14 Νοέ 2024
READING

Πώς οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής επιχειρούν να «εκθρονίσουν» τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς

4 MIN READ

Πώς οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής επιχειρούν να «εκθρονίσουν» τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς

Πώς οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής επιχειρούν να «εκθρονίσουν» τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς

Η πληροφορική στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ένας κλάδος ανεπτυγμένος ή γνωστός στο ευρύτερο κοινό. Από το 2019 ωστόσο και μετά, που υπήρξε μια «έξαρση» της τεχνολογίας στη χώρα λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν μεγάλη ανάπτυξη, αυξάνουν τους τζίρους του, ενώ έχουν πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εταιρείες πληροφορικής έχουν πάρει μεγάλα έργα στην Ελλάδα, ενώ πολλές από αυτές, λόγω της εξειδίκευσης που έχουν αποκτήσει, έχουν κάνει σημαντικά ανοίγματα σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Έτσι, έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να αναγνωρίζονται αλλά και να…ανταγωνίζονται μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, ενώ πολλές φορές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κολοσσών από ΗΠΑ ή Κίνα, με τους οποίους συνάπτουν αποκλειστικές συμφωνίες, συνεργάζονται ή να κάνουν συμφωνίες εξαγοράς μερικού ή ολόκληρου του ποσοστού.

Οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση σύνθετων έργων σε διάφορους κλάδους, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές

Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν

Οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής φημίζονται στην αγορά για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται γρήγορα σε νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μικρό τους μέγεθος και στην ιεραρχική δομή τους, που τους επιτρέπει να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις και να υλοποιούν αλλαγές με ευελιξία.

Για πολλούς το μικρό τους μέγεθος μπορεί να θεωρείται μειονέκτημα, ωστόσο για έργα τα οποία χρειάζονται ταχύτητα και άμεση εκτέλεση, αυτό μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλες μεγαλύτερες εταιρείες του εξωτερικού, γι’ αυτό και πολλές φορές προτιμώνται.

Οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση σύνθετων έργων σε διάφορους κλάδους, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές. Αυτή η εμπειρία τις καθιστά αξιόπιστους συνεργάτες για οργανισμούς στο εξωτερικό που αναζητούν λύσεις πληροφορικής υψηλής ποιότητας, ενώ παράλληλα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα η καινοτομία αλλά και το εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν, τις καθιστούν πρωτοπόρες και τις… δίνουν δουλειές σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να αναγνωρίζονται αλλά και να…ανταγωνίζονται μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου

Οι εταιρείες με διεθνής παρουσία

Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές εταιρείες έχουν αναπτύξει τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, έχουν δημιουργήσει ή εξαγοράσει θυγατρικές, με τα έσοδα σε μεγάλο ποσοστό να είναι από έργα που έχουν αναλάβει στο εξωτερικό.

Μία από τις εταιρείες που έχει πετύχει κάτι τέτοιο, είναι η Unisystems, εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest. Η Unisystems θεωρείται ο leading IT integrator της εγχώριας αγοράς με μερίδιο περίπου 20%, παρουσία σε 30 χώρες, με το 50% των εσόδων του να προέρχεται από το εξωτερικό και το 80% από υπηρεσίες. Ενώ έχει πάνω από 600 μεγάλους πελάτες από όλους τους κλάδους εντός και εκτός συνόρων.

Το 2023 ξεπέρασε τα 215 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, όντας βάσει εσόδων η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του ομίλου. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Unisystems είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Apple στην Ελλάδα, ενώ ο όμιλος Quest είναι επίσης αντιπρόσωπος της Xiaomi, όπου έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα στη Ρουμανία.

Η Profile, μια εταιρεία με μόλις 130 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, έχει καταφέρει να δείξει εξαιρετική παρουσία στο εξωτερικό, αφού οι δουλειές που έχει αναλάβει φτάνουν μέχρι την… Καραϊβική.

Η Profile σύμφωνα πολλούς είναι η πιο διεθνοποιημένη εταιρεία του κλάδου, αφού έχει παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, όπως ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Μέση Ανατολή κλπ., και συναγωνίζεται ισάξια κολοσσούς του κλάδου.

Εκ των leaders στην ανάπτυξη λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα (banking, investment management, treasury και risk management) παρέχει σύνθετα πληροφοριακά συστήματα και για τον δημόσιο τομέα, διασφαλίζοντας έναν ισχυρό ρόλο στην εν εξελίξει ψηφιακή μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Παράλληλα, προχωράει δυναμικά την ανάπτυξή της στην τεχνητή νοημοσύνη αφού εκτός από το νέο προϊόν που θα λανσάρει το επόμενο διάστημα, αναμένεται να προχωρήσει και σε εξαγορά εταιρείας στο εξωτερικό.

Η Netcompany-Intrasoft, με CEO τον Αλέξανδρο Μάνο, μετά την εξαγορά από τους Δανούς το 2021, κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πανευρωπαϊκά, με παρουσία σε πολλές χώρες παγκοσμίως ενώ τρέχει και σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ένα από τα πλέον κομβικά έργα που έχει αναλάβει είναι αυτό για το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας, το οποίο υπερψηφίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το επόμενο διάστημα.

Μέσω αυτού, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιούν πληρωμές και να διατηρούν ψηφιακά έγγραφα, όπως άδειες οδήγησης, ιατρικές συνταγές, επαγγελματικά πιστοποιητικά ή ταξιδιωτικά εισιτήρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.