Σημαντικές ποσότητες χρυσού βρίσκονται αποθηκευμένες στα υπόγεια της οδού Πανεπιστημίου, στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με αναφορές του διοικητή της Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα η Ελλάδα διατηρεί συνολικές ποσότητες χρυσού άνω των 151 τόνων, όπου στην πλειοψηφία τους είναι ράβδοι.
Μικρότερο μέρος του αποθέματος της χώρας αποτελείται από χρυσές λίρες. Από τις συγκεκριμένες ποσότητες, σχεδόν οι μισές φυλάσσονται στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα το 47% του ελληνικού χρυσού. Περίπου 44 τόνοι, δηλαδή ποσοστό 29% βρίσκεται σε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα σε θησαυροφυλάκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ένα ποσοστό περί το 20% βρίσκεται στο Λονδίνο, περί τους 30 τόνους, ενώ ένα ακόμα ποσοστό 4% περί τους 6 τόνους βρίσκεται στην Ελβετία.
Ο λόγος για τον οποίο ο ελληνικός χρυσός είναι διάσπαρτος σε διαφορετικές τοποθεσίες, είναι μέρος της πολιτικής ασφάλειας που εφαρμόζεται και από άλλες χώρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις φύλαξης των εθνικών τους αποθεμάτων σε χρυσό. Για τη φύλαξη επιλέγονται χώρες όπου δεν υφίστανται ειδικές συνθήκες ή συνθήκες που προκαλούν ανασφάλεια όπως είναι μία πολεμική σύγκρουση. Ταυτόχρονα, προϋπόθεση αποτελεί η χώρα φύλαξης να έχει ισχυρό νόμισμα, έτσι ώστε ο αποθηκευμένος χρυσός να λειτουργεί ως εγγυητικό μέσο για την παροχή ρευστότητας σε συνάλλαγμα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνολική αξία του ελληνικού χρυσού στο τέλος του 2023 ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για 8,3 δισεκατομμύρια που ήταν η αξία του στα τέλη του 2022. Η αύξηση της αξίας των αποθεμάτων το 2023 οφείλεται στην σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού την περασμένη χρονιά, στα 1.875,20 ευρώ ανά ουγγιά, από 1.706,07 ευρώ ανά ουγγιά που ήταν η αντίστοιχη τιμή στη λήξη του 2022 και 1.609,48 ευρώ στα τέλη του 2021.
Το κεντρικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου
Στις 4 Απριλίου 1938 εγκαινιάστηκε το κεντρικό κτίριο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 21.
Έως και το 1938 η Τράπεζα φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Κτηματικής Τράπεζας στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 28. Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας είναι συνολικού εμβαδού 6.025 τετραγωνικών μέτρων. Το 1929 είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στον οποίο απονεμήθηκαν έπαινοι στα σχέδια των αρχιτεκτόνων: Α Έπαινος: 1) Κ. Λάσκαρης και Δ. Τριποδάκης, 2) Εμ. Λαζαρίδης, 3) Β. Κασσάνδρας και Λ. Μπόνης. Β Έπαινος: 1) Α. Μαγιάσης, 2) Ι. Δεσποτόπουλος, 3) Εμ. Λαζαρίδης. Τα προσχέδια της μελέτης επεξεργάστηκαν οι αρχιτέκτονες Ν. Ζουμπουλίδης και Κ. Παπαδάκης. Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1930 υπό την εποπτεία της νεοσυσταθείσας Τεχνικής Υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος, με προϊστάμενο τον Κ. Παπαδάκη και τεχνικό σύμβουλο τον Ν. Ζουμπουλίδη.
Κατά τη θεμελίωση του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας στις 20 Νοεμβρίου του 1933, ο τότε Διοικητής της, Εμμανουήλ Τσουδερός, τηρώντας το έθιμο του «χρυσώματος» τοποθέτησε στα θεμέλια του κτιρίου, μέσα σε κρυστάλλινο δοχείο, αρχαία νομίσματα από διάφορες ιστορικές περιόδους και περιοχές της χώρας: από την Κνωσσό της Κρήτης μέχρι την αρχαία Μακεδονία, αλλά και το νόμισμα της αρχαίας Αθήνας με την απεικόνιση της Αθηνάς, η οποία αποτελεί σύμβολο της Τράπεζας. Τηρώντας το έθιμο του φυλαχτού που δίνουν στα νεογέννητα ο Εμμανουήλ Τσουδερός τοποθέτησε επίσης στο δοχείο ένα χρυσό βυζαντινό νόμισμα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το θησαυροφυλάκιο
Μόνο η πόρτα του χρηματοκιβωτίου έχει βάρος 100 τόνων, ενώ μόνο τρεις άνθρωποι γνωρίζουν τους κωδικούς για να την ανοίξουν. Επίσης, είναι απαραίτητοι οι δύο από αυτούς για να ανοίξει η πόρτα. Το συνολικό βάρος του χρηματοκιβωτίου είναι περίπου 9.000 τόνοι, ενώ μία τεράστια δεξαμενή νερού περιβάλλει το θησαυροφυλάκιο. Η φύλαξη του χρυσού πραγματοποιείται σε 8 έως 9 ορόφους κάτω από τη γη σε συνθήκες περιορισμένου οξυγόνου.
Σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της αγοραπωλησίας χρυσών νομισμάτων και διαχειρίζεται τον νομισματικό χρυσό, που αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.