18 Οκτ 2024
READING

Prodea Investments: «Σαρώνει» Ελλάδα και Κύπρο για ακίνητα – Στο στόχαστρο ο τουρισμός

5 MIN READ

Prodea Investments: «Σαρώνει» Ελλάδα και Κύπρο για ακίνητα – Στο στόχαστρο ο τουρισμός

Prodea Investments: «Σαρώνει» Ελλάδα και Κύπρο για ακίνητα – Στο στόχαστρο ο τουρισμός

Με αφετηρία τα καταστήματα και τους χώρους γραφείων, και έχοντας πια στη φαρέτρα της  ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο – ενδεικτικά, μετρά πάνω από 300 εμπορικά ακίνητα σε Ελλάδα, Ιταλία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – και ενεργητικό που ξεπερνά τα 3,0 δις. ευρώ, η Prodea Investments έχει βάλει εδώ και καιρό πλώρη για την επέκταση της δραστηριότητάς της και σε άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός, αφουγκραζόμενη τη θετική πορεία που αυτός καταγράφει και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Παράλληλα, ομολογουμένως τα τουριστικά ακίνητα λειτουργούν εδώ και καιρό σαν μαγνήτης για το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ αποτελούν αυτή τη στιγμή ίσως την πιο ισχυρή κατηγορία του εγχώριου real estate. Οι μεγάλοι παίκτες λοιπόν, όπως είναι εύλογο, δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτές τις προοπτικές.

Πλώρη για τον τουριστικό κλάδο

Στόχος της εταιρίας είναι όπως φαίνεται να εκμεταλλευτεί τους «καρπούς» του τουρισμού. Η Prodea εδώ και καιρό διατηρεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα τουριστικά projects σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο, ενώ αυτός ο τομέας αποτελεί πια περίπου το 20% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της, μετά και την απόκτηση επιπλέον 55% της μικτής εταιρίας MHV (Mediterranean Hospitality Venture), από το γκρουπ Yoda, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα. Να σημειώσουμε ότι όσον αφορά την τελευταία, η Prodea κατείχε προηγουμένως το 25%, ενώ πια, βρίσκεται στο 80%.

Αυτή την περίοδο, η εταιρία βρίσκεται σε φάση αναζήτησης μεγάλων ακινήτων, για τη δημιουργία high end ξενοδοχείων.

Τα τουριστικά ακίνητα λειτουργούν εδώ και καιρό σαν μαγνήτης για το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

Χαρτοφυλάκιο που «εξαπλώνεται» σε πλούσια γκάμα ακινήτων

Με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την εταιρία, από τα 3,0 δις. αξίας της ακίνητης περιουσίας εταιρίας, το 40% αφορά γραφεία, το 17% τουριστικά ακίνητα, το 16% καταστήματα, το 12% καταστήματα τραπεζών, και, τέλος, το 4% logistics.

Από την άλλη, από τα έργα τα οποία αυτή την περίοδο τρέχει η εταιρία, συνολικής αξίας 535 εκατ. ευρώ, το 40% αφορά σε ξενοδοχεία και οικιστικά – αποδεικνύοντας και την έμφαση που δίνει σε αυτό το κομμάτι, το 45% σε γραφεία – που αποτελούν βασικό πυλώνα της δραστηριότητάς της διαχρονικά – και το 15% logistics.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την απόκτηση του 80% της MHV που προαναφέραμε, η Prodea ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της στον ξενοδοχειακό κλάδο, με την αξία να φτάνει στα 660 εκατ., περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια. Να αναφέρουμε ότι η MHV διαθέτει ένα ισχυρό portfolio στον κλάδο, με αναπτύξεις όπως το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο.

Από τα 3,0 δις. αξίας της ακίνητης περιουσίας εταιρίας, το 40% αφορά γραφεία, το 17% τουριστικά ακίνητα, το 16% καταστήματα, το 12% καταστήματα τραπεζών, και, τέλος, το 4% logistics

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή η Prodea διαθέτει χαρακτηριστικά ακίνητα όπως το ξενοδοχείο Ergon House στο κέντρο της Αθήνας και την οδό Μητροπόλεως, το πεντάστερο Lazart Hotel στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, το γραφειακό συγκρότημα στην Παιανία το οποίο είναι μισθωμένο στην εταιρία Mytilineos, τον χώρο που στεγάζει το κατάστημα της αλυσίδας Follie Follie επί της οδού Ερμού και τον αριθμό 19 και πολλά ακόμη κτίρια και συγκροτήματα.

Τρέχουν τα έργα σε ξενοδοχεία, γραφεία και logistics

Όπως φαίνεται, η επενδυτική δραστηριότητα της ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) τρέχει αυτό το διάστημα με υψηλές ταχύτητες, και σε διαφορετικά μέτωπα. Μεταξύ των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τον ξενοδοχειακό κλάδο, περιλαμβάνεται η ριζική ανακαίνιση του εμβληματικού ξενοδοχείου The Landmark στη Λευκωσία, με δυναμική 294 δωματίων, ενώ στην Ελλάδα, παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για την ανακαίνιση και επέκταση του πεντάστερου ξενοδοχείου που απέκτησε στη Μήλο, το οποίο, σύμφωνα με το ισχύον πλάνο θα ολοκληρωθεί το 2025.

Η εκτός συνόρων δραστηριότητα αφορά και την Ιταλία, καθώς περιλαμβάνει και την ανάπλαση του ξενοδοχείου Bellevue Cortina d’Ampezzo, το οποίο απέκτησε το 2022 με ποσοστό 75% στην Ιταλία, στο κέντρο του χιονοδρομικού θέρετρου Cortina d’Ampezzo. Ορίζοντας ολοκλήρωσης, με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, είναι το 2026.

Βέβαια, ψηλά στην ατζέντα της εταιρίας βρίσκονται πάντα και οι γραφειακοί χώροι, αλλά και τα logistics, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του εμπορικού κλάδου, αλλά και λόγω του ότι αποτελούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και, συνεπώς, με σημαντικές προοπτικές κεδροφορίας.

Στον τομέα των αποθηκών λοιπόν πρόσφατα η Prodea απέκτησε οικόπεδα προς αξιοποίηση στον Ασπρόπυργο. Σε αυτά πρόκειται να γίνει περαιτέρω επέκταση της όμορης έκτασης της ΘΡΙΑΣΕΥΣ Α.Ε., θυγατρικής εταιρίας της Prodea, με στόχο την ανέγερση σύγχρονου logistic center, επιφάνειας 100.000 τ.μ..

Εκτός πλάνου βέβαια δεν μένουν ούτε τα γραφεία, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της μελέτης η ανάπτυξη γραφειακού συγκροτήματος σε εκτάσεις που έχει πια στην κατοχή της η εταιρία στην οδό Κηφισίας και αριθμό 77 στο Μαρούσι. Το ακίνητο έγινε γνωστό για το λούνα παρκ «Τα Αηδονάκια», που λειτούργησε εκεί. Το νέο γραφειακό συγκρότημα αναμένεται να έχει έκταση περί τα 19.000 τ.μ., ενώ το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ.

Τα σενάρια για τα Αθηνών Αρένα και Διογένη

Στις πιο πρόσφατες προσθήκες του χαρτοφυλακίου της Prodea, συγκαταλέγονται τα ακίνητα όπου μεταξύ άλλων στεγάζονταν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης «Διογένης» (λεωφ. Συγγρού) αλλά και του «Αθηνών Αρένα» (λεωφ. Πειραιώς). Αναφορικά με αυτά, η Prodea σκοπεύει να προχωρήσει σε μερική ανακαίνιση του Διογένης, αυτή τη φορά για τη δημιουργία χώρων γραφείου, με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ήδη μισθωμένα, καθώς στο σημείο εντοπίζεται κατάστημα του δικτύου της Κωτσόβολος.

Όσον αφορά στο Αθηνών Αρένα, να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία της Prodea στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα σενάρια, ο όμιλος τελικά έχει ρίξει στο τραπέζι το ενδεχόμενο πώλησης του ακινήτου, έχοντας λάβει ήδη ενδιαφέρον, και βάζοντας στη ζυγαριά το συμφέρον που θα έχει η πώληση, σε σχέση με τη διακράτηση του ακινήτου. Ωστόσο τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο, καθώς αρχικά είχαν συζητηθεί διάφορα για την αξιοποίηση του ακινήτου, από την αλλαγή σε γραφειακούς χώρους, μέχρι τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.