Το πολυπόθητο «ταβάνι» περιμένει η αγορά του real estate για τις τιμές των ακινήτων που σκαρφαλώνουν αδιάκοπα σε νέα επίπεδα. Η «τρελή» πορεία που διαγράφεται ωστόσο δεν δημιουργεί και τις πιο ευοίωνες προοπτικές, αν και το τελευταίο διάστημα υποστηρίζεται ότι το «στοπ» είναι κοντά.
Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της συζήτησης είναι και η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών στην αγορά. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τα συγκεκριμένα φαινόμενα αφορούν πια όλες τις περιοχές της Αττικής, χωρίς ιδιαίτερες «διακρίσεις», αν και πάντα υπάρχει ο καθοριστικής σημασίας παράγοντας της εκάστοτε τοποθεσίας, αλλά και του έτους κατασκευής και της κατάστασης κάθε κατοικίας, με τις τιμές στις δημοφιλείς περιοχές και τα νεόδμητα ακίνητα να μας γυρίζουν…16 χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 2008.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,4%. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, οι αυξήσεις έφτασαν το 10,8%. Το ποσοστό ανήλθε στο 10,1% για τα παλαιά, από 5 ετών και άνω. Με βάση τα ίδια στοιχεία, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 10,8% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023, ενώ συγκεκριμένα στην Αθήνα, η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σκαρφάλωσε στο 9,4%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε σε 12,2% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Τελικά όμως, πόσο κοστίζει ένα σπίτι στην Αθήνα; Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από σχετική έρευνα του Spitogatos.gr, η μέση τιμή πώλησης για μία κατοικία στο κέντρο της Αθήνας το α’ τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 2.073 ευρώ, από 1.809 ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αριθμοί που μεταφράζονται σε μία αύξηση της τάξεως του +14,60%. Σε ανοδική τροχιά κινούνται βέβαια και τα ενοίκια, αφού, η μέση τιμή ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας εμφάνισε την ίδια περίοδο αύξηση 10,40%, καθώς διαμορφώνεται στα 10,36 ευρώ το τ.μ., από 9,38 ευρώ που ήταν το 2023, αναφορικά με το αντίστοιχο διάστημα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,4%
Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι το τοπίο γίνεται ακόμη πιο «σκούρο» σε περιοχές όπως τα νότια προάστια, όπου και βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες επενδύσεις (βλ. mega project Ελληνικού), που συμπαρασύρουν τις τιμές και αλλάζουν το σκηνικό της αγοράς. Η μέση τιμή για αγορά μίας κατοικίας στα νότια προάστια της Αθήνας βρέθηκε στα 3.664 ευρώ για κάθε τ.μ. το α΄τρίμηνο του 2024, ενώ το ίδιο διάστημα του 2023 ήταν στα 3.368 ευρώ (+8,80%).
Γιατί τελικά ακριβαίνουν τα σπίτια
Αδιαμφισβήτητα, η συνεχής άνοδος των τιμών πυροδοτείται σε πρώτη φάση από τη δυσκολία ανεύρεσης κατοικιών, και ιδιαίτερα των νεόδμητων, με το φαινόμενο ωστόσο να γενικεύεται σε όλους τους τύπους ακινήτων. Το έλλειμμα της προσφοράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς, ξεπερνά τα 200.000 ακίνητα, χάσμα που είναι αρκετά δύσκολο να καλυφθεί σε, σχετικά, σύντομο χρονικό διάστημα.
Μία ακόμη βαθιά πληγή είναι το κόστος κατασκευής, το οποίο ολοένα και ανεβαίνει με ρυθμό διπλάσιο του πληθωρισμού, επηρεάζοντας σημαντικά τη διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με αυτό το ζήτημα, είναι εντυπωσιακές. Σύμφωνα με αυτές, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023 παρουσίασε αύξηση 5,6%, έναντι αύξησης 8,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2023 με το 2022. Ακόμη περισσότερο, κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2024, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αυξήσεις ανά υλικό. Το πετρέλαιο έγινε κατά 3,8% πιο ακριβό, οι χάλκινοι αγωγοί κατά 1,7%, οι χαλκοσωλήνες κατά 0,9% και ο σίδηρος οπλισμού κατά 0,7%, όπως και τα κουφώματα αλουμινίου και τα τούβλα. Ως συνέπεια έρχεται η μείωση της οικοδόμησης νέων κατοικιών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τη στιγμή που τα «νοικοκυριά» συνεχώς αυξάνονται.
Παράλληλα, η «έκρηξη» των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που δεσμεύει πλήθος κατοικιών – περίπου 170.000- αλλά και η έντονη ανάπτυξη του τουρισμού, σε αυτό το πλαίσιο, δυσχεραίνουν την κατάσταση, με πολλούς από τους ιδιοκτήτες να προτιμούν να επενδύσουν στην εκμετάλλευση των ακινήτων τους με αυτή τη μέθοδο, παρά με τη μακροχρόνια μίσθωση, ή την πώληση, ως πιο συμφέρουσα και δελεαστική επιλογή. Όλα αυτά, τη στιγμή που τα «νοικοκυριά» μάλιστα συνεχώς αυξάνονται. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, την τελευταία δεκαετία υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν 155.000 νέες κατοικίες, ενώ η ζήτηση έφτασε τις 367.000 κατοικίες (197.000 νέα νοικοκυριά συν 170.000 βραχυχρόνιες μισθώσεις).
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά σπιτιών και να μειωθούν τα ενοίκια, προσφέροντας διέξοδο στις οικογένειες που αναζητούν κατοικία σε προσιτή τιμή ενοικίασης.
Το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί βέβαια καιρό τώρα, με τον κρατικό μηχανισμό να προχωρά σε κινήσεις προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των προσφερόμενων κατοικιών. Για παράδειγμα, μέτρα όπως το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – νοικιάζω», που αποσκοπεί στο να αυξηθεί η προσφορά κατά τουλάχιστον 10.000-12.000 διαμερίσματα, αλλά και η αυστηροποίηση των όρων χορήγησης της Χρυσής Βίζας, επίσης στοχεύει στο να συγκρατηθεί ο αριθμός των ακινήτων που «χάνονται». Όλα αυτά όμως απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν και μένει να δούμε αν τελικά οδεύουμε προς το «ταβάνι» των τιμών, για το οποίο κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.