18 Δεκ 2024
READING

Γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στη Ρουμανία

5 MIN READ

Γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στη Ρουμανία

Γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στη Ρουμανία

Σύμφωνα με δελτίο οικονομικών και επιχειρηματικών εξελίξεων για τη Ρουμανία, το οποίο συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (αρμόδιο και για Μολδαβία) της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, η χώρα μας βρέθηκε για το 2023 στην 5η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών εκεί, ανεβαίνοντας μάλιστα μερικά σκαλοπάτια από την 8η θέση στην οποία βρισκόταν το 2022. Η άνοδος αυτή μάλιστα δεν μεταφράζεται απλά σε επενδυτικό κεφάλαιο, αλλά και στον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ανέβει «προς τα πάνω», και συγκεκριμένα τη Ρουμανία.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές επενδύσεις της Ελλάδας στη Ρουμανία στο τέλος του 2023, έφτασαν στα 2,44 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2022), αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 5% του συνόλου (3,29% το 2022).

Τις τρεις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην εξωστρέφεια στη Ρουμανία καταλαμβάνουν οι Ολλανδία με επενδύσεις 9,695 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 20% του συνόλου, η Γερμανία με 5,886 δισ. ευρώ και ποσοστό 12,15% και, τέλος, η Αυστρία με 5,402 δισ. ευρώ και ποσοστό 11,15%, ωστόσο παλιότερα, ακόμη και εν μέσω κρίσης, η Ελλάδα βρισκόταν σε υψηλότερη θέση όσον αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.

Παράλληλα, ελληνικό κεφάλαιο εντοπίζεται βέβαια και στις ρουμάνικες εταιρίες, οι οποίες είναι 8.624 αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 3,45% του συνόλου. Γενικώς, η Ρουμανία καθίσταται ένας αρκετά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, καθώς παρουσιάζει συμφέρουσες, επιχειρηματικές ευκαιρίες για διάφορους λόγους.

Οι συνολικές επενδύσεις της Ελλάδας στη Ρουμανία στο τέλος του 2023, έφτασαν στα 2,44 δισ. ευρώ

Τι καθιστά τη Ρουμανία πόλο έλξης για επενδύσεις για το ελληνικό επιχειρείν

Παλαιότερα, κυρίως τη δεκαετία του ’90, αρχικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλησαν να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την εξωστρέφεια έστρεψαν το βλέμμα τους προς την αγορά της Ρουμανίας, βρίσκοντας εκεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους. Μετά από μία περίοδο στασιμότητας λόγω της κρίσης και των μνημονίων, οι ελληνικές επιχειρήσεις σταδιακά επέστρεψαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Ρουμανία, η οποία παρουσιάζει ομολογουμένως ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή, που φέρνει μία σειρά  παραγόντων.

Ταυτόχρονα, η γεωγραφική της θέση προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα, επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσβαση και στις ανατολικές αγορές. Όσον αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, η εγγύτητα της Ρουμανίας με την Ελλάδα, αλλά και το μεγάλο μέγεθος της χώρας και, συνεπώς, της αγοράς διευκολύνει την ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων από τους Έλληνες.

Παράλληλα, η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντικές ενδείξεις ανάπτυξης, καθώς, αφενός την περίοδο 2014 – 2019 ήταν μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη στην αύξηση του ΑΕΠ της, αφετέρου λαμβάνει υψηλά ποσά χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια, που κάνουν τις επενδύσεις να πληθαίνουν και την παραγωγικότητα να αυξάνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την εποχή του 2004 οπότε και η Ρουμανία σημείωνε περίπου το ¼ του Ελληνικού ΑΕΠ, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας ήταν μία από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Το 2020, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης έφτασε το 72% του μέσου όρου της ΕΕ.

Παράλληλα, παρουσιάζει ένα αρκετά σταθερό τραπεζικό σύστημα, με τα κόκκινα δάνεια να είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ενώ οι καταθέσεις είναι περίπου 30% περισσότερες από τα δάνεια.

Η Ρουμανία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας

Οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς που απλώνουν δίχτυα στη Ρουμανία

Παράλληλα, η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Ρουμανία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από την ενέργεια, την τεχνολογία, τις κατασκευές, τη γεωργία και την κτηματαγορά μέχρι το το λιανεμπόριο, τον τομέα παραγωγής και την εστίαση. Συγκεκριμένα, ενέργεια, αγροδιατροφικά προϊόντα, τεχνολογία, κατασκευές και τουρισμός θεωρούνται οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ρουμανίας.

Η Ρουμανία μάλιστα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα – ίσως το πιο χαρακτηριστικό – επιτυχημένης ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας. Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έφτασαν κάποτε μέχρι εκεί για να δοκιμάσουν την εξωστρέφειά τους, κάποιοι από τους μεγαλύτερους παίκτες της ελληνικής αγοράς έχουν κάνει εδώ και καιρό απόβαση στα ρουμανικά εδάφη.

Μία από τις πρωταγωνίστριες της ελληνικής παρουσίας στη Ρουμανία είναι η ΔΕΗ. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία έναντι 1,24 δις. ευρώ, η εταιρία απέκτησε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (η ισχύς αυξήθηκε σε περίπου 4,4GW), απέκτησε συνολικά σχεδόν 9 εκατ. πελάτες (προσθέτοντας 3,2 εκατ. ευρώ νέους στο πελατολόγιό της) και πάνω από 130.000 χλμ. Δικτύου Διανομής. Στον χώρο της πληροφορικής, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Entersoft, η οποία εξαγόρασε τον Μάιο του 2022 το 75% της ρουμανικής BIT Software, διπλασιάζοντας την αγορά στην οποία απευθυνόταν στη χώρα μέσω της δικής της θυγατρικής.

Και οι κατασκευές όμως έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στη Ρουμανία. Για παράδειγμα, ο όμιλος ΑΒΑΞ ανακοίνωσε το 2023 την υπογραφή σύμβασης με τον όμιλο Mass Group Holding (MGH) για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ στην περιοχή Deva της Ρουμανίας.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση να είναι αυτή των Jumbo και του Απόστολου Βακάκη, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν έχει αποκαλέσει τη Ρουμανία «νέα Ελλάδα». Η εταιρία έχει αυτή τη στιγμή δίκτυο 18 καταστημάτων στη Ρουμανία (συν τα γραφεία της στο Βουκουρέστι), τα οποία σκοπεύει να αυξήσει τα επόμενα χρόνια σε 25.

Τα παραδείγματα είναι ακόμη πολλά, ενώ ακόμη περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που ψάχνουν έδαφος για επένδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.