Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1980, τα αδέρφια Γιώργος και Αντώνης Αντωνόπουλος έκαναν τότε μία πρωτοποριακή προσπάθεια, καλλιέργησαν και ανέδειξαν αρχέγονες ποικιλίες σιτηρών με έδρα τα Φάρσαλα.
Οι δύο παραγωγοί, προερχόμενοι από αγροτική οικογένεια, επιδίωξαν από την πρώτη στιγμή να φέρουν στο τραπέζι των καταναλωτών, αλεύρι από σιτηρά που έχουν γεύση, θρεπτικά και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να προσφέρουν γνήσιο ψωμί όπως εκείνο που γεύονταν οι παλιότεροι. Η διαδρομή τους χαρακτηρίστηκε από σειρά πειραματισμών, χαράσσοντας τον δικό τους δρόμο παρά τη σειρά δυσκολιών που αντιμετώπισαν καθώς ανέπτυξαν μοναδικές για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα καλλιέργειες στην εποχή που ξεκίνησαν, κάνοντας παραγωγή χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών και λιπασμάτων.
Το πρώτο πιστοποιημένο βιολογικό αγρόκτημα
H πρώτη κίνηση που έκαναν ήταν να ξεκινήσουν να καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, δημιουργώντας το πρώτο πιστοποιημένο βιολογικό αγρόκτημα στην Ελλάδα. «Οι καλλιέργειες που δημιουργήσαμε από την πρώτη μέρα, ήταν αυτές των δημητριακών και των οσπρίων. Πραγματοποιήσαμε εκτεταμένη έρευνα σε προσωπικό επίπεδο, ενώ συνεργαστήκαμε με την Τράπεζα Γενετικού Υλικού για αρκετά χρόνια, αναπτύσσοντας περί τις 45 ντόπιες ελληνικές ποικιλίες», αναφέρει στο The Total Business ο Γιώργος Αντωνόπουλος.
Ωστόσο, την εποχή που ξεκίνησαν δεν υπήρχαν κίνητρα για την ένταξη στην βιολογική γεωργία, πολλώ μάλλον οικονομικά κίνητρα. Πείσμονες όμως και αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το όραμά τους, τα δύο αδέρφια σύστησαν την πρώτη επιχείρηση που πιστοποιήθηκε στην Ελλάδα ως βιολογική, με αριθμό πιστοποίησης Νο 1.
Το triticum dicoccum ο σπόρος πίσω από το αλεύρι Ζέας
Το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου ανέδειξε το αλεύρι Ζέας, το οποίο προέρχεται από την γηγενή ποικιλία σιτηρών, triticum dicoccum, τα οποία παράγονται στον Δίλοφο Ναρθακίου Λάρισας. Οι Αντωνόπουλοι κατάφεραν με το πέρασμα των χρόνων να εδραιώσουν την παρουσία τους στην αγορά βιολογικών προϊόντων, όπου εκτός από τα δικά τους προϊόντα συνεργάστηκανμε την αλυσίδα καταστημάτων Βιολογικό Χωριό αλλά και με την αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, για την παραγωγή ψωμιού από αλεύρι Ζέας. Βασικό τους μέλημα ήταν να ταχθούν από την αρχή της πορείας τους ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, διαβλέποντας τις στρεβλώσεις που αυτά προκαλούσαν στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα.
Καλλιέργεια αρχέγονων ποικιλιών
Τα δύο αδέρφια καλλιεργούν συστηµατικά µόνο γηγενείς, παραδοσιακές και αρχαίες ποικιλίες σιτηρών (σιτάρι µονόκοκκο και δίκοκκο, κριθάρι, σίκαλη κ.ά), οι οποίες διατηρούνται σχεδόν πεισµατικά και µε κόπο από γενιά σε γενιά. Ταυτόχρονα έχουν αναπτύξει µεθόδους και τεχνικές βιοκαλλιέργειας σε συνεργασία µε πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, µεταξύ των οποίων είναι και αυτή µε τον καθηγητή Μιχάλη Κορνάρο του τµήµατος Χηµικών Μηχανικών του Πανεπιστηµίου Πατρών και την ερευνητική του οµάδα, δηµιουργώντας προϊόντα µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία µεταποιούνται και κατόπιν συσκευάζονται, καθώς προορίζονται προς πώληση σε σηµεία διάθεσης βιολογικών προϊόντων πανελλαδικά. Μεταξύ αυτών είναι τα βιολογικά άλευρα, οι ρυζογκοφρέτες από αλεύρι Ζέας, ο λιναρόσπορος, η πτισάνη από τοπικές γηγενείς ποικιλίες σπόρων και αρκετά ακόµη αγαθά µε την ετικέτα του Αγροκτήµατος.
Στόχος η ένταξη και νέων ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο
Στον σχεδιασµό των αδερφών Αντωνόπουλου είναι να εγγράψουν και άλλες ποικιλίες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, προκειµένου να δηµιουργήσουν µία εθνική αγροτική κληρονοµιά, η οποία έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια, κάτι στο οποίο στέκονται µε συνέπεια.
Έως σήμερα έχουν καλλιεργήσει και εντάξει στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών αρκετές διαφορετικές ποικιλίες σπόρων. Ανάμεσά τους η triticum dicoccum Δίλοφος από την οποία παράγονται τα προϊόντα Ζέας. Καλλιέργησαν επίσης το μονόκκοκκο σιτάρι triticum monococcum και σίκαλη Διλόφου και έφεραν στην επιφάνεια προϊόντα που παράγονται από αυτά όπως ψωμί, αλεύρι, ζυμαρικά και αρκετά ακόμη.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Αγροκτήματος, τα ελληνικά σιτηρά που παράγει παρουσίασαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιοδραστικές πολυφαινόλες σε σχέση με σιτηρά από άλλες χώρες. Πρόκειται για μία κατηγορία ουσιών που είναι γνωστές με το όνομα αλκυλορεσορκινόλες και έχουν συσχετιστεί με τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων ολικής άλεσης.
Μεταξύ των σπόρων που ανέδειξε το Αγρόκτημα είναι το αλογοκρίθαρο «Αχίλλειος»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Αντωνόπουλο αναφέρεται στο ομηρικό έπος ως η τροφή με την οποία ο Αχιλλέας τάιζε τα άλογά του. «Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει δείξει ότι περιέχει 1.663 μονάδες αντιοξειδωτικών», σχολιάζει σχετικά. Και προσθέτει ότι καθοριστική σημασία κατά τον ίδιο διαδραματίζουν τα συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, στα οποία γίνονται οι καλλιέργειες.
Σήμερα, έχοντας περάσει από αρκετά διαφορετικά στάδια και δυσκολίες, κατάφεραν να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Ο Γιώργος και ο Αντώνης Αντωνόπουλος παρά τις τέσσερις και πλέον δεκαετίες που κάνουν επάγγελμα αυτό που αγαπούν, συνεχίζουν με τον ίδιο ενθουσιασμό να ερευνούν, να καλλιεργούν και να μεταποιούν, στηριζόμενοι σε ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ιπποκρατική ρήση «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου», είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.