07 Σεπ 2024
READING

ΓΕΚ Τέρνα: Πώς κατάφερε να «εκτοξεύσει» την κερδοφορία κατά 51,3%

8 MIN READ

ΓΕΚ Τέρνα: Πώς κατάφερε να «εκτοξεύσει» την κερδοφορία κατά 51,3%

ΓΕΚ Τέρνα: Πώς κατάφερε να «εκτοξεύσει» την κερδοφορία κατά 51,3%

Την ισχυρή του δυναμική επιβεβαίωσε και στο ξεκίνημα του 2024 ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, καθώς κατάφερε να πετύχει αύξηση κατά 51,3% στα καθαρά κέρδη των μετόχων, προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σημαντική ήταν η αύξηση που παρουσιάστηκε και στα λειτουργικά κέρδη (adj.EBITDA) τα οποία παρουσίασαν άνοδο κατά 20% το ίδιο διάστημα και έφτασαν στα €148,3 εκατ., ενισχυμένα από τους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ, με το σχετικό περιθώριο (adj.EBITDA margin) να διαμορφώνεται σε 19,8% έναντι 15,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Στον αντίποδα, τα έσοδα του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε € 747,3 εκατ. έναντι €819,7 εκατ., λόγω των χαμηλότερων τιμών στην αγορά ενέργειας.

Σε λειτουργικό επίπεδο, και το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο Όμιλος διατήρησε τα ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας σε συνέχεια της περαιτέρω ωρίμανσης των επενδύσεων στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των παραχωρήσεων σημείωσε αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια κυρίως των αυξημένων διελεύσεων σε Νέα και Κεντρική Οδό. Στον κλάδο ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με την ομαλοποίηση των ανεμολογικών συνθηκών, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 42,2%. Ο τομέας των κατασκευών διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του – παρά το παραδοσιακά αδύναμο πρώτο τρίμηνο – με μια οριακή αύξηση των εσόδων του, ενώ το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε σε €5,0 δισ.. Τέλος, στον τομέα της θερμικής ενέργειας, η πτώση των τιμών ενέργειας, οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα, παρά τη διεύρυνση σε επίπεδο μεριδίων αγοράς.

Πώς ισχυροποιήθηκε έναντι του ανταγωνισμού

Τα οικονομικά αποτέλεσμα είναι το ένα σκέλος προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος που πραγματοποιεί μία επιχείρηση. Ένα άλλο, και ίσως πιο σημαντικό, είναι τα βήματα που έχουν ακολουθηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και η ΓΕΚ Τέρνα, η αλήθεια είναι ότι σχεδιάζει και υλοποιεί εδώ και πολύ καιρό, βήμα-βήμα, το πλάνο της, προκειμένου να αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια έχουν τα έργα που αναλαμβάνει σε αυτοκινητόδρομους, όπως για παράδειγμα ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.). Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ Τέρνα έχει ανακηρυχθεί και επισήμως προσωρινός ανάδοχος του έργου.

Η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε έτη (60 μήνες) είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών. Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ είναι μήκους 157,5 χλμ. (με δύο ΛΕΑ, πλήθος ανισόπεδων κόμβων και σηράγγων) και υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότησή του με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος για τη διαδρομή Χανιά – Ηράκλειο και τη διαδρομή Χανιά – Άγιος Νικόλαος, ενώ θα αναβαθμιστεί η οδική ασφάλεια, με αισθητή μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τον ΒΟΑΚ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καταφέρει να επικρατήσει στους τρεις μεγάλους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών (Εγνατία Οδός, Αττική Οδός), ενώ πέραν των παραπάνω ανοιχτών συμβάσεων ελέγχει τη Νέα Οδό, την Κεντρική Οδό και μειοψηφική συμμετοχή στην Ολυμπία Οδό, έχοντας ήδη δημιουργήσει έναν ισχυρό τομέα έργων παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών.

Τα έργα αυτά έχουν βοηθήσει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Αναφορικά με το τελευταίο έργο το οποίο αναλαμβάνει, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική και πολλαπλά σημαντική εξέλιξη, με πλήθος οφέλη για τον Όμιλο και τους μετόχους του. Αυτό καθώς όχι μόνο ενισχύει το μέγεθος και την αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και την παραγωγή σημαντικών, σταθερών και προβλέψιμων ταμειακών ροών σε μακροχρόνια βάση, επιτρέποντας τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αποτελεί απόδειξη της τεχνικής και οικονομικής ικανότητας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ επιβεβαιώνει την μεγάλη εμπειρία και την αποτελεσματικότητα του στην διεκδίκηση μεγάλων έργων, μέσω σοβαρών κι ανταγωνιστικών προσφορών που διασφαλίζουν τόσο τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρείας, όσο και ιδιαιτέρως ικανοποιητικούς όρους για το ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι ιθ διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα και Κεντρική Οδός) κατά το Α’ Τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 9,0% σε σχέση με την περασμένη χρονιά αποτυπώνοντας την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αλλά και τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες. Επίσης από την αρχή του έτους, και σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης, αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω οι τιμές των διελεύσεων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των έργων που συμμετέχει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τέλος, έχουν πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι τρεις (3) μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων του σχετικού έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι υπόλοιποι τομείς που ξεχωρίζει

Φυσικά τα έργα που αναλαμβάνει ο όμιλος δεν περιορίζονται στους αυτοκινητόδρομους. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των νέων συμφωνιών της, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που αποτελεί 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπέγραψε συμφωνία με την THE GRID Α.Ε. (εταιρεία συμφερόντων της NOVAL PROPERTY και της BROOKLANE) για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι, συνολικού προϋπολογισμού 96,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη εγκατασταθεί στον χώρο και προχωράει τις διαδικασίες. Ως εκ τούτου, το συνολικό έργο, περιλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026. Μάλιστα, αρκετά νωρίτερα θα παραδοθεί στους μισθωτές για εγκατάσταση και ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών διαρρύθμισης.

Το συγκρότημα γραφείων THE GRID πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και θα έχει συνολική επιφάνεια 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους.

Το συγκρότημα αποτελείται από 2 κτίρια σχήματος Γ τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο με εκτεταμένη βλάστηση. Kάθε κτίριο αποτελείται από τρεις διακριτούς όγκους, οι οποίοι ενώνονται μέσω «γεφυρών». Σε κάθε κτίριο δημιουργείται ένα ηλιακό αίθριο το οποίο περικλείεται από την κεντρική είσοδο και τα εξωτερικά κλιμακοστάσια. Οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης LEED PLATINUM.

Σημειώνεται ότι το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο FOSTER + PARTNERS ηγήθηκε στον σχεδιασμό αυτού του έργου και η HILL International έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης σε όλα τα στάδια του έργου, σχεδιασμού και κατασκευής.

Ακόμα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, διαχειριζόμενος περισσότερα από 1.600 χλμ. κομβικής σημασίας αυτοκινητοδρόμων (με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού) και εμβληματικά έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, το οδικό τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου κ.ά.

Ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ στον κατασκευαστικό τομέα

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι, στο κατασκευαστικό τομέα, το ανεκτέλεστο κατά το τέλος του Α’ Τριμήνου του 2024, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων και των έργων που αφορούν σε ίδιες επενδύσεις, διαμορφώθηκε στα 5,0 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατά το τέλος του Α’ Τριμήνου, ήταν 3,2 δισ. ευρώ, ενώ από τη στιγμή εκείνο ο όμιλος έχει συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους 1,8 δισ.  τα οποία έχει εξασφαλίσει. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου πάνω από 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς προχωρά η συμβασιοποίηση έργων που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος (πχ. Παραχώρηση ΒΟΑΚ).

Τι συμβαίνει στον τομέα της Ενέργειας

Σημαντική φυσικά είναι και η παρουσία του ομίλου στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφορικά με τη ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα, παρουσίασε άνοδο το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,8%. Από την πλευρά της, ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέγραψε υψηλότερους όγκους πώλησης κατά 60,2% έναντι του A’ Τριμήνου του 2023. Η επίδοση αυτή έρχεται ως συνέχειας της επιτυχημένης αύξησης του μεριδίου αγοράς που σημείωσε τόσο το 2023 όσο και στις αρχές του 2024. Πλέον, το μερίδιό του για τον Μάρτιο του 2024 έφτασε στο 12%, έναντι 7,3% τον Μάρτιο του 2023. Στον αντίποδα, σε επίπεδο παραγωγής, η προγραμματισμένη συντήρηση την μονάδας ΗΡΩΝ ΙΙ που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κατά το τέλος του Α’ Τριμήνου 2024, οδήγησε σε περιορισμό της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 12,2% (η παραγωγή κατά την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος ήταν αυξημένη κατά 15,5%).

Τέλος, στον Τομέα των ΑΠΕ, η εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του Α’ Τριμήνου ανήλθε σε 1.227 MW[1] έναντι 906 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα, ισχύος 327 MW, ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Από την αρχή του έτους, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους € 370 εκατ.. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

O όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Περιστέρη, υλοποιεί το επενδυτικό και στρατηγικό του πλάνο

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν ξεκάθαρο το γεγονός ότι ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Περιστέρη, τα τελευταία χρόνια υλοποιεί με συνέπεια το επενδυτικό και στρατηγικό του πλάνο, το οποίο αποδίδει και του έχει επιτρέψει να ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι των ανταγωνιστών του, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει ότι πολλά από τα έργα που αναλαμβάνει θα αποδίδουν σε βάθος χρόνου, εξασφαλίζοντας έσοδα στα ταμεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.