22 Ιαν 2025
READING

Τηλεπικοινωνίες: Οι νικητές, οι χαμένοι και ο τζίρος -άνω- των 5 δισ. ευρώ

5 MIN READ

Τηλεπικοινωνίες: Οι νικητές, οι χαμένοι και ο τζίρος -άνω- των 5 δισ. ευρώ

Τηλεπικοινωνίες: Οι νικητές, οι χαμένοι και ο τζίρος -άνω- των 5 δισ. ευρώ

Το -εντυπωσιακό- μέγεθος της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών μαρτυρά το γεγονός ότι οι τρεις μεγαλύτεροι «παίκτες» συγκεντρώνουν, συνολικά, έσοδα που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, ο ανταγωνισμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, οδηγώντας ΟΤΕ, Nova και Vodafone σε μία «μάχη» επενδύσεων σε υποδομές και έργα πληροφορικής (ICT) αλλά, ταυτοχρόνως και σε κινήσεις μείωσης των εξόδων λειτουργείας.

Στη χώρα μας εμφανίζεται η παγκόσμια τάση που θέλει τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία να αυξάνονται, την ώρα που η σταθερή τηλεφωνία ακολουθεί αντίθετη πορεία, ενώ οι πάροχοι δίνουν μεγάλη προσοχή στην ανάληψη έργων πληροφορικής, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν αφήνουν υψηλό περιθώριο κέρδους. Πάμε να δούμε πώς κινήθηκαν, αναλυτικά, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα.

ΟΤΕ: Αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αγοράς

Σε μία… δική του κατηγορία ανήκει, από πλευράς εσόδων, ο ΟΤΕ, ο οποίος, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Τσαμάζ κατάφερε να αυξήσει κατά 1,1% τα ενοποιημένα του έσοδα που έφτασαν στα 3,2 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη επίδοση είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα της αύξησης που σημειώθηκε στα έσοδα κινητής (+2,3%) και τα έργα ICT (+7,8%), αλλά και από τις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,3% στα 812,3 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τις ισχυρές επιδόσεις στην κινητή, τις υπηρεσίες τηλεόρασης, τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και ιδίως τα έργα ICT.

Ακόμα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 1,5%, στα 323,2 εκατ. ευρώ, με ισχυρό περιθώριο EBITDA 39,8%. ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους106,4 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ΟΤΕ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του μέσου εσόδου ανά χρήστη (ARPU) με στόχο την αύξηση των εσόδων από την κινητή, ώστε να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες λιανικής. Για το σύνολο της χρονιάς η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη, που ανήλθαν σε 1,3 δισ. το 2023 και 326 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό τρίμηνο, θα αυξηθούν περαιτέρω, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τα έσοδα.

Nova: Πώς εξελίχθηκε ο πρώτος χρόνος «γάμου» με την Wind

Θετικό ήταν το πρόσημο της πρώτης οικονομικής χρονιάς της νέας Nova, καθώς είδε τα συνολικά της έσοδα να καταγράφουν αύξηση κατά 3% και να φτάνουν περίπου στα 830 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν ακόμα η αύξηση της πελατειακής βάσης που δεσμεύεται με συμβόλαιο, η οποία κατέγραψε άνοδο +9,0% και έφτασε στα 2,9 εκατομμύρια RGUs (μονάδων παραγωγής εσόδων).

Αναφορικά με το προσαρμοσμένο EBITDAal, αυτό έλαβε ισχυρή ώθηση από την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας αλλά και από τις οικονομίες κλλίμακας που επιτεύχθηκαν με την ενοποίηση συστημάτων και εργασιών, και αυξήθηκε κατά 8,5%, στα 268 εκατ. ευρώ.

Ανοδική είναι και η πορεία της συνδρομητικής βάσης της EON TV, με τους χρήστες να έχουν ξεπεράσει τους 435.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2024, επίδοση που ισοδυναμεί με αύξηση 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με τα προωθητικά πακέτα και τις προσφορές που «έτρεξαν» μετά από τον «γάμο» της Nova με την Wind, σημειώθηκε ιδιαίτερη αύξηση και στα συμβόλαια κινητής, με την Nova να διαθέτει πλέον μερίδιο αγοράς ύψους 21%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική τάση που παρατηρήθηκε το 2023 συνεχίζεται και το 2024, κάτι που αφήνει αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας για νέα άνοδο.

Η Nova το 2023 συνέχισε να πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις -υψηλότερες συγκριτικά με το 2022-, επενδύοντας σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G και οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), επιτυγχάνοντας 76% κάλυψη εξωτερικού πληθυσμού 5G (η οποία τώρα υπερβαίνει το 80%) και προσθέτοντας 117.000 σπίτια που έχουν ήδη εγκατάσταση, φτάνοντας τα 247.000 σπίτια με δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) μέχρι το τέλος του 2023 (και έχοντας σήμερα ήδη υπερβεί τα 330.000 σπίτια).

Το 2023 σηματοδότησε ολική αναδιάθρωση των εργασιών της Nova, με ενοποίηση των συστημάτων, βελτίωση της καθαρής θέσης των ιδίων κεφαλαίων, ενίσχυση των επενδύσεων σε 5G και FTTH και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τους πελάτες, με το λανσάρισμα μιας νέας εμπορικής προσέγγισης.

Vodafone: Ξεπέρασε το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ

Από την πλευρά της η Vodafone ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες τα οικονομικά της αποτελέσματα για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στα έσοδα της Vodafone

Σε αυτά, καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στα έσοδα, τα οποία κατέγραψαν άνοδο μεγαλύτερη του 5% σε σχέση με την περασμένη αντίστοιχη περίοδο, καταφέρνοντας να «σπάσουν» το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, τα προσαρμοσμένα EBITDA υποχώρησαν σημαντικά, και συγκεκριμένα κατά 20%, στα 201 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην έκθεση υπάρχει αναφορά για την ύπαρξη έκτακτου επισφαλούς χρέους, το οποίο σχετίζεται με ορισμένες συμβάσεις πελατών στην Ελλάδα, και είχε αρνητικό αντίκτυπο συνολικά στη λειτουργική κερδοφορία.

Πάντως η γενικότερη εικόνα χαρακτηρίζεται θετική, καθώς το δ’ τρίμηνο του 2023 τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδας σημείωσαν οργανική ανάπτυξη ύψους 10,2 %, επίδοση που αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη ζήτηση από την πλευρά των εταιρικών πελατών για υπηρεσίες συνδεσιμότητας αλλά και τη σημαντική συνεισφορά των έργων ICT.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην κινητή τηλεφωνία τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι πελάτες συμβολαίου κατέγραψαν αύξηση κατά 146.000 στο έτος και αποτελούν το 45,4% της συνολικής βάσης της εταιρίας. Στον αντίποδα, την ίδια χρονική περίοδο, η συνδρομητική βάση της σταθερής τηλεφωνίας παρουσίασε στασιμότητα. Στα υπόλοιπα σημαντικά στοιχεία, το Vodafone TV κατέγραψε περισσότερους από 200.000 συνδρομητές, νούμερο το οποίο έλαβε ώθηση κι από τις μεγάλες προσφορές της εταιρείας, και τις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποίησε. Τέλος, μεγάλη ήταν η ζήτηση για δεδομένα, καθώς η χρήση τους παρουσίασε αύξηση που «άγγιξε» το 60% και έφτασε στα 453 PetaByte.

Τηλεπικοινωνίες - Πώς αναπτύχθηκε ο κλάδος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Συνολικά, γίνεται αντιληπτό, ότι μιλάμε για μία αγορά με τεράστιες προοπτικές αλλά και υψηλό ανταγωνισμό, με τους παρόχους να επιδίδονται σε έναν αγώνα επενδύσεων και -λελογισμένων- προσφορών προκειμένου να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση και να επικρατήσουν του ανταγωνισμού. Ταυτοχρόνως όμως πρόκειται και για μία δυναμική αγορά, που μας έχει συνηθίσει σε σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές που ούτε τώρα μπορούν να αποκλειστούν και μπορεί να περιλαμβάνουν πωλήσεις αλλά και την είσοδο νέων «παικτών».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.