07 Σεπ 2024
READING

Ποιες εκπλήξεις κρύβουν τα στοιχεία για την αεροπορική κίνηση της φετινής χρονιάς – ρεκόρ

3 MIN READ

Ποιες εκπλήξεις κρύβουν τα στοιχεία για την αεροπορική κίνηση της φετινής χρονιάς – ρεκόρ

Ποιες εκπλήξεις κρύβουν τα στοιχεία για την αεροπορική κίνηση της φετινής χρονιάς – ρεκόρ

«Πρελούδιο» για το νέο ρεκόρ στον τουρισμό είναι ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων για η θερινή περίοδο του 2024. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για τη θερινή περίοδο του 2024, δηλαδή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου φτάνουν τα 27,03 εκατομμύρια και είναι αυξημένες ήδη κατά 8,5% σε σχέση με το 2023.

Η ζήτηση είναι ισχυρή για παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά αισιοδοξία φέρει στον κόσμο του τουρισμού το γεγονός ότι η Αθήνα αναπτύσσεται δυναμικά, όπως δείχνει η μεταβολή των αεροπορικών θέσεων κατά 13,4%. Ρόδος, Κέρκυρα και Ζάκυνθος φαίνεται ότι θα αναδειχθούν ως πρωταθλήτριες ανάμεσα στους προορισμούς που θα σπάσουν το κοντέρ των αεροπορικών αφίξεων τη φετινή σεζόν, καθώς οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι περισσότερες κατά 11,2% στο νησί των Ιπποτών, κατά 10,3% στην Κέρκυρα και κατά 11,3% στη Ζάκυνθο. Από το «θρόνο» τους πέφτουν Μύκονος και Σαντορίνη, με τις αεροπορικές θέσεις να είναι λιγότερες από πέρσι κατά 7,7% και 2,6%, αντίστοιχα, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση για όλη τη διάρκεια της θερινής σεζόν βλέπει το Άκτιο, κατά 8,7%.

Περισσότερο αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των θέσεων τον Οκτώβριο, δείγμα ότι δύναται να παραταθεί η σεζόν, που αποτελεί τόσο στοίχημα όσο και… ευσεβή πόθο των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του τουρισμού. Τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 6,4% περισσότερες αεροπορικές θέσεις, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις προέρχονται από τις αεροπορικές θέσεις με προορισμό την Κέρκυρα (κατά 19,3%), τα Χανιά (κατά 21,3%) και την Καλαμάτα, όπου οι θέσεις είναι αυξημένες κατά 46,5% τον τελευταίο μήνα της καλοκαιρινής σεζόν. Από το τελευταίο στοιχείο φαίνεται η συμβολή του Costa Navarino στην επέκταση της σεζόν, αφού οι «επιδόσεις» του αεροδρομίου της Καλαμάτας είναι μακράν οι καλύτερες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αερολιμένες. Να θυμίσουμε πως το μεσσηνιακό θέρετρο άνοιξε, εξάλλου, νωρίτερα από ποτέ στη σεζόν, αφού η λειτουργία του The Westin Resort ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ το Mandarin Oriental άνοιξε την 1η Απριλίου.

 Οι Αμερικανοί μεγάλο στήριγμα του ελληνικού τουρισμού

Όπως έχουν αποδείξει και τα πρώτα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, οι Αμερικανοί τουρίστες θα στηρίξουν περισσότερο από ποτέ φέτον τον ελληνικό τουρισμό, επιστρέφοντας δυνατά μετά την πανδημία. Η μεγαλύτερη αύξηση αεροπορικών θέσεων σημειώθηκε από τις ΗΠΑ κι έφτασε το 25,1% και ήρθε σε συνέχεια των ανακοινώσεων για τις εισπράξεις από την Αμερική, ήδη από το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 100,8 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 32,4%.

Η Γερμανία, μία σημαντική για την Ελλάδα αγορά, γράφει τη θερινή σεζόν 6,6% περισσότερες αεροπορικές θέσεις και ακολουθεί η Ολλανδία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Γαλλία (9,1%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,1%). Συγκεκριμένα, οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται σε 5,46 εκατ. αεροπορικές θέσεις από Ηνωμένο Βασίλειο, σε 4,6 εκατ. από Γερμανία και σε 2,4 εκατομμύρια από Ιταλία. Οι μεγάλες εκπλήξεις της σεζόν είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές θέσεις από τα Εμιράτα είναι φέτος 27,9% περισσότερες και από την Κίνα 286,5% περισσότερες! Πρόκειται για μία κλειστή μέχρι πρότινος αγορά, στην οποία έχουν ξεκινήσει προσπάθειες προβολής του ελληνικού τουρισμού. Σημαντικό βήμα θα είναι η αύξηση των πτήσεων της Air China από και προς την Κίνα, κάτι που συζητείται τώρα μεταξύ των ελληνικών θεσμικών οργάνων και της εταιρείας, ενώ από τον Απρίλιο ξεκίνησε και η απευθείας πτήση από και προς τη Σανγκάη.

 Την παραπάνω τάση επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurocontrol, βάσει των οποίων η Ελλάδα μπήκε στη 10άδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και παράλληλα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, της τάξης του 10%, χάρη στην Aegean, τον όμιλο TUI και τη Sky Express στις ροές εσωτερικού και στις ροές Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία- Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.