14 Νοέ 2024
READING

Πρωταθλητές στην αγορά πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές

7 MIN READ

Πρωταθλητές στην αγορά πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές

Πρωταθλητές στην αγορά πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές

Την πρωταγωνιστική θέση που διαθέτουν στην παγκόσμια ναυτιλία επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι ηγούνται στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων αλλά και τις αγορές «μεταχειρισμένων» μικρής ηλικίας.
Οι κινήσεις αυτές, που τοποθετούνται στο επίκεντρο μίας συντονισμένης προσπάθειας με σκοπό την «εκ βάθρων» ανανέωση του στόλου τους, τους «χάρισαν», σύμφωνα με την Allied QuantumSea, που αποτελεί το ερευνητικό τμήμα της Allied Shipbroking, την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, στον αριθμό νέων παραγγελιών για νεότευκτα πλοία, αλλά και στην αγορά «ελαφρώς» μεταχειρισμένων, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, δηλαδή από τα μέσα του περασμένου Μαΐου έως και σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, βρίσκονται στην πρώτη θέση και των πωλητών πλοίων, μία κίνηση που αποδεικνύει την επιθυμία τους να αποκτήσουν στόλους τελευταίας τεχνολογίας και να αφήσουν πίσω τους παλαιότερα πλοία.

Εντυπωσιάζουν οι αριθμοί

Ενδεικτικό της ηγετικής θέσης που κατέχουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες 191 πλοίων. Από αυτά, τα 64 είναι πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τα 92 είναι δεξαμενόπλοια, ενώ υπάρχουν και 28 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και υγραερίου.

Η ελληνική ναυτιλία έχει «κερδίσει» με μεγάλη διαφορά των «πόλεμο» με την Ανατολή, καθώς τόσο οι Γιαπωνέζοι, όσο και οι Κινέζοι, ακολουθούν με πολύ μεγάλη διαφορά, καθώς έχουν προχωρήσει στις παραγγελίες 125 και 122 πλοίων αντιστοίχως.

Η πρώτη θέση, όπως αναφέραμε, δεν περιορίζεται στα καινούργια πλοία αλλά επεκτείνεται και στα μεταχειρισμένα, τα οποία όμως έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες εφοπλιστές, από τον Μάιο του 2023 μέχρι και σήμερα, έχουν πάρει στην κατοχή τους 266 πλοία. Από αυτά, τα 183 είναι bulkers και τα 58 δεξαμενόπλοια. Και σε αυτήν την κατηγορία οι Κινέζοι βρίσκονται πολλά… ναυτικά μίλια πίσω, καθώς έχουν προχωρήσει στην αγορά 187 second hand πλοίων.

Διθυραμβικά σχόλια στον διεθνή Τύπο

Όπως είναι λογικό, οι συγκεκριμένες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνες πλοιοκτήτες δε θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα από τον διεθνή Τύπο, κι ενώ η χώρα μας συγκεντρώνει την προσοχή και για τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το διάστημα 3-7 Ιουνίου.

Χαρακτηριστικά η Lloyd’s List, η οποία «ρίχνει τα φώτα της» στην ελληνική ναυτιλία και φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Σε καλύτερη θέση από ποτέ η ελληνική ναυτιλία». Σε αυτό, στέκεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες στην αρχή παρουσιάζονταν επιφυλακτικοί όσον αφορά στις νέες παραγγελίες καθώς πλήθαιναν τα ερωτήματα για το είδος των πλοίων που θα απαιτούνται στο μέλλον, ενώ η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται σε στάδιο έντονης απανθρακοποίησης.

Παρά την αρχική τους διστακτικότητα, από πέρυσι οι Έλληνες άρχισαν να ανεβάζουν στροφές και επέστρεψαν στα ναυπηγεία, αξιοποιώντας την υψηλή ρευστότητα που εξασφάλισαν από τις καλές αγορές κυρίως στα δεξαμενόπλοια αλλά και τα «μικρά» βιβλία παραγγελιών στα πλοία μεταφοράς πετρελαίου και χύδην ξηρού φορτίου.

14 Έλληνες στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους της ναυτιλίας

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι η ίδια εφημερίδα, μία από τις πιο αξιόπιστες στον χώρο, έφτιαξε πρόσφατα μία λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο της ναυτιλίας, στην οποία συναντάμε τα ονόματα 14 Ελλήνων πλοιοκτητών.

Συγκεκριμένα, στη λίστα περιλαμβάνονται οι:

Μαρία Αγγελικούση (Angelicoussis Group): Το όνομά της φιγουράρει στη 12η θέση της λίστας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Ελληνίδα πλοιοκτήτη, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στα πλοία μεταφοράς LNG, τα οποία -σύμφωνα με την εφημερίδα – μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γεώργιος Προκοπίου (Dynacom/Dynagas/Sea Traders): Ο Έλληνας πλοιοκτήτης βρίσκεται στη 19η θέση της λίστας, και δείχνει πανέτοιμος για τις μελλοντικές προκλήσεις, καθώς έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 60 παραγγελίες νεότευκτων τάνκερ, πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και πλοίων μεταφοράς LNG.

Αγγελική Φράγκου (Navios Group): Στόχος της Ελληνίδας πλοιοκτήτριας είναι να αυξήσει την παρουσία της σε μεγάλα λιμάνια και επιχειρήσεις logistics στη Νοτια Αμερική. Βρίσκεται στην 21η θέση της λίστας.

Ευάγγελος Μαρινάκης (Capital Group): Ο Έλληνας εφοπλιστής με την πολύπλευρη δραστηριότητα σε μία σειρά από τομείς, φιλοξενείται στην 22η θέση της λίστας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ο πρώτος Ελληνας που παραγγέλνει μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας και CO2.

Μελίνα Τραυλού (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών): Η κ. Τραυλού είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ στο επίκεντρο των δράσεών της βρίσκεται η υπογράμμιση των ευρωπαϊκών και εθνικών ευθυνών της ναυτιλίας. Βρίσκεται στην 25η θέση της λίστας.

Γιώργος Οικονόμου (TMS Group): Ο όμιλος TMS Group του έμπειρου Έλληνα πλοιοκτήτη έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για 40 πλοία υπό ναυπήγηση, αξίας άνω των 3,5 δισ. δολαρίων. Ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στην 33η θέση της λίστας.

Κωστής Κωνσταντακόπουλος (Costamare): Ο γιος του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου είναι ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Costamare, η οποία έχει 76 containerships και 45 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, και μέτοχος της Neptune Leasing Limited. Το 2010 η εταιρία του εισήλθε στο χρηματιστήριο της Wall Street. Τον συναντάμε στην 37η θέση της λίστας.

Πέτρος Λιβανός (GasLog, DryLog): Ο Πέτρος Γ. Λιβανός γεννήθηκε το 1958 και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες και παγκόσμιους εφοπλιστές ναυτιλίας. Είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Ceres Hellenic Shipping, που ίδρυσε και γιγάντωσε ο αείμνηστος πατέρας του. Βρίσκεται στην 41η θέση της Lloyds List.

Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Ένας άνθρωπος που δεν έχει διστάσει να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με ζητήματα βιωσιμότητας. Θεωρείται κορυφαία προσωπικότητα της αγοράς χύδην ξηρών φορτίων. Το όνομά του φιγουράρει στην 42η θέση της λίστας.

Γιώργος Λογοθέτης (Libra Group): Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας με έδρα τη Νέα Υόρκη και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Libra, Γιώργος Λογοθέτης, κατατάσσεται στην 62η θέση της λίστας. Με βαθιές ρίζες στη ναυτιλία μέσω της πρώτης θυγατρικής του, Lomar Shipping, οι βασικές δραστηριότητες του Ομίλου Libra, και το προσωπικό του ενδιαφέρον, εκτείνονται πέρα από την παραδοσιακή ναυτιλία, περιλαμβάνοντας την αεροδιαστημική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη φιλοξενία, τα ακίνητα και άλλες διαφοροποιημένες επενδύσεις.

Νικόλας Τσάκος (Tsakos Energy Navigation): Ένας πραγματικός πρωτοπόρος στις δημόσιες εγγραφές ναυτιλιακών επιχειρήσεων, με τεράστια εμπειρία στον χώρο. Βρίσκεται στην 73η θέση της λίστας.

Σεμίραμις Παληού (Diana Shipping/Helmepa): Με σημαντικές συμφωνίες που ανακοινώνει συνεχώς, έχει καταφέρει να κάνει να ακούγεται το όνομά της όλο και πιο συχνά. Μάλιστα, πρόσφατα, ανακοίνωσε ένα σημαντικό deal με τον Γιώργο Οικονόμου, της TMS Group. Bρίσκεται στην 75η θέση του top 100.

Έλπη Πετράκη (Wista): Η Έλπη Πετράκη, η οποία τοποθετήθηκε στην 77η θέση της λίστας ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας ENEA Management, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και specialized tankers μικρού μεγέθους. Είναι πρόεδρος της Wista International.

Δωροθέα Ιωάννου (The American P&I Club): Η δικηγόρος από την Νέα Υόρκη είναι η πρώτη γυναίκα που κρατάει τα ηνία του P&I Club. Βρίσκεται στην 91η θέση της λίστας.

Ο ελληνικός στόλος αντιπροσωπεύει το 20,2% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας

Το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία ηγείται παγκοσμίως επιβεβαιώνεται και από το ότι ο υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος μετράει πάνω από 5.500 πλοία και αντιπροσωπεύει το 20,2% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα της Lloyd’s List η Ελλάδα κατέχει ποσοστό 30% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου, το 15% των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς χημικών και προϊόντων και το 25% του της παγκόσμιας χωρητικότητας χύδην ξηρού φορτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν δίστασαν τις τελευταίες δεκαετίες να εξερευνήσουν και νέους τύπους επενδύσεων, όπως, για παράδειγμα στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Οι επενδύσεις αυτές τους έχουν οδηγήσει πλέον να διαθέτουν το 23% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και το 13% των πλοίων μεταφοράς υγραερίου.

Ο μοναδικός κλάδος στον οποίο συμμετέχουν με μονοψήφιο ποσοστό (8,5%) είναι αυτός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που εξηγείται από το γεγονός πως στη συγκεκριμένη κατηγορία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών.

Παγκόσμια ναυτιλία: 14 απίστευτα κι όμως αληθινά πράγματα που δεν γνωρίζατε | e-Nautilia.gr | Το Ελληνικό Portal για την Ναυτιλία. Τελευταία νέα, άρθρα, Οπτικοακουστικό Υλικό

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό πλοιοκτησίας μεταξύ των «ανεξάρτητων» πλοιοκτητών με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καταφέρνοντας να αφήσουν στη δεύτερη θέση τους Γερμανούς ανταγωνιστές τους, που για πολλά χρόνια καταλάμβαναν την πρώτη θέση σε αυτόν τον τομέα. Άρα, όπως γίνεται αντιληπτό, σε ελληνικά χέρια βρίσκεται ο μεγαλύτερος στόλος containerships που είναι διαθέσιμα για ναύλωση στις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών.

Η ελληνική ναυτιλία επί της ουσίας αποτελεί την… ευρωπαϊκή ναυτιλία

Τα επιτεύγματα όμως της ελληνικής ναυτιλίας δε σταματούν εδώ. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο όλων ίσως είναι ότι ουσιαστικά αποτελούν την ευρωπαϊκή ναυτιλία, καθώς ελέγχουν το 61% του εμπορικού στόλου της ΕΕ, το 82% του εμπορικού στόλου στα πλοία μεταφοράς LNG, το 80% των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και το 75% του ευρωπαϊκού στόλου των δεξαμενοπλοίων.

Γίνεται αντιληπτό ότι η ελληνική ναυτιλία πρωταγωνιστεί ποικιλοτρόπως στο παγκόσμιο στερέωμα, επιβεβαιώνοντας την μακρόχρονη παράδοση της χώρας μας, η οποία εξελίσσεται και ανταποκρίνεται εντυπωσιακά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.