Μπορεί το -ελληνικό- σουβλάκι να έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και την διατροφή των Ελλήνων, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εξαιρετική δημοφιλία που απολαμβάνει η -ιταλικής προέλευσης- πίτσα.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πριν αναπτυχθούν οι εφαρμογές online delivery, οι πιτσαρίες ήταν από τα πρώτα καταστήματα εστίασης που έσπευσαν να δραστηριοποιηθούν στις κατ’ οίκον διανομές, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη -μεγάλη- ζήτηση που υπήρχε, ειδικότερα μετά την δεκαετία του ’70, όταν οι Έλληνες μετανάστες επέστρεφαν από τις ΗΠΑ αναζητώντας και στην πατρίδα τους την αγαπημένη τους γευστική συνήθεια.
Η ηγέτιδα δύναμη που δεν υπάρχει πια
Στη χώρα μας υπήρχε «διπλή» ανάπτυξη στον τομέα της πίτσας. Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο μερίδιο κατευθύνθηκε προς τα μικρά, συνοικιακά μαγαζιά, τα οποία είχαν καταφέρει να «χτίσουν» τη δική τους, «πιστή» πελατεία, μέσα από την καλή ποιότητα φαγητού, την δυνατότητα παράδοσης στο σπίτι, τις προσφορές τύπου «2+1 δώρο» αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις που αποκτούσαν με τους πελάτες. Στην άλλη πλευρά, υπήρχε κι ένας πολυεθνικός παίκτης που είχε τα δικά του «όπλα» και του επέτρεψε να ξεχωρίσει στην ελληνική αγορά.
Ο λόγος για την Pizza Hut, τον πολυεθνικό κολοσσό της κατηγορίας της, που απολάμβανε την κορυφή για περίπου τρεις δεκατίες, με έναρξη το 1989 όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Εκμεταλλευόμενη τα εξαιρετικά προϊόντα της και τη φήμη που την συνόδευε, στην κορύφωση της παρουσίας της απαριθμούσε ένα δίκτυο 50 καταστημάτων, με κύκλο εργασιών που «άγγιζε» τα 45 εκατ. ευρώ.
Το -δικαιολογημένο, εξαιτίας των ακριβών πρώτων υλών- υψηλό κόστος των προϊόντων της, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, είχε ως αποτέλεσμα τα καταστήματα να ξεκινήσουν να κλείνουν, το ένα μετά το άλλο. Τελικά, η στενάχωρη αυτή κατάσταση -για όσους αγάπησαν τις γεύσεις της- έλαβε τέλος το καλοκαίρι του 2020, με τη διοίκηση να κάνει γνωστή την απόφασή της να κλείσει τα εναπομείναντα 16 καταστήματα, επικαλούμενη την κρίση της πανδημίας. Η αποχώρηση αυτή από την ελληνική αγορά άνοιξε τον δρόμο σε δύο άλλες αλυσίδες, μία πολυεθνική και μία ελληνική, να καλύψουν το κενό της και να διεκδικήσουν την πρώτη θέση.
Pizza Fan vs Dominos
Ο λόγος για την -ελληνική- Pizza Hut και την πολυεθνική Domino’s. Δύο εταιρείες με διαφορετικό τρόπο λειτουργείας αλλά ανοδική πορεία. Η Pizza Fan αποτελεί δημιούργημα του Κωνσταντίνου Αντάρα, έμπειρο στέλεχος στον τομέα του marketing και της διαφήμισης, ενώ η Domino’s Pizza «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ την δεκαετία του ’60. Κατά σύμπτωση, και οι δύο επιχειρήσεις ξεκίνησαν τα πρώτα τους καταστήματα στη χώρα μας το 1996.
Αναφορικά με την Pizza Fan, η μητρική της εταιρεία, Φανάτικς Πίτσα ΕΠΕ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενισχυμένη το 2022, καθώς ο κύκλος εργασιών της έφτασε στα 42,93 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας «άλμα» 18,01% σε σχέση με το 2021, όταν και είχε ανακοινώσει πωλήσεις ύψους 36,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 33,69% από 37,68% το 2021, η εταιρεία, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τον κύκλο εργασιών, κατάφερε να αυξήσει τα προ φόρων κέρδη κατά 10,83% στα 1,86 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους αποτελέσματα κατά 6,44% στα 1.45 εκατ. ευρώ.
Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα και για την Daufood Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε., που αποτελεί τον master franchisee της Dominos Pizza στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανοδικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 18,45% και να φτάνουν στα 22,6 εκατ. ευρώ από 19,1 εκατ. ευρώ το 2021. Αρνητικό γεγονός για την εταιρεία πάντως ήταν τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν το 2022 στα 1,38 εκατ. ευρώ από 1,74 εκατ. ευρώ το 2021. Μια εξέλιξη που, σύμφωνα με την εταιρεία, σχετίζεται κυρίως με την «έκρηξη» στις τιμές της ενέργειας εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Η απαραίτητη διευκρίνιση
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τόσο για την Pizza Fan, όσο και για την Domino’s, οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν τις πωλήσεις που συνολικά πραγματοποιούν τα καταστήματα των δύο σημάτων, αλλά μόνο όσες λαμβάνουν χώρα στα εταιρικά συν επιπλέον κάποιες χονδρικές πωλήσεις. Ειδικότερα, η Daufood με το κλείσιμο του 2022 είχε 45 καταστήματα (εκ των οποίων τα 21 ήταν εταιρικά) ενώ, αναφορικά με τις πωλήσεις, αυτές αφορούσαν 75% λιανική και 25% χονδρική.
Mόλις δύο εταιρικά καταστήματα έχει η Pizza Fan
Στον αντίποδα, οι πωλήσεις της Φανάτικς Πίτσα αφορούσαν στην πλειοψηφία τους πωλήσεις και υπηρεσίες προς το δίκτυο, το οποίο αποτελείται από περισσότερα των 90 καταστημάτων, καθώς τα εταιρικά φέρεται να είναι μόλις δύο.
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για δύο επιτυχημένες επιχειρήσεις, που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των δύσκολων εποχών που περάσαμε -και σε έναν βαθμό περνάμε ακόμα-, να αγαπηθούν απο τους καταναλωτές και να κερδίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά της πίτσας στην Ελλάδα, την ώρα που πανίσχυρα brand όπως η Pizza Hut αναγκάστηκαν να κλείσουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.