Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και επίσημα η ανέγερση πρότυπου σχολείου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας της Κωστέας – Γείτονας Μακροχρόνια εντός της επένδυσης του Ελληνικού.
Όπως ανακοινώθηκε, υπεγράφη σύμβαση μίσθωσης, αρχικής διάρκειας 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη, μεταξύ της Ελληνικό Α.Ε., θυγατρικής της Lamda Development για την ανάπτυξη του Ελληνικού, και της εταιρίας Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, σύμφωνα με την οποία το CGS (Costeas – Geitonas School) θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο μάλιστα θα λέγεται “CGS at The Ellinikon”, στην περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π4 εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η έναρξη λειτουργίας του νέου σχολείου αναμένεται για τον Σεπτέμβριο του 2027, ενώ το CGS at The Ellinikon θα αποτελέσει ένα σύγχρονο πρότυπο σχολείο που θα προσφέρει Εθνικό και Διεθνές Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την ιστορία, τις αξίες, την τεχνογνωσία και την πρωτοπόρα εκπαιδευτική φιλοσοφία του CGS.
Το έντονο ενδιαφέρον για επέκταση στο Ελληνικό και οι…αποχωρήσεις
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2022, η Lamda Development S.A., μέσω της θυγατρικής της, η Prodea Investments και το Costeas-Geitonas School ανακοίνωσαν τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (M.o.U.) με σκοπό την ίδρυση του σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού. Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, το σχολείο το οποίο θα ανέπτυσσε η Prodea θα υποδεχόταν τον Σεπτέμβριο του 2026 τους πρώτους μαθητές, ωστόσο διάφορες συγκυρίες έφεραν την καθυστέρηση των διαδικασιών, αν και όλο το διάστημα η Κωστέας – Γείτονας διατηρούσε έντονο ενδιαφέρον για επέκταση στον χώρο του Ελληνικού. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν την υποχώρηση της Prodea Investments από το project, κυρίως λόγω της διαμόρφωσης υψηλού κόστους κατασκευής, σε σχέση με το συμφωνηθέν.
Πρέπει επίσης σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι εκτός από τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, και το Κολλέγιο Αθηνών, είχε προβεί σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Lamda Development, ώστε να επεκταθεί στο Ελληνικό. Είχε αποφασιστεί μάλιστα η δημιουργία Δημοτικού και Γυμνασίου, σε σχολικό συγκρότημα σε χώρο έκτασης 90 στρεμμάτων, καθώς και το χρονικό πλαίσιο της μίσθωσης, που είχε οριστεί για τα 99 έτη, και μάλιστα με δυνατότητα ανανέωσης. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2024, μέσω ανακοίνωσης του το Κολλέγιο Αθηνών ανακοίνωσε την απόφαση να μην προχωρήσει στην ίδρυση σχολικών συγκροτημάτων εντός της επένδυσης του Ελληνικού.
Έτσι, τα εκπαιδευτήρια Γείτονα μένουν, τουλάχιστον προς το παρόν, ο μοναδικός «παίκτης» στον τομέα της εκπαίδευσης, που έχει εξασφαλίσει τη θέση του εντός του mega project του Ελληνικού, μετά από διάφορες συζητήσεις, σενάρια και καθυστερήσεις, με την επισημοποίηση της συνεργασίας του με τη Lamda να βάζει τέλος στις φήμες που έλεγαν ότι μπορεί και αυτή να αποχωρήσει, όπως το Κολλέγιο Αθηνών.
Η έναρξη λειτουργίας του CGS At the Ellinikon της Κωστέας – Γείτονας αναμένεται για τον Σεπτέμβριο του 2027.
Ο ισχυρός παίκτης της εκπαίδευσης
Η εταιρία των εκπαιδευτηρίων Κωστέας – Γείτονας αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες στον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών στην Ελλάδα, και μετρά κάτι περισσότερο από μισό αιώνα παρουσίας, καθώς ιδρύθηκε το 1973, με έδρα τα βόρεια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα το Μαρούσι, μετρώντας 330 µαθητές.
Στην ΕΠΕ συμμετείχαν τότε η Κατερίνα Κωστέα με το 33,33% των μετοχών, ο Χρήστος Γείτονας, με το 33,33% των μετοχών και ο Ελευθέριος Γείτονας με το 33,33% των μετοχών.
Το 1981 εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις στην Παλλήνη, ενώ το 1992, ο οργανισμός έφτασε να μετρά 2100 μαθητές, ανεβάζοντας τα standards και με υψηλή ζήτηση που οδήγησε τη διοίκηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχολικών συγκροτημάτων.
Τον Μάιο του 2016 τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, διανύοντας την πέμπτη δεκαετία τους λανσάρουν τη νέα τους εταιρική ταυτότητα και επαναπροσδιορίζονται πια ως «CGS» (Costeas Geitonas School).
Αυτή τη στιγμή, το campus των εκπαιδευτηρίων στην Παλλήνη μετρά 67.000 τ.µ. συνολικής έκτασης και 14.000 τ. στεγασμένων χώρων.
Γίνεται το Ελληνικό πόλος έλξης για μεγάλους και διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς;
Να αναφέρουμε βέβαια ότι, όσον αφορά τον εκπαιδευτικό τομέα στη νέα πόλη του Ελληνικού, πληροφορίες ανέφεραν ότι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων ΜΙΤ, Yale και Harvard βρέθηκαν και γνώρισαν από κοντά την επένδυση της Lamda, ενώ δεν αποκλείεται να έρθει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη αντίστοιχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Πάντως, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, η Hellenic Healthcare Group σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας δρομολογούν την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα, εντός του Ελληνικού.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.