Αύξηση 9,8% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων το α’ τετράμηνο του 2024 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 87.203 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 79.387 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Βέβαια, αύξηση είχε σημειωθεί και το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023, της τάξεως του 16,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Γενικώς, σημαντικό είναι να αναδείξουμε το γεγονός ότι η αύξηση των πωλήσεων και της κατοχής αυτοκινήτων από ολοένα και περισσότερους Έλληνες είναι μία τάση που έχει διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τους Έλληνες να παίρνουν «ανάσα» και να επενδύουν σε αγορά αυτοκινήτου, αλλά και της πανδημίας του κορονοϊού, που «έβγαλε» ακόμη περισσότερους οδηγούς στους δρόμους, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις μετακινήσεις, απέφευγαν συστηματικά τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, επιλέγοντας την πιο ασφαλή, αλλά και πιο «βολική» επιλογή του αυτοκινήτου, μία τάση που όπως φαίνεται και από την καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση στους κεντρικούς άξονες της Αθήνας, για παράδειγμα, μάλλον ήρθε για να μείνει.
Ταυτόχρονα, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος – σε σχέση πάντα με τα προηγούμενα δεδομένα της κρίσης – και σε κάποιες περιπτώσεις, η αναβάθμιση των υποδομών στο οδικό δίκτυο, έδωσε ακόμη περισσότερη ώθηση στην αγορά αυτοκινήτων.
Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί Έλληνες και ιδιαίτερα οι νέες γενιές, οι οποίες καταφέρνουν να συγκεντρώσουν έναν προϋπολογισμό, προτιμούν – και έχουν τη δυνατότητα – να επενδύσουν στην αγορά ενός αυτοκινήτου, αντί για μία πιο δαπανηρή, και μάλιστα με υψηλότερο ρίσκο, επιλογή. Με απλά λόγια, με την εκτόξευση των τιμών των ενοικίων, και γενικότερα της αγοράς ακινήτων, για παράδειγμα, στο δίλλημα «να αγοράσω αυτοκίνητο» ή «να νοικιάσω σπίτι, ώστε να φύγω από το πατρικό», οι περισσότεροι επιλέγουν το πρώτο ενδεχόμενο, αφήνοντας τη στέγη για…αργότερα. Οι νέοι που επιθυμούν να κάνουν ίσως την πρώτη τους επενδυτική κίνηση «απογαλακτισμού», αδυνατούν να προχωρήσουν σε κάτι παραπάνω, από μία αγορά αυτοκινήτου.
Πόσοι οδηγοί κυκλοφορούν στον δρόμο
Ενδεικτικά, στην Ελλάδα το 2021 πουλήθηκαν 100.916 καινούργια αυτοκίνητα, κάτι που σημαίνει ότι σε σχέση με το 2020 υπήρξε σημαντική αύξηση 24,6%. Με αυτή την επίδοση μάλιστα η χώρα βρέθηκε στην 4η υψηλότερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη, ακολουθώντας τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, που βρέθηκαν στην 2η και 3η θέση, αντίστοιχα.
Παράλληλα, πρέπει να αναφέρουμε ότι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι καθυστερήσεις παράδοσης των καινούργιων αυτοκινήτων προκάλεσαν την αύξηση της ζήτησης, και ως επακόλουθο, των τιμών, όσον αφορά στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, της τάξεως μάλιστα του 15%, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές, λόγω των καθυστερήσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, δεν μπορούσαν να αγοράσουν άμεσα ένα νέο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη λύση των μεταχειρισμένων. Ίσως αυτό συμβάλλει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της αντίστοιχης λίστας με τον γηραιότερο στόλο οχημάτων, μέσα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εδώ και μερικά χρόνια, οι περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα έχουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητα, με τα δύο οχήματα να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών.
Οι οδηγοί σε κάθε οικογένεια αυξάνονται, τη στιγμή που… οι γηραιότεροι αρνούνται να αποχωριστούν την οδήγηση και το όχημά τους και έτσι δημιουργούνται μεγαλύτερες ανάγκες για αγορά αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association) για το 2022, στους ελληνικούς δρόμους βρίσκονταν 5.495. 927 αυτοκίνητα. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανά 1.000 κατοίκους, κυκλοφορούν 496 αυτοκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας στους δύο Έλληνες οδηγεί αυτοκίνητο.
Το 2023, ο συνολικός αριθμός επιβατικών στην Ελλάδα πήρε την ανιούσα, με αποτέλεσμα να αγγίζει τις 5.877.759 μονάδες. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκονται στον νομό Αττικής, καθώς αγγίζουν τα 3.300.107.
Στο τιμόνι πια από τα 17
Την τάση ήρθε να ενισχύσει το γεγονός ότι στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και με το ειδικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, από τις 3-11-2021, μειώθηκε κατά ένας έτος, σε σχέση με το παρελθόν, το όριο ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Έτσι, έκτοτε όλοι οι ανήλικοι 17 ετών μπορούν να δώσουν κανονικά εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Το αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οδηγοί σε κάθε οικογένεια, τη στιγμή που παράλληλα οι περισσότεροι Έλληνες αρνούνται να αποχωριστούν την οδήγηση και το όχημά τους, ακόμη και αν έχουν ξεπεράσει τα 80 έτη, προχωρώντας σε διαρκείς ανανεώσεις. Οι νεότερες γενιές λοιπόν ζητούν το δικό τους αυτοκίνητο και έτσι, έχουμε ως επακόλουθο τη μεγαλύτερη ανάγκη για προμήθεια νέων αυτοκινήτων σε κάθε νοικοκυριό.
Η αύξηση αυτή των πωλήσεων αυτοκινήτων βέβαια θα πρέπει να εγείρει και προβληματισμούς. Αυτοί έχουν να κάνουν τόσο με το προφανές ζήτημα της έντονης κίνησης που αποτελεί πια καθημερινό φαινόμενο, ιδίως στην Αθήνα, την ανάγκη για τη συνεχή βελτίωση των σχετικών υποδομών από πλευράς κρατικού μηχανισμού, αλλά και το κρίσιμο θέμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, για το οποίο βέβαια γίνονται προσπάθειες, μέσω της προώθησης της ηλεκτροκίνησης, όμως, όπως φαίνεται, σε επίπεδο υποστηρικτικών υποδομών, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πίσω, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.