντων. Επίσης, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την παραγωγή οργανικών και βιολογικών προϊόντων, που απευθύνονται σε καταναλωτές με αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Ποιες περιοχές προηγούνται στις πωλήσεις
Την όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία του μη ζωικού γάλακτος μαρτυρούν και τα νούμερα των πωλήσεων, την ώρα που οι προβλέψεις για την αγορά φυτικού γάλακτος είναι εξαιρετικά θετικές. Αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια αγορά υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 21 δισ. δολ., ποσό που μέχρι το 2029 αναμένεται να αγγίξει τα 36 δισ. δολ.
Πρώτη στη λίστα με τις περιοχές στις οποίες καταναλώνεται το περισσότερο μη γαλακτοκομικό γάλα βρίσκεται η Ασία-Eιρηνικός, ενώ ακολουθεί η Ευρώπη. Συνολικά, οι δύο περιοχές φαίνεται να καταλαμβάνουν το 75% του μεριδίου όγκου παγκοσμίως
Η παγκόσμια βιομηχανία γάλακτος φυτικής προέλευσης σημείωσε ανάπτυξη 2,83% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, λόγω του αυξανόμενου αριθμού καταναλωτών που ευαισθητοποιούνται για την υγεία παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, το 2022, η κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης έφτασε τα 1,28 κιλά..
Στην Ασία-Ειρηνικό, το φυτικό γάλα έχει ευρεία χρήση για διάφορους σκοπούς. Το 2022, το γάλα βρώμης αναδείχθηκε ως το προτιμώμενο υποκατάστατο του γάλακτος ζωικής προέλευσης μεταξύ των καταναλωτών σε αυτήν την περιοχή. Στην Αυστραλία, ειδικότερα, παρουσιάστηκε σημαντική ανάπτυξη στον τομέα του φυτικού γάλακτος. Με το 30% του πληθυσμού να έχει διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) το 2022, το γάλα βρώμης, γνωστό για την περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες, έγινε περιζήτητο καθώς προσφέρει ανακούφιση για το IBS και τη δυσκοιλιότητα.
Στη Βόρεια Αμερική, το γάλα φυτικής προέλευσης καταναλώνεται ως υγιεινό ρόφημα από ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα από άτομα που ευαισθητοποιούνται για την υγεία. Το γάλα βρώμης, με τη χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε λιπαρά σε σύγκριση με το γάλα ζωικής προέλευσης, προτιμάται από όσους προσπαθούν να κάνουν δίαιτα. Επιπλέον, το γάλα βρώμης είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς λακτόζη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση μη γαλακτοκομικού γάλακτος στην Β. Αμερική ήταν 3,23 κιλά το 2022.
Στη χώρα μας, ο τζίρος των φυτικών ροφημάτων «άγγιξε» τα 38,2 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 4,8%. Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών δεν ήταν μεγάλες και κινήθηκαν στην περιοχή του +5,1%, η τιμή τους ανά λίτρο ήταν πολύ πιο υψηλή (2,68) από τον μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος βρισκόταν στο 1,59 ευρώ.
Η επόμενη ημέρα της αγοράς
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ζήτηση για φυτικό γάλα θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για τα οφέλη του, ενώ οι καταναλωτές αναμένεται να δείξουν προτίμηση για καινοτόμες γεύσεις στο τμήμα του φυτικού γάλακτος.
Αν θα θέλαμε να εστιάσουμε σε μερικές από τις βασικές τάσεις που θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη περιλαμβάνουν, θα έπρεπε να σταθούμε στην καινοτομία στα προϊόντα, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να πειραματίζονται με νέες γεύσεις και συστατικά, προσφέροντας πιο θρεπτικά και νόστιμα προϊόντα.
Οι καταναλωτές δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για προϊόντα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο
Ακόμα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει τόσο η είσοδος νέων παικτών όσο και η επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιοχές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της αγοράς.
Τέλος, οι καταναλωτές δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για προϊόντα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η αγορά φυτικού γάλακτος αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατροφική βιομηχανία του μέλλοντος, παρέχοντας υγιεινές, βιώσιμες και γευστικές εναλλακτικές λύσεις για καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.