08 Σεπ 2024
READING

Πώς το e-food στρέφεται στον άνθρωπο

5 MIN READ

Πώς το e-food στρέφεται στον άνθρωπο

Πώς το e-food στρέφεται στον άνθρωπο

Η βαθιά οικονομική κρίση μπορεί να αποτελεί παρελθόν, όμως σίγουρα άφησε πίσω της κατάλοιπα. Σε ενίσχυση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ήρθαν οι αλλεπάλληλες ανθρωπιστικές κρίσεις, οι μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων χρόνων που έδειξαν με τον χειρότερο τρόπο τα «δόντια» τους στην κοινωνία, βγάζοντας κόσμο κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια του, οδηγώντας τον στην απόγνωση, στην απώλεια όσων κατάφερε να δημιουργήσει με κόπους, στην αβεβαιότητα. Ακόμη και βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως το φαγητό και ο ρουχισμός, έγιναν για κάποιους από τη μία μέρα στην άλλη είδος προς εξαφάνιση.

Έτσι, βαδίζοντας στην στρατηγική της για προσφορά, η εταιρία e-food φαίνεται πως έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να επικεντρωθεί στον άνθρωπο, και όχι άδικα. Και αν δεν είναι κατάλληλη μία πλατφόρμα διανομής φαγητού να προσφέρει το βασικότερο αγαθό, τότε ποια είναι. Η e-food προτάσσει τη στρατηγική της για διανομή… «αγάπης», δείχνοντας φιλότιμες προσπάθειες για να το κάνει πράξη. Από τον άνθρωπο, μέχρι το περιβάλλον και τα ζώα, έχει σημειώσει ποικίλες δράσεις που αποδεικνύουν αυτή την κατεύθυνση και δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον.

Η διανομή αγάπης και φροντίδας

Το 2023, η e-food κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία της για παροχή γευμάτων σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Συγκέντρωσε, με τη βοήθεια δωρητών, απλών πολιτών, 272.900 ευρώ, από τα οποία η συνεισφορά του e-food ήταν 100.000 ευρώ, ενώ οι δωρεές χρηστών άγγιξαν τα 173.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να προσφέρει 126.000 γεύματα σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το βασικότερο αγαθό, κάτι που όλοι μας θεωρούμε αυτονόητο.

Μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, «Love Delivered», και τις εθελοντικές δράσεις που αυτό περιλαμβάνει, η εταιρία στοχεύει ακόμη περισσότερο στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, είτε αυτό γίνεται μέσω της παροχής γευμάτων, είτε μέσω εθελοντικών αιμοδοσιών και άλλων δράσεων. Στο πλαίσιο μάλιστα του παραπάνω προγράμματος, προσέφερε 365.316 γεύματα σε οικογένειες και άτομα σε ανάγκη, αλλά και υποστήριξη σε 30 οργανισμούς και φορείς, όπως η ένωση Μαζί για το Παιδί, το Make a Wish, το Dog’s Voice, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ΚΕΘΕΑ κ.ά..

Όμως θα πρέπει να αναδειχθεί ότι ανεξάρτητα από την e-food, ο διαμοιρασμός γευμάτων σε ανθρώπους που τα χρειάζονται ίσως είναι διττής σημασίας και δίνει ένα καλό παράδειγμα για την αντίσταση στο food waste. Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό καθεστώς αστεγίας, είναι κρίσιμης σημασίας να μπούμε στη φιλοσοφία της μείωσης της σπατάλης φαγητού και την πιο ενσυνείδητη κατανάλωσή του, προσέγγιση που ακολουθεί επίσης τις αρχές της βιωσιμότητας, προς ένα καλύτερο μέλλον.

Παράλληλα, οι κρίσεις στην Ελλάδα – κυρίως ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής – δημιουργούν έκτακτες περιπτώσεις και ανάγκες που έρχονται η μία μετά την άλλη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Για παράδειγμα, το 2021 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αποκαρδιωτικές εικόνες, λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια, η οποία κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις και έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές των κατοίκων. Τότε η e-food έσπευσε να συγκεντρώσει κούτες με 211 κιλά ρουχισμού και παπουτσιών, τα οποία έγιναν δωρεά για τους πυρόπληκτους της περιοχής. Ομολογουμένως, η e-food έχει δώσει το «παρών» σε πολλές κρίσεις οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Βρέθηκε επίσης στους σεισμούς της Κρήτης (Σεπτέμβριος 2021), της Ελασσόνας (Μάρτιος 2021), στις πλημμύρες του Μουζακίου (Οκτώβριος 2020), στις πυρκαγιές στην Εύβοια (Αύγουστος 2019), όπως αναφέραμε, αλλά και στο στο Μάτι (Αύγουστος 2018), στα Βίλια και στην Βαρυμπόμπη (Αύγουστος 2021).

Η e-food προτάσσει τη στρατηγική της για διανομή… «αγάπης», δείχνοντας φιλότιμες προσπάθειες για να το κάνει πράξη

Η προστασία των εργαζομένων

Παράλληλα, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η εγκληματικότητα μαστίζει καθημερινά την κοινωνία καθημερινά. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε στιγμή, οι διανομείς, είτε της e-food, είτε εργαζόμενοι οποιασδήποτε άλλης επιχείρησης – εκτός από τους κινδύνους που ενέχει η κυκλοφορία στους δρόμους και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις – μπορούν να βρεθούν έρμαια επιθέσεων και γενικότερων κινδύνων, που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή. Είναι περιττό να αναφέρουμε βέβαια και το κεφάλαιο των τροχαίων, με τα ποσοστά να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, λόγω της έντονης κίνησης που έχει πια παγιωθεί στους κεντρικούς άξονες των πόλεων.

Δεν είναι εύκολο μία εταιρία να εξασφαλίσει την πλήρη ασφάλεια ανθρώπων που η εργασία τους απαιτεί καθημερινή και πολύωρη κυκλοφορία στον δρόμο. Η e-food, για να το καταφέρει, δημιούργησε μια νέα λειτουργία έκτακτης ανάγκης, με την οποία οι διανομείς μπορούν άμεσα να καλέσουν σε βοήθεια, σε περιπτώσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η υπηρεσία αυτή έχει ενσωματωθεί στο e-food riders app, την εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι διανομείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, και συνδέεται με το 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, πραγματοποιώντας άμεσα -με το πάτημα ενός κουμπιού – δωρεάν κλήση προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η ανάγκη για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, κάτι που μας αφορά όλους

Όμως η e-food πήγε το θέμα «ασφάλεια» ένα στάδιο παραπάνω, απλώνοντάς το στη γενικότερη ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού για την οδική ασφάλεια, ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και περισσότερο, με τις παραβάσεις να καταγράφουν ρεκόρ. Έτσι, δημιούργησε, το 2022, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, με τίτλο «Safe Roads», στο οποίο εντάσσονται οι ενέργειες που αναλαμβάνει τόσο για την ασφάλεια των διανομέων της, όσο και συνολικά για την οδική συμπεριφορά οδηγών και πεζών. Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ενέργειες σε τρεις βασικούς πυλώνες, την ασφαλή οδήγηση των διανομέων του, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την οδική συμπεριφορά και τις δράσεις παρέμβασης και εκπαίδευσης για τη βελτίωση των συνθηκών οδήγησης στην Ελλάδα, εγκαινίασε μία πρωτοπόρα «ακαδημία», το e-food riders academy, μια online εκπαιδευτική πλατφόρμα, με σκοπό κάθε διανομέας να αναπτύσσει και να εξελίσσει γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες τόσο για την εργασία του όσο και για την ζωή του, μέσα από διαφορετικές θεματικές ενότητες. Γιατί όλα τελικά έχουν να κάνουν με τη διαρκή εκπαίδευση και εξέλιξη, σε κάθε τομέα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.