15 Ιαν 2025
READING

Booking: Τι συμβαίνει με την πολυεθνική που οι ξενοδόχοι αγαπούν να μισούν

4 MIN READ

Booking: Τι συμβαίνει με την πολυεθνική που οι ξενοδόχοι αγαπούν να μισούν

Booking: Τι συμβαίνει με την πολυεθνική που οι ξενοδόχοι αγαπούν να μισούν

Άσπονδοι φίλοι, αλλά αλληλοεξαρτώμενοι συνεργάτες. Αυτή είναι η σχέση που ορίζει τη σύνδεση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με τη Booking, τον πολυεθνικό όμιλο που οι ξενοδόχοι αγαπούν να μισούν, αλλά παραδέχονται πως έχει κάνει πιο προσιτές – όχι από άποψη τιμής – τις κρατήσεις των τουριστών. Στο μυαλό των οποίων, πάντως, ξενοδοχείο και Booking είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Οι αριθμοί το αποδεικνύουν: σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων, μόλις τo 7,7% των ελληνικών ξενοδοχείων δεν συνεργάζεται με τη Booking και σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται τα μεγαλύτερα και πολυτελή θέρετρα, που σημαίνει ότι είναι ακόμα μικρότερο το ποσοστό σε επίπεδο mainstream ξενοδοχείων.

Η πολυεθνική δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008, όταν άνοιξε στη χώρα μας το 20ο γραφείο της, μία απόφαση που προήλθε από την αυξημένη ζήτηση τόσο από τη διεθνή, όσο και την ελληνική αγορά κι όταν η εταιρεία συνεργαζόταν με μόλις 1.400 άμεσα συμβεβλημένα ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ελληνική αγορά καβάλησε το άρμα των διεθνών αντιδράσεων για την πολιτική της εταιρείας, για την οποία δεν άργησαν τα παράπονα οι διαμαρτυρίες και οι μαζικές μηνύσεις για το rate parity, τον όρο που απαγόρευε στα ξενοδοχεία να πωλούν φθηνότερα σε οποιονδήποτε άλλο τα δωμάτιά τους, από την τιμή ήταν αναρτημένα στην πλατφόρμα. Ο όρος καταργήθηκε το 2005 ύστερα από παρέμβαση των αρχών ανταγωνισμού κι αυτή ήταν μία – πύρρειος – νίκη των ξενοδόχων.

Όπως αναφέρουν Έλληνες ξενοδόχοι, η βασική προμήθεια της Booking διαμορφώνεται στο 15%, με το ποσοστό του fee να αυξάνεται σε 25% έως 30%, στην περίπτωση που συμπεριλαμβάνονται υπηρεσίες προώθησης και αναλόγως της εκάστοτε σύμβασης ενός ξενοδοχείου με τον όμιλο.

Ο πόλεμος & οι πρώτες νίκες

Η τελευταία «μάχη» των ξενοδόχων ήταν η αλλαγή πολιτικής της Booking αναφορικά με την πληρωμή και την απόδοση της προμήθειας, που περιλάμβανε κυρίως τον περιορισμό του πλαισίου επιλογής πληρωμής της εταιρείας από τα ξενοδοχεία. Η Booking ενημέρωσε τα ξενοδοχεία ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την εικονική της κάρτα προκειμένου να διασφαλίζουν τις κρατήσεις, αποκλείοντας την επιλογή απαίτησης προκαταβολών. Οι αντιδράσεις από τους Έλληνες ξενοδόχους εκφράστηκαν άμεσα μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Η επιστολή της ΠΟΞ προς τον Area Manager Ελλάδας και Κύπρου της Booking ανέφερε πως «η μονομερής οδηγία τοποθετεί ένα άδικο βάρος στους ξενοδόχους, απαιτώντας την αποδοχή των υψηλών ποσοστών προμήθειας της εικονικής κάρτας για την αντιμετώπιση του κινδύνου μη εμφάνισης, εκτός από τις ήδη υψηλές χρεώσεις κράτησης που καταβάλλονται στην Booking.com» και οι πρακτικές αυτές «δεν περιορίζουν απλά την αυτονομία των ξενοδόχων αλλά υποσκάπτουν και την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη λειτουργική τους ευελιξία». Η ΠΟΞ είχε επίσης προειδοποιήσει ότι «θα ακολουθήσει το μονοπάτι της αξιολόγησης της νομιμότητας της απόφασης αυτής μέσα από τα κατάλληλα κανάλια, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών».

Η δικαίωση των ξενοδόχων ήρθε πρόσφατα, με την απόφαση της Κομισιόν να προσδιορίσει τη Booking ως «ρυθμιστή πρόσβασης» (gatekeeper platform), που υποχρέωσε την εταιρεία να συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις και απαγορεύσεις που απορρέουν από αυτόν τον χαρακτηρισμό, μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της Booking, μέσω πρακτικών όπως «η συνεχιζόμενη παρεμπόδιση των ξενοδοχείων να προσφέρουν καλύτερες τιμές στα δικά τους κανάλια διανομής σε σχέση με την πλατφόρμα, όσο και η άρνησή της να μοιράζεται επαρκή δεδομένα με τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται μαζί της».

Tο 2023 μόνο στο 4% περίπου των ελληνικών ξενοδοχείων όφειλε η Booking τα accommodation fees

Στο ίδιο κλίμα κινείται και το ΞΕΕ, που έχει καταγγείλει στην εθνική αρχή, την Επιτροπή Ανταγωνισμού πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων και η Booking, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Μάλιστα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα της καταγγελίας που κατέθεσε το 2022.

Να σημειωθεί εδώ ότι το κλίμα είχε πυροδοτήσει η υπόθεση οφειλής μη καταβλητέων accomodation fees από τη Booking προς ελληνικά ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, το 2023 μόνο στο 4% περίπου των ελληνικών ξενοδοχείων όφειλε η Booking τα accommodation fees, με το ποσό να εκτιμάται σε 527.317 ευρώ. Περίπου τα μισά από τα ξενοδοχεία στα οποία όφειλε η Booking έχουν προβεί σε μέτρα για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων, κυρίως μέσω αλληλογραφίας, ενώ κανένα από τα ξενοδοχεία δεν προέβη σε δικαστικά μέτρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.