Καμία διάθεση να περιοριστεί στις υπάρχουσες δραστηριότητές της δεν δείχνει η ΔΕΗ, η οποία παρουσιάζεται έτοιμη να κατακτήσει «νέες θάλασσες» της επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης, στα νέα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η δημιουργία Date Centers αλλά και υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI as a serrvice).
Τα «όπλα» της ΔΕΗ και η πρώτη συμφωνία
Ίσως σε ένα πρώτο επίπεδο η απόφαση της ΔΕΗ να εισέλθει και στον τομέα της τεχνολογίας να προκαλεί ερωτήματα, στη πραγματικότητα όμως αποτελεί μία φυσιολογική εξέλιξη η οποία μπορεί να υποστηριχθεί πλήρως. Αυτό καθώς η ζήτηση στην αγορά των Data Center είναι τεράστια, αφού οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και η λίστα των πιθανών πελατών δεν τελειώνει ποτέ.
Επιπροσθέτως, από την πλευρά της, η ΔΕΗ έχει στην κατοχή της τεράστιες εκτάσεις, από λιγνιτικά πεδία τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον, ενώ, ταυτοχρόνως, διαθέτει και την δυνατότητα ενεργειακής υποστήριξής τους, παράμετρος που αποτελεί ίσως και έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες.
Αυτό γιατί διαθέτει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας, που είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί ο αποδοτικός κλιματισμός των συγκεκριμένων χώρων. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα data center καταναλώνουν 1% με 2% της παγκόσμιας ενέργειας, ενδεικτικό των υψηλών απαιτήσεων των κέντρων δεδομένων. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια είναι μία βασική συνθήκη για την επιτυχία ενός ανάλογου εγχειρήματος.
Θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΕΗ δεν σκοπεύει να… κρατήσει μόνο για τον εαυτό της τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αφού είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε άλλες επιχειρήσεις. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με τον πρώτο της πελάτη, με… καταγωγή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εξάλλου, το συγκεκριμένο deal, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα, αναμένεται να λειτουργήσει και ως «μαγνήτης» για νέες συμφωνίες.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος βρίσκεται, όπως είναι λογικό, σε διαρκή ανάπτυξη, με την ζήτηση ανάλογων υπηρεσιών και εργαλείων να ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση ο όμιλος βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς cloud service providers προκειμένου να προσφέρει δυνατότητες AI As a Service (AIaaS). Στόχος είναι αρχικά να εξασφαλιστεί η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στον όμιλο ΔΕΗ και στη συνέχεια να προσφέρει και στην γενικότερη προσπάθεια που πραγματοποιεί η χώρα μας.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα πλάνα δεν έχουν γίνει γνωστά, δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο όμιλος ΔΕΗ διαθέτει ρευστότητα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. μετρητά και τα υπόλοιπα σε έτοιμες πιστωτικές γραμμές, μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί στις καινούργιες του επενδύσεις.
Εξάπλωση στις ΑΠΕ με κορυφαίες συνεργασίες
Στο επίκεντρο των επενδυτικών κινήσεων της ΔΕΗ βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, τα οικονομικά αποτελέσματα που θα παρουσιάζονται κάθε τρίμηνο θα είναι θετικά και θα βοηθήσουν τη ΔΕΗ να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό «πρωταθλητή». Με βάση αυτό, θα υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων, οι οποίες στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ.
Προτεραιότητα του ομίλου ΔΕΗ είναι η ενίσχυση του pipeline έργων που έχουν ανατεθεί στην εταιρεία, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό αναμένεται να διαδραματίσει η συμφωνία με τη Mytilineos. Σημειώνεται πάντως πώς η συμφωνία έχει προϋποθέσεις προκειμένου η ΔΕΗ να ενσωματώσει τα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύξει η Mytilineos. Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή των 2 GW από την εταιρεία αλλά και τις τιμές ενέργειας.
Το χαρτοφυλάκιο των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι σε εξέλιξη ανέρχεται σε 20 GW. Από αυτά τα έργα, τα 8,9 GW υλοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασιών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για συμφωνίες με Intrakat (2,7 GW), RWE (2 GW) και Motor Oil (2 GW), για έργα που θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2024, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ στη Ρουμανία κατά 1,9% το α’ τρίμηνο 2024.
Προχωρά η ανάπτυξη δικτύου FTTH
Αναφορικά με την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξελίσσεται ικανοποιητικά αφού, όπως επιβεβαιώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στο τέλος Μαρτίου είχε ήδη καταστεί διαθέσιμο σε 185.000 σπίτια στην Αττική. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 1,7 εκατ. το 2025.
Ακόμα, ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση του East Med Corridor, του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος μεταφορών δεδομένων, το οποίο θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης. Εντός του έτους άλλωστε αναμένεται να ξεκινήσει κατασκευή του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου διασύνδεσης με την Σαουδική Αραβία.
Υψηλή κερδοφορία και πρόγραμμα buyback
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ, στην προσεχή Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, θα προταθεί η συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback).
Στόχος είναι το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που αφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να φτάσει σε μία διετία στο 10%, από 5,6% που είναι σήμερα. Ειδικότερα, οι μετοχές αυτές πρόκειται να διατεθούν κατά το 1/3 σε στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές, κατά το 1/3 σε stock option σε στελέχη του ΔΣ και κατά το 1/3 θα ακυρωθούν αυξάνοντας την αξία της μετοχής.
Aυξημένη κερδοφορία παρουσίασε η ΔΕΗ στο πρώτο τετράμηνο του 2024
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα η ΔΕΗ παρουσίασε αυξημένη κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA έφτασαν στα 459 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 64%, ενώ τα καθαρά κέρδη «σκαρφάλωσαν» στα 86 εκατ. ευρώ από 51 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην εξέλιξη αυτή καθοριστική συμβολή είχαν γεγονότα όπως η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, καθώς είχαν συμμετοχή 17% στο EBITDA. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός στόχος για επαναλαμβανόμενο EBITDA, σύμφωνα με την διοίκηση, έχει αναβαθμιστεί στα 1,8 δισ. ευρώ, κόντρα στις συνεχείς αλλαγές που παρουσιάζονται στις αγορές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα έξι βήματα για την μετατροπή της σε clean powertech player
Συμπερασματικά, στόχος της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, είναι να μετατραπεί σε έναν clean powertech player στην ΝΑ Ευρώπη, και για να το πετύχει αυτό σκοπεύει να συνδυάσει την ενέργεια με την τεχνολογία μέσα σε έξι βήματα.
Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Ρουμανίας, την επέκταση των δραστηριοτήτων στις τηλεπικοινωνίες και την οπτική ίνα, την υλοποίηση του πλάνου εισόδου στην λιανική ύστερα από την εξαγορά της Κωτσόβολος, την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα data center και το AI
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι ο όμιλος ΔΕΗ έχει περάσει σε μία άλλη εποχή, με συνεχή επέκταση των τομέων δραστηριοποίησής του, που τον οδηγεί με συνέπεια στην κερδοφορία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.