08 Σεπ 2024
READING

Ερμού και Βουκουρεστίου: Ένας πεζόδρομος που κάποτε ξεσήκωσε αντιδράσεις και ένα πρώην ποτάμι στις πιο ακριβές πιάτσες της Ευρώπης

5 MIN READ

Ερμού και Βουκουρεστίου: Ένας πεζόδρομος που κάποτε ξεσήκωσε αντιδράσεις και ένα πρώην ποτάμι στις πιο ακριβές πιάτσες της Ευρώπης

Ερμού και Βουκουρεστίου: Ένας πεζόδρομος που κάποτε ξεσήκωσε αντιδράσεις και ένα πρώην ποτάμι στις πιο ακριβές πιάτσες της Ευρώπης

Οδός Ερμού. Στην καρδιά της πρωτεύουσας, ακριβώς κάτω από την πλατεία Συντάγματος , ο πιο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος της Αθήνας. Από την άλλη, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, στο μυαλό του Αθηναίου καταναλωτή, αναφορικά με πιο εκλεπτυσμένες επιλογές, έρχεται η ιστορική οδός Βουκουρεστίου, που συγκεντρώνει καταστήματα διεθνών οίκων μόδας υψηλού επιπέδου, και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση από την επίσης high end περιοχή του Κολωνακίου. Οι δυο τους, αποτελούν τα hotspots της πόλης, στο κομμάτι των αγορών, συγκεντρώνοντας πλήθος επιχειρήσεων και πλούσια γκάμα καταστημάτων λιανικής.

Τα νέα στοιχεία της BNP Paribas Real Estate, αναδεικνύουν την Ερμού και τη Βουκουρεστίου ανάμεσα στις πιο ακριβές εμπορικές «πιάτσες» της Ευρώπης. Η Ερμού, συγκεκριμένα, αποτελεί τον δεύτερο ακριβότερο δρόμο στη Νότια Ευρώπη, μετά από τις αντίστοιχες πιάτσες της Ρώμης και του Μιλάνου, όπου τα ενοίκια διαμορφώνονται στις 3.500 ευρώ ανά τ.μ. τον χρόνο και στις 3.800 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα. Όσον αφορά στα δικά μας εδάφη, η μίσθωση για τα καταστήματα σε Ερμού και Βουκουρεστίου, διαμορφώνονται στις 3.300 ευρώ ανά τετραγωνικό σε ετήσια βάση και στις 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό αντίστοιχα.

Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι οι ακριβότερες εμπορικές πιάτσες όσον αφορά την ενοικίαση των χώρων στην Ευρώπη είναι η εμβληματική Avenue des Champs-Élysées, στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου οι τιμές των ενοικίων φτάνουν ακόμη και τα 16.000 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Ακολουθεί η Oxford Street του Λονδίνου, με τα μισθώματα να φτάνουν στις 6.208 ευρώ ανά τ.μ..

Η Ερμού, του προστάτη του εμπορίου

Η οδός Ερμού, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, αποτελεί μια από τις πρώτες οδούς που σχεδιάστηκαν στη σύγχρονη πόλη της Αθήνας. Στο μακρινό 1833, οι αρχιτέκτονες Σταμάτης Κλεάνθης και Εδουάρδος Σάουμπερτ την ενέταξαν στους βασικούς άξονες της πόλης, ενώ ούτε το όνομά της είναι τυχαίο, αφού προμήνυε τον σκοπό για τον οποίο δημιουργείται. Ήδη από το σχεδιασμό της προοριζόταν για εμπορικός δρόμος του κέντρου και αυτός είναι ο λόγος που πήρε την ονομασία του από τον Ερμή, αγγελιαφόρο των Θεών και προστάτη του εμπορίου. Λέγεται ότι το πρώτο κατάστημα που τοποθετήθηκε εκεί, πήρε τη θέση του γύρω στο 1837, ενώ ο δρόμος είχε νεοκλασικά κτίρια, με μερικά από αυτά να στεγάζουν ξενοδοχεία, δικαστήρια και υπουργεία, ενώ αργότερα άρχισε να συγκεντρώνει εμπορικά καταστήματα, που αρχικά πουλούσαν κυρίως υφάσματα, ενώ αργότερα εκεί εγκαταστάθηκαν κοσμηματοπωλεία και τα ιστορικά καπελάδικα. Στη συνέχεια, εκτός από σημείο για ψώνια, έγινε πόλος έλξης και την αναψυχή των Αθηναίων.

Το 1995 ξεκίνησαν και επίσημα οι διαδικασίες πεζοδρόμησής της, οι οποίες ωστόσο συνοδεύτηκαν από αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που βρίσκονταν ήδη σε αυτή, καθώς υποστήριξαν ότι οι εργασίες θα εμποδίσουν την κίνηση του καταναλωτικού κοινού. Νωρίτερα, πριν πεζοδρομηθεί, θύελλα αντιδράσεων είχε δημιουργήσει επίσης το γεγονός ότι κατά την κατασκευή της κατεδαφίστηκε ο Ι.Ν. της Ροδακιώτισσας (στη συμβολή Ερμού και Βουλής) και απαλλοτριώθηκαν πολλά σπίτια.

Φυσικά το έργο έλαβε αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις, ωστόσο, υπό το φως διαφόρων αντιπαραθέσεων και παραπόνων από τους επιχειρηματίες, το 1997 ο δρόμος εγκαινιάστηκε και επίσημα. Το έργο κόστισε συνολικά 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά γρήγορα άλλαξε την αρνητική στάση των καταστηματαρχών, φέρνοντας εμπορική κίνηση στα μαγαζιά τους, δημιουργώντας μία νέα εποχή υψηλών τζίρων για την αγορά της Αθήνας. Η αύξηση των εσόδων βέβαια, έφερε και τη σταδιακή αύξηση των τιμών μίσθωσης των ακινήτων που στεγάζουν τις επιχειρήσεις.

Ήδη από το σχεδιασμό της, η Ερμού προοριζόταν για εμπορικός δρόμος του κέντρου και αυτός είναι ο λόγος που πήρε την ονομασία της από τον Ερμή, αγγελιαφόρο των Θεών και προστάτη του εμπορίου

Σήμερα, ο κατάλογος με τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις εν λόγω οδούς οι οποίες έχουν – τουλάχιστον προς το παρόν – κατοχυρώσει ίσως τις πιο προνομιακές θέσεις στην Αθήνα, είναι πραγματικά μακρύς.

Επί της οδού Ερμού διατηρούν καταστήματα ο όμιλος Fourlis μέσα από τα Intersport, και τεράστια ποικιλία διεθνών και μη brands όπως Η&Μ, ΖΑRA, Benetton, Mothercare, Ηondos Center, Marks & Spencer, Adidas, η διεθνής μάρκα Foot Locker, αλλά και η ZAKCRET Sports και πολλοί ακόμη διάσημοι retailers.

Το ποτάμι που οδήγησε στη χλιδή

Η επίσης πολυσύχναστη Βουκουρεστίου είναι ένας δρόμος 700 μέτρων, που ενώνει ουσιαστικά το Κολωνάκι με το Σύνταγμα και, όπως πολλοί αγνοούν ήταν άλλοτε… ποτάμι, το οποίο μάλιστα κατέληγε στη Σταδίου, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Βουκουρεστίου ξεκίνησε την πορεία της στην ιστορία της Αθήνας ως πιο καλλιτεχνική οδός, με τα θρυλικά δισκάδικα της εποχής.

Πρόκειται για την πρώτη πεζοδρόμηση στην Αθήνα, το 1978, και η ονομασία της προήλθε από τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, το 1913, μέσω της οποίας έληξε ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Έως τότε, το όνομα του δρόμου ήταν «οδός Αγχεσμού», από το αρχαίο όνομα μίας από τις κορυφές του Λυκαβηττού. Για ένα διάστημα, το τμήμα μεταξύ Ακαδημίας και Σταδίου είχε ονομαστεί οδός «Γιαν Σματς» από τη βασίλισσα Φρειδερίκη, προς τιμήν του υπουργού και πρωθυπουργού της Νοτίου Αφρικής, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την ακραία καταστολή του. Μετά από περίπου 15 χρόνια, η οδός ονομάστηκε και πάλι Βουκουρεστίου.

Ξεκίνησε την πορεία της στην ιστορία της Αθήνας ως πιο καλλιτεχνική οδός, με τα θρυλικά δισκάδικα της εποχής, με θέατρα και δισκογραφικές εταιρίες, που αργότερα έδωσαν τη θέση τους στα πολυτελή κοσμηματοπωλεία και τους μεγάλους οίκους μόδας. Gucci, Prada, Louis Vuitton, Burberry, Dior είναι μόνο μερικοί από όσους συναντά κανείς διασχίζοντας τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου του σήμερα.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά την εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου, που εξακολουθεί, από την πανδημία και μετά, να έχει παγιωθεί ως καταναλωτική συνήθεια, οι δύο αυτοί δρόμοι «ασφυκτιούν» – ιδιαίτερα η οδός Ερμού – σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, με την κίνηση, ακόμη και αν αυτή δεν συνοδεύεται με τις αντίστοιχες αγορές από τα καταστήματα να είναι αυξημένη. Καθοριστικής σημασίας είναι τόσο η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού καταστημάτων λιανικής, αλλά και η στρατηγική τοποθεσία τους στο κέντρο της πόλης, ενώ αποτελούν βασικούς διαύλους μεταξύ των περιοχών του κέντρου (πχ. η «επικοινωνία» του Συντάγματος με το Μοναστηράκι μέσω της Ερμού), όπως και το γεγονός ότι αποτελούν πεζοδρομημένους δρόμους, που τους καθιστούν ιδανικούς προορισμούς για βόλτα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.