18 Δεκ 2024
READING

Ανασφάλιστα αυτοκίνητα και “θα δούμε” για το ΚΤΕΟ

5 MIN READ

Ανασφάλιστα αυτοκίνητα και “θα δούμε” για το ΚΤΕΟ

Ανασφάλιστα αυτοκίνητα και “θα δούμε” για το ΚΤΕΟ

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον «στόλο» των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της Ελλάδας έρχονται να αποκαλύψουν τα στοιχεία που γίνονται γνωστά. Σύμφωνα με αυτά, τα οχήματα τα οποία δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια, ένα νούμερο τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της χώρας μας και τον πληθυσμό της.

Οι λόγοι του φαινομένου

Το φαινόμενο αυτό έρχεται να προστεθεί σε εκείνο των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, και μαρτυρά τη γενικότερη -επικίνδυνη- νοοτροπία που χαρακτηρίζει μία μεγάλη μερίδα κατοίκων της Ελλάδας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναφορικά με την μη προσέλευση σε κάποιο ΚΤΕΟ προκειμένου να διεξαχθεί ο σχετικός έλεγχος, οι λόγοι είναι κυρίως τρεις. Ο πρώτος, ότι το όχημα που έχουν στην κατοχή τους συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να πάρει τελικά το «πράσινο φως» από τους αρμόδιους. Οι ιδιοκτήτες, γνωρίζοντας την πραγματικότητα, αποφεύγουν τον έλεγχο, υπό τον φόβο το όχημά τους να καταστεί, ουσιαστικά, άχρηστο.

Ένας άλλος λόγος είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των οχημάτων και τους δημιουργεί εμπόδιο στο να πληρώσουν όχι μόνο τα χρήματα που απαιτούνται για τον έλεγχο αλλά και για τις πιθανές επισκευές που θα χρειαστούν. Ακόμα, αρκετοί είναι εκείνοι που ξεχνάνε να περάσουν μια επίσκεψη από το πιο κοντινό τους ΚΤΕΟ, παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν υπηρεσίες υπενθύμισης, λίγο πριν από τις κρίσιμες ημερομηνίες.

Κάπως έτσι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 2,9 εκατομμύρια οχήματα, αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας μας χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί το αν είναι ασφαλές να συμβαίνει αυτό.

Τρομάζουν οι… μηδενικές απορρίψεις

Η ανησυχία σχετικά με την κατάσταση του στόλου των οχημάτων δεν περιορίζεται σε όσα δεν έχουν υποστεί έλεγχο αλλά και σε εκείνα που -τυπικά- έχουν όλες τις νόμικες διαβεβαιώσεις για την επάρκειά τους. Συγκεκριμένα, ενώ στη χώρα μας η πλειοψηφία των οχημάτων που κυκλοφορούν δεν βρίσκονται στην… πρώτη τους νιότη, όσα τελικά αποφασίσουν να περάσουν μία… βόλτα για τεχνικό έλεγχο στα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, αποδεικνύεται ότι βρίσκονται σε… εξαιρετική κατάσταση, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Αυτό καθώς οι απορρίψεις φτάνουν μόλις στο 4,5% του συνολικού αριθμού των ελέγχων, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις ΚΤΕΟ φαίνεται ότι προσελκύουν εξαιρετικά υπεύθυνους κατόχους οχημάτων, καθώς δεν απορρίπτουν ούτε ένα, και παρουσιάζουν ποσοστό απορρίψεων 0%. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν όντως τα οχήματα αυτά βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, ή υπάρχει κάτι άλλο που συμβαίνει και ουσιαστικά μετατρέπει τον έλεγχο σε μία τυπική διαδικασία.

Πώς αλλιώς άλλωστε μπορούν να εξηγηθούν τέτοια εξαιρετικά νούμερα, σε μία χώρα που η μέση ηλικία των οχημάτων βρίσκεται κοντά στα 17 έτη. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ευρώπη, ο μέσος όρος απορρίψεων φτάνει στο 15%, ενώ στη Γερμανία «αγγίζει» το 35%.

Χειρότερη η κατάσταση σε δίκυκλα και Κάρτες Καυσαερίων

Η ίδια απογοητευτική εικόνα εμφανίζεται και σε ό,τι αφορά στα δίκυκλα τα οποία υποχρεώνονται να περνάνε από τεχνικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν σχεδόν 1,2 εκατ. δίκυκλα, τα ΚΤΕΟ ελέγχουν σχεδόν το 1/3 εξ αυτών. Οι αριθμοί μαρτυρούν και την πλήρη απαξίωση που ισχύει στην υποχρεωτική Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ), κόστους που κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 ευρώ.

Ενώ λοιπόν στη χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 9 εκατομμύρια αυτοκίνητα, περισσότερα από 2 στα 3 (αριθμός δηλαδή που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια) δεν την διαθέτουν, ενώ και όσοι την αποκτούν το κάνουν συνήθως μαζί με τον έλεγχο ΚΤΕΟ, καθώς είναι υποχρεωτική.

Τι σχεδιάζει το ελληνικό κράτος

Φυσικά η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στην ηγεσία του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και όχι μόνο τη σημερινή. Μέχρι τώρα δεν είχε γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έφερε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πραγματοποιεί το λιγότερο δύο φορές τον χρόνο έλεγχο σε όλα τα οχήματα της χώρας.

Σκοπός είναι να βρεθούν εκείνα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, δεν έχουν ασφαλιστεί και/ή χρωστάνε τέλη κυκλοφορίας. Μετά τον πρώτο έλεγχο θα ακολουθεί επανέλεγχος εντός τριών μηνών προκειμένου να φανεί αν συμμορφώθηκαν με την νομοθεσία και ασφαλίστηκαν, πέρασαν ΚΤΕΟ ή εξόφλησαν τις οφειλές τελών. Όσοι δεν το έχουν πράξει, θα βρεθούν αντιμέτωποι, εκτός των άλλων, με αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει πρόστιμο 400 ευρώ για τη μη κατοχή έγκυρου πιστοποιητικού τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ, ενώ από το 2018 -τυπικά- ισχύει και πρόσθετο «ψηφιακό πρόστιμο» ύψους 150 ευρώ, το οποίο θεωρητικά βεβαιώνεται από τη φορολογική Αρχή ύστερα από την ηλεκτρονική διασταύρωση των μητρώων.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται -το αργότερο- κάθε έξι μήνες

Πλέον, κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, οι έλεγχοι θα διενεργούνται τουλάχιστον σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του Τaxisnet.

Κάθε πότε περνάω το αυτοκίνητό μου από ΚΤΕΟ; - NewsAuto.gr

Θετικά τα ΚΤΕΟ αλλά…

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΚΤΕΟ εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το νέο νομοσχέδιο τους βρίσκει σύμφωνους. Όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να φτάσαμε σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει και στον τρόπο λειτουργίας τους.

Ενδεικτικά μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν είναι να υπάρχει ανάλυση των στατιστικών που προκύπτουν από την λειτουργία ενός ΚΤΕΟ και όταν παρατηρείται κάτι ύποπτο να διενεργείται έλεγχος. Το αν υπάρχει βούληση το «μαχαίρι» να φτάσει στο «κόκκαλο» είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.