08 Σεπ 2024
READING

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια

4 MIN READ

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια

Ο κλάδος των ασφαλίσεων είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στη χώρα, µε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 17,4 δισ. ευρώ. Ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να αναλαμβάνουν οικονομικές συνέπειες από απρόβλεπτα γεγονότα, όπως ατυχήματα, ασθένειες, φυσικές καταστροφές κ.α., προσφέροντας ασφαλιστική κάλυψη σε άτομα και επιχειρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η ιδιωτική ασφάλιση έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Daniel, που είχε ως συνέπεια ζημιές περιουσίας  της τάξης των 2,5 δις. ευρώ, αναδείχθηκε σε μεγάλη κλίμακα το τεράστιο ασφαλιστικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 17%, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεπερνάει το 80%. Αυτό σημαίνει ότι μόλις 1 στις 6 κατοικίες στη χώρα μας διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ζητά διαρκώς περισσότερα και ταχύτερα μέτρα από την κυβέρνηση, καθώς οι προκλήσεις στο μέλλον είναι πολλές. Ένα κίνητρο το οποίο πέτυχε μετά από πολυετή διαπραγμάτευση, είναι η επιβολή έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε κατοικίες που είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές. Με τον κλάδο να αναφέρει ότι είναι μια καλή αρχή, αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά.

Οι προκλήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι η κλιματική αλλαγή.

Με τα φυσικά φαινόμενα να γίνονται όλο και πιο άγρια και απρόβλεπτα (ο Daniel ήταν η πιο σφοδρή πλημμύρα των τελευταίων 50 ετών), η ασφαλιστική αγορά πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι η ασφάλιση είναι αναγκαία, καθώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα αποζημιωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις ζημιές των 2,5 δις. ευρώ του Daniel, οι ασφαλιστικές πλήρωσαν ήδη το… μερίδιό τους, που ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ασφαλιστές, συνομιλούν με την κυβέρνηση για περισσότερες και πιο γρήγορες μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργούν κίνητρα για τους πολίτες ώστε να πηγαίνουν να ασφαλίζονται. Η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ θεωρείται μια καλή συνθήκη, ωστόσο η Ένωση ζητά αύξηση της έκπτωσης ώστε να φτάσει πάνω από το 20% τα επόμενα χρόνια.

Η απώλεια ασφαλιστικής συνείδησης είναι μία επίπτωση η οποία έχει οδηγήσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα του ασφαλιστικού κενού στη χώρα. Ο Έλληνας δεν θεωρεί προς όφελός του την σύναψη συμβολαίου ασφάλισης, είτε πρόκειται για υγεία είτε για κατοικία καθώς θεωρείται «προϊόν πολυτελείας», ενώ ακόμα συναντούνται πολλές φορές επιχειρήσεις με υψηλούς τζίρους να παραμένουν ανασφάλιστες.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, και στόχος των εταιρειών είναι να μπορέσουν μέσα από τα προγράμματά τους αλλά και την συνεργασία με την κυβέρνηση, να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην ιδιωτική ασφάλιση και να πειστούν ότι η ασφάλιση λειτουργεί κυρίως για αυτόν που δεν έχει λεφτά και όχι τον πλούσιο.

Φυσικά, ακόμα μία συνθήκη για την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες  έχουν θέσει επί τάπητος, είναι το πλήθος των ανασφάλιστων οχημάτων στη χώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων στην Ελλάδα υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο. Όπως αναφέρουν πηγές, το θέμα έχει ληφθεί υπόψιν από την κυβέρνηση και ήδη έχουν δρομολογηθεί μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και πως μετατρέπονται σε ευκαιρίες

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, προσπαθούν πλέον, έχοντας πληθώρα στοιχείων, να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν καταστάσεις και να φέρουν όλο και περισσότερους πολίτες προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Στοχεύουν ήδη στον μετασχηματισμό τους και στην εξέλιξή τους, δημιουργώντας ευκαιρίες τόσο για τις ίδιες (αύξηση τζίρων, διευρυμένα προγράμματα) αλλά και για τους ίδιους τους πελάτες.

Επενδύουν σε καινοτομίες υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, ενώ αναπτύσσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ενισχύουν την ψηφιακή τους παρουσία, δημιουργώντας φιλικές προς τον χρήστη ψηφιακές πλατφόρμες και προσφέρουν στους πελάτες εύκολες και ποικίλους τρόπους πρόσβασης σε ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα επενδύουν στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού. Αν και συχνά αναφέρουν ότι η εύρεση ανθρωπίνου δυναμικού έχει καταστεί «δύσκολο σπορ», ωστόσο προχωρούν στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού τους σε νέες δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα έχουν τις «κεραίες τους ανοιχτές» για να προσελκύσουν ταλαντούχα στελέχη.

Ωστόσο το σημαντικότερο που έχουν καταφέρει είναι να αναπτύξουν καινούργια προϊόντα, πιο ευέλικτα και να κινηθούν προς νέα, άγνωστα μέχρι πριν λίγα χρόνια για αυτούς πεδία. Ένα από αυτά είναι τα προγράμματα που έχουν βγει είναι για τη προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Ένας κίνδυνος που με την ανάπτυξη του διαδικτύου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.