18 Οκτ 2024
READING

Σκλαβενίτης: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα (και το παράδοξο των σούπερ-μάρκετ)

5 MIN READ

Σκλαβενίτης: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα (και το παράδοξο των σούπερ-μάρκετ)

Σκλαβενίτης: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα (και το παράδοξο των σούπερ-μάρκετ)

Ως επιβράβευση της διαρκούς στήριξης που προσφέρει στους εργαζόμενούς του αποτελεί η ανάδειξη του Σκλαβενίτη ως πιο ελκυστικού εργοδότη στον κλάδο της λιανικής.

Αυτή τη στιγμή ο Σκλαβενίτης αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία supermarket στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει 454 καταστήματα, απασχολεί περισσότερους από 32.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 620.000 πελάτες την ημέρα και όπως φαίνεται η καθημερινή προσπάθεια επιβραβεύτηκε και από τους 1805 επαγγελματίες που τον έφεραν στην πρώτη θέση έρευνας που πραγματοποίησε το kariera.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η επιχείρηση ανακοίνωσε μία σειρά από παροχές για τους εργαζομένους της προκειμένου να τους επιβραβεύσει για την σκληρή τους δουλειά αλλά και να τους στηρίξει σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό υιοθέτησε μία νέα πολιτική αποδοχών και παροχών, ετήσιας αύξησης 30.7εκ ευρώ, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων. Σε αυτές ξεχωρίζει η αύξηση βασικού μισθού σε 900€ για εργαζόμενο με έως δύο έτη προϋπηρεσίας στην επιχείρηση και 960€ μετά τη συμπλήρωση των δύο ετών, ποσό που για έγγαμο εργαζόμενο διαμορφώνεται σε 960€ και 1.020€, αντίστοιχα.

Ακόμα, προχώρησε στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί στην επιχείρηση από τις 14-2-2012 έως τις 31-12-2023, δηλαδή διάστημα το οποίο δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση της αναστολής των ωριμάνσεων.

Επίσης, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων που έχουν οικογένεια, αποφάσισε την χορήγηση παροχής ποσού 500€ για κάθε γέννηση ή υιοθεσία τέκνου, την αύξηση του ποσού των μηνιαίων διατακτικών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζόμενους από 50€ σε 70€ και τη χορήγηση μηνιαίων διατακτικών αξίας 50€ σε κάθε ανήλικο τέκνο εργαζομένου σε χηρεία.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων του προγράμματος, όπως οι ειδικές άδειες και η χορήγηση διατακτικών σε εργαζόμενους γονείς με τέκνα με ειδικές ανάγκες, το δώρο γάμου, οι διατακτικές επιβράβευσης και εορτών, το Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης Ζωής και Υγείας με πλήρη κάλυψη των ασφαλίστρων των εργαζομένων από την επιχείρηση, η παροχή έκπτωσης ποσοστού 7% για αγορές ειδών ευρείας κατανάλωσης και ποσοστού 10% για αγορές ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σκλαβενίτης ανήκει στις επιχειρήσεις εκείνες που -κόντρα στο οικονομικό του συμφέρον- αποφάσισε να μη λειτουργεί τις Κυριακές, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να βρίσκονται δίπλα στις οικογένειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τη διετία 2022-2023, ο Σκλαβενίτης συνέχισε την πολιτική του σταθερής αύξησης των θέσεων εργασίας, καθώς προχώρησε σε προσλήψεις7.150 Εργαζομένων.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που ξεχώρισαν

Εκτός από τον Σκλαβενίτη, στην έρευνα ξεχώρισαν άλλες 9 επιχειρήσεις και συγκεκριμένα οι: ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl Ελλάς, Vodafone, Αdidas Hellas, ΙΚΕΑ, Toyota Ελλάς (μέλος του Ομίλου Inchcape), Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., Avis Greece και Κωτσόβολος.

Οι δέκα εταιρείες που ξεχώρισαν κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε 86 εταιρείες και κατηγοριοποιήθηκαν με οκτώ διαφορετικά κριτήρια, όπως: το εργασιακό περιβάλλον, οι ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης, η κοινωνική ευθύνη, οι μισθοί και οι παροχές, η εργασιακή ασφάλεια, η ακεραιότητα οράματος και αξιών, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και εξωστρέφεια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και διάφορα επιμέρους στοιχεία της έρευνας. Για παράδειγμα, σε συντριπτικό ποσοστό, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες λιανικής θα εξέταζαν μια πρόταση από εταιρεία που έχει καλή φήμη, καθώς το 95,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα εξέταζε ανάλογη πρόταση ακόμη και ακόμη και αν δεν αναζητούσε μια νέα θέση εργασίας.

Η σημασία του εργασιακού περιβάλλοντος γίνεται κατανοητή κι από το γεγονός ότι το 69,7% των εργαζόμενων θα δήλωνε παραίτηση λόγω μη ικανοποιητικού εργασιακού περιβάλλοντος. Επίσης το 73,6% αναζητά πληροφορίες για την εταιρεία από άτομα που την γνωρίζουν ως εργοδότη.

Αντιστοίχως οι εταιρείες λιανικής (34,9%) αναλύουν τις παροχές στους εργαζόμενούς τους, το 13,9% αναλύουν πώς θα γίνει η πρόσληψη (Hiring Process) στο career site τους. Ενώ το 15,1% αναλύουν τα προγράμματα για νέους αποφοίτους, αλλά και τα προγράμματα πρακτικής άσκησης (internships) που προσφέρουν.

Το… παράδοξο των σούπερ μάρκετ

Στη συγκεκριμένη έρευνα πάντως παρατηρείται και ένα παράδοξο που η αλήθεια είναι ότι δημιουργεί εντύπωση. Το παράδοξο αυτό σχετίζεται με τα σούπερ μάρκετ και την μεγάλη αποδοχή που φαίνεται να απολαμβάνουν από τους εργαζόμενους, καθώς Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl Ελλάς βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ στη δεκάδα συμπεριλαμβάνεται και η Διαμαντής Μασούτης.

Το παράδοξο βέβαια δεν εδράζεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι φαίνεται να προτιμούν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αλλά στο ότι αυτές δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, κι ενώ στα σούπερ μάρκετ όλης της Ελλάδας απασχολούνται πάνω από 120.000 εργαζόμενοι σε περίπου 2.000 καταστήματα κυρίως των μεγάλων πανελλαδικών αλυσίδων χωρίς να προσμετρηθούν οι εργαζόμενοι σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, υπάρχει μία έλλειψη εργαζομένων που κυμαίνεται από 8.000 μέχρι 10.000.

Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl και Μασούτης βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα ελκυστικών εργοδοτών

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αφορά μόνο στους λεγόμενους «μεγάλους παίκτες», καθώς αν προστεθούν και οι μικρότερες «αλυσίδες» ή τα μεμονωμένα καταστήματα, οι ελλείψεις μεγαλώνουν.

Δηλαδή την ώρα που οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν τα σούπερ μάρκετ ως τους πιο ελκυστικούς εργοδότες, σε έναν βαθμό δεν πηγαίνουν να εργαστούν σε αυτα. Ένα παράδοξο που σίγουρα εξηγείται από μία σειρά λόγων όπως ότι πολλοί εργαζόμενοι πηγαίνουν σεζόν σε τουριστικές εργασίες ή στην εστίαση με στόχο την αναζήτηση πιο υψηλών μισθών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.