22 Ιαν 2025
READING

Πώς ο ΟΤΕ γίνεται πρωταθλητής στις οπτικές ίνες

5 MIN READ

Πώς ο ΟΤΕ γίνεται πρωταθλητής στις οπτικές ίνες

Πώς ο ΟΤΕ γίνεται πρωταθλητής στις οπτικές ίνες

Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ένα άλμα ευρυζωνικότητας. Mάλιστα όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα έρχεται μέσω του «κουπονιού» Gigabit voucher η χρηματοδότηση της αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική με ταχύτητες πάνω από 250 Mbps που θα αφορά 400.000 δικαιούχους. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 80 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλο αυτό, σε μία προσπάθεια η χρήση τους από πλευράς των καταναλωτών, η οποία βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, να ενισχυθεί, ενώ στο φόντο υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπαθεί να προλάβει τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας 2030. Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να καλύψει το κενό που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σε σχέση με τις ταχύτητες του διαδικτύου και τις τηλεπικοινωνίες γενικότερα.

Όπως ανέφερε βέβαια πρόσφατα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, «η αναμενόμενη έναρξη κρατικής επιδότησης (voucher) για συνδέσεις FTTH αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τη ζήτηση και τελικά να αυξήσει τη χρήση των συγκεκριμένων δικτύων».

Στο πλαίσιο αυτό επίσης, ήρθε η πρωτοβουλία του ΟΤΕ για εκπτώσεις όγκου ύψους έως και 28%, προς τις Vodafone και Nova, στις τιμές χονδρικής, η οποία κατατέθηκε για έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT). Στόχος ήταν η μείωση αυτή να μεταφερθεί στη λιανική ώστε να μειωθούν οι τελικές τιμές, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να κάνουν χρήση του δικτύου. Η πρόταση ωστόσο, που όπως φαίνεται είχε συμφωνηθεί μεταξύ ΟΤΕ-Vodafone, λόγω των ενστάσεων που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχαν να κάνουν κυρίως με το πρόστιμο που θα πλήρωνε κάθε πάροχος αν υπαναχωρούσε από τη συμφωνία, αρχικά απορρίφθηκε, αν και επανήλθε με νέους όρους και πιο ελκυστικό μοντέλο τιμολόγησης, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο φθηνή οπτική ίνα.

Την πρωτιά στις οπτικές ίνες, καλύπτοντας πάνω από το 80% των γραμμών της χώρας – σε πάνω από 145 δήμους –  κατέχει ο όμιλος ΟΤΕ

Το επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 3 δις.

Την πρωτιά ωστόσο, καλύπτοντας πάνω από το 80% των γραμμών της χώρας – σε πάνω από 145 δήμους –  κατέχει ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος μάλιστα αναπτύσσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ έως το 2027, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G, συνεχίζοντας τη «δουλειά» σε άλλους δήμους της χώρας, με στόχο την κάλυψη  1,8 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Να αναφέρουμε επίσης ότι ο ΟΤΕ έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», που, σύμφωνα με τον όμιλο, θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες internet έως και 1Gbps σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Η πρώτη καμπίνα Fiber to the Home στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, εγκαταστάθηκε στη Δράμα, ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί, μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων. Επίσης, όπως είχε ενημερώσει ο όμιλος στις αρχές του έτους, βάσει της σύμβασης-σύμπραξης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εμπορική διάθεση του δικτύου θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του 15% του έργου.

Συνολικά από το Ultra-Fast Broadband θα επωφεληθούν πάνω από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Εκτός παιχνιδιού όμως δεν βγαίνει ούτε η κινητή, για την οποία ο όμιλος ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το 5G δίκτυό του, κατέχοντας σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, έχοντας πετύχει πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 90%. Πιο ειδικά, η κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέρχεται ήδη σε 97%, ενώ και άλλες 68 πόλεις στην Ελλάδα έχουν κάλυψη άνω του 95%.

Στη μάχη και οι υπόλοιποι πάροχοι

Από την άλλη, στο πεδίο μάχης έχουν πέσει και οι Vodafone και Nova, αλλά και η ΔΕΗ. Η τελευταία, υπό την ομπρέλα της United Group, έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δις. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχει ρίξει στην αγορά πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Στόχος για το 2024 είναι  οι γραμμές που μπορούν να αναβαθμιστούν σε FTTH να φτάσουν τα 400.000 σπίτια ενώ μέχρι το τέλος του 2027 να έχουν υλοποιηθεί περίπου 1,6 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας.

Στην αντίπερα όχθη, η Vodafone υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ, με βάση το οποίο το 2023 είχε φτάσει τις 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι και είχε κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα, οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 τέτοιων γραμμών μέχρι το 2026.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, με το δίκτυο Fiber to the Home να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και την περιφέρεια. Συνολικά, ο στόχος του ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας, με τις επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 να ανέρχονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε περίπου 680 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιριών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2026, με τους παρόχους να δεσμεύονται ότι θα υλοποιήσουν 6,25 εκατ. γραμμές FTTH, συνολικά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.