08 Σεπ 2024
READING

Πώς τα ελληνικά funds παίζουν και ρόλο «αντι-τραπεζών»

4 MIN READ

Πώς τα ελληνικά funds παίζουν και ρόλο «αντι-τραπεζών»

Πώς τα ελληνικά funds παίζουν και ρόλο «αντι-τραπεζών»

Το ρόλο που σε πολλές περιπτώσεις θα διαδραμάτιζαν υπό κανονικές συνθήκες οι τράπεζες στην Ελλάδα, κλήθηκαν να παίξουν τα τελευταία χρόνια τα ουκ ολίγα funds με τη συμμετοχή κατά κύριο λόγω Ελλήνων επιχειρηματιών, ενώ υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια που έχουν προέλθει από εγχώριων συμφερόντων funds, υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Ideal Holdings, η οποία με το μετασχηματισμό της σε όμιλο συμμετοχών κατά την είσοδο του fund Virtus South European Fund το 2021, κατάφερε να αυξήσει τη ρευστότητά της με σκοπό να τοποθετηθεί σε μελλοντικές επενδύσεις. Σημειώνεται εδώ ότι μέσω της Virtus απέκτησαν μετοχές στην Ideal, ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού, η VNK Capital επενδυτικός βραχίονας του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου αλλά και μεγάλες τράπεζες.

Χαρακτηριστική όμως είναι και η περίπτωση της Cosmos Sport, στην οποία είχε αποκτήσει συμμετοχή η EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη. Σύντομα η EOS Capital οδηγήθηκε σε μια επιτυχημένη έξοδο και μάλιστα σε χρόνο πολύ μικρότερο από το σύνηθες, με το deal για την πώληση του μεριδίου που κατείχε στην συγκεκριμένη αλυσίδα προς τη βρετανική JD Sports. Ο Ταμβακάκης γνώρισε στην Κρήτη τα τρία αδέλφια Τσικνάκη, γιους του ιδρυτή της εταιρείας και σιγά –σιγά μέσα σε ένα χρόνο προχώρησαν στη συμφωνία. Η EOS απέκτησε το 30% της εταιρείας τους, τον Δεκέμβριο του 2019 και πούλησε τη συμμετοχή της στη JD Sports, τον Οκτώβριο του 2021.

Το παράδειγμα της Viva Wallet

Αλλά και στο παράδειγμα της Viva Wallet, η συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων και family offices ήταν σημαντική. Τον Δεκέμβριο του 2022 υπογράφηκε οριστική συμφωνία και κατατέθηκαν τα χρήματα για την εξαγορά του 48,5% της Viva από τη JP Morgan. Πωλητές ήταν όλοι, οι έως τότε, μέτοχοι μειοψηφίας (Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA). Η συναλλαγή ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικές όμως περιπτώσεις είναι το Diorama που έχει επενδύσει στη Μινέρβα και την Pummaro, την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, το SMERC του Νίκου Καραμούζη με τοποθετήσεις στην ΕΨΑ, στην εταιρεία ανελκυστήρων Doppler, στην εταιρεία παραγωγής οσπρίων Arosis και σε αρκετές ακόμα επιχειρήσεις. Ανάλογη οδό φαίνεται να ακολουθεί και ο όμιλος Intracom, συμφερόντων του ομίλου Σωκράτη Κόκκαλη, η οποία έχει προχωρήσει στην ίδρυση της Intracom Ventures.

Πρόκειται για αμιγώς ελληνικά ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, όπου ως επί το πλείστον τοποθετούνται κεφάλαια από Ελληνες ιδιώτες, τα οποία ενίοτε αντλούν χρηματοδοτήσεις και από ευρωπαϊκά ταμεία και επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις αποσκοπώντας στην ανάταξη και ανάπτυξή τους και, βέβαια, την εγγραφή υπεραξιών κατά τη διαδικασία αποεπένδυσης.

Μικρού βεληνεκούς επιχειρήσεις με μέσο τζίρο 10 εκατ. ευρώ

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται οι μικρότερες μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, με μέσο κύκλο εργασιών τα 10 εκατ. και μέσα λειτουργικά κέρδη 1 εκατ. Το περιβάλλον αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για τους επενδυτές, που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στα ελληνικά private equity και τα οποία αποδεδειγμένα μπορούν να δώσουν αποδόσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που θα πετύχαιναν στα διεθνή χρηματιστήρια, έχει επισημάνει προ μηνών ο Νίκος Καραμούζης. Σημαντική παρουσία στην αγορά έχει όμως και η Southbridge, που έχει συγκεντρώσει κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. και χρηματοδοτεί συχνά εταιρείες μέσω μετατρέψιμων ομολογιών, χωρίς απαραίτητα να εμπλέκεται στο μάνατζμεντ. Η Southbridge αποτελεί σχήμα που συγκρότησαν οι Γιώργος Μαυρίδης, Εύη Αδριανού και Μίλτος Κορνάρος.

Η γενική κατεύθυνση για τα εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενα επενδυτικά σχήματα είναι να κάνουν εξαγορές

δημιουργώντας μεγαλύτερες εταιρικές οντότητες μέσω συγχωνεύσεων και αναπτύσσοντας μικρομεσαίες και κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα, οι οποίες είτε πιέζονται οικονομικά και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, επομένως αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα ρευστότητας, είτε έχουν σημαντική προοπτική ανάπτυξης. Ωστόσο η συμμετοχή των funds δεν περιορίζεται μόνο σε επιχειρήσεις με οικονομική στενότητα.

Αντιθέτως «βλέπουν» και επενδύσεις με ευρύ αναπτυξιακό πρόσημο και υγιή οικονομικά. Τέτοιες άλλωστε ήταν αυτές της Cosmos αλλά και της Viva, οι οποίες κατά την πώληση των συμμετοχών που είχαν τα funds απέδωσαν στην πράξη και ισχυρότατες οικονομικές υπεραξίες για τους πωλητές τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.