18 Δεκ 2024
READING

Γραμμή 4 Μετρό: Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της Γραμμής των 340.000 επιβατών

6 MIN READ

Γραμμή 4 Μετρό: Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της Γραμμής των 340.000 επιβατών

Γραμμή 4 Μετρό: Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της Γραμμής των 340.000 επιβατών

Έχει πολυσυζητηθεί, έχει απασχολήσει κατά καιρούς τη ροή της επικαιρότητας, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, θετικά, αρνητικά, αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό είναι όμως γεγονός και βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ελπίδα να εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος του κοινού σε περιοχές που μέχρι τώρα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία, τρόλεϊ, ταξί ή προσωπικό τους μέσο, προκειμένου να φτάσουν στον κοντινότερο σταθμό μετρό.

Παράλληλα, μία από τις μεγάλες προσδοκίες – και στοίχημα του έργου –  αποτελεί και η αποσυμφόρηση των περιοχών αυτών από το αιώνιο πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα, αλλάζοντάς το ριζικά, ενώ στην ατζέντα με τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Μετρό μπαίνει και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η κατασκευή της Γραμμής 4 έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο έργο υποδομής που τρέχει αυτή τη στιγμή στη χώρα – με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ -, επιδιώκει να δημιουργήσει τη νέα εποχή του Αθηναϊκού Μετρό, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του έργου έχει ξεκινήσει, αν και, υπάρχει βέβαια ακόμη «μέλλον», αφού η αυτή εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2029.

Ανοίγουν οι σήραγγες αυτό το διάστημα

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα φαίνεται πως έχουν πάρει «φωτιά», καθώς, αυτή τη στιγμή εργάζονται δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ΤΒΜ. Ένα από το φρέαρ της Κατεχάκη με κατεύθυνση το κέντρο στον Σταθμό του Ευαγγελισμού και ένα από το φρέαρ της Βεΐκου, επίσης με κατεύθυνση τον Σταθμό του Ευαγγελισμού. Το κάθε ΤΒΜ ή Μετροπόντικας, σκάβει σε ημερήσια βάση κατά μέσο όρο 15 μέτρα, τοποθετώντας 10-12 «δαχτυλίδια», όπως λέγεται η μόνιμη τσιμεντένια επένδυση της σήραγγας.

Επίσης, μετά τη σύναψη του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της εταιρίας  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε., της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ολοκληρώθηκαν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για το σύνολο του δημόσιου χώρου που επηρεάζεται και αναδιαμορφώνεται και για την τελική μορφή που θα έχουν πια αφού ολοκληρωθεί τα έργα οι τρεις κεντρικές πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης, καθώς και οι επιφανειακοί χώροι μπροστά από τους σταθμούς «Ακαδημία», «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρας» και «Δικαστήρια».

Αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα φαίνεται πως έχουν πάρει «φωτιά», καθώς, αυτή τη στιγμή εργάζονται δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ΤΒΜ

Εξέλιξη εργασιών με φόντο τις αντιδράσεις των κατοίκων

Να τονίσουμε στο σημείο ότι ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεαστούν οι ιστορικές και εμβληματικές πλατείες του κέντρου της πόλης έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το κοινό. Όπως πολλά ακόμη μεγάλα έργα, εκτός από το θετικό του πρόσημο που είναι αδιαμφισβήτητο, φαίνεται πως δημιουργεί και προβληματισμούς, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των περιοχών όπου τοποθετούνται οι νέοι σταθμοί.

Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου ήρθαν να προστεθούν αρκετές καθυστερήσεις, λόγω έντονων αντιδράσεων και δικαστικών διαμαχών, κυρίως όσον αφορά στον σταθμό των Εξαρχείων, όπου ήταν εξ αρχής έκδηλη η αντίθετη άποψη μέρους των κατοίκων, οι οποίοι προσέφυγαν ακόμη και στο ΣτΕ, ενάντια στην κατασκευή του σταθμού, κυρίως με αφορμή τις εργασίες μεταφοράς και μεταφύτευσης δέντρων από την πλατεία. Το περιστατικό συμπαρέσυρε και άλλη μερίδα του κοινού, αυτή τη φορά για τον σταθμό του Ευαγγελισμού για την αλλαγή εξόδου του σταθμού που έχει προγραμματιστεί στο πάρκο Ριζάρη.

Πάντως, μέσα σε αυτό το διχασμένο κλίμα, οι εργασίες συνεχίζονται, οι σήραγγες ανοίγονται, και ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης, σύμφωνα με το προαναφερθέν μνημόνιο, όπως έχει ανακοινωθεί εξασφαλίζεται η προστασία και η φροντίδα του δημοσίου χώρου, αλλά και η περιβαλλοντική και πράσινη κατεύθυνση του έργου, αφού μετά την ολοκλήρωσή του το πράσινο θα επανέλθει στην αρχική του μορφή, και ποσότητα και επιπροσθέτως θα χρηματοδοτηθεί η μεταφύτευση πάνω από 1.300 δέντρων και η επιπλέον φύτευση 2.700 δέντρων στην πόλη, κάτι που, όπως έχει ανακοινωθεί, έχει ξεκινήσει.

Να θυμίσουμε ότι τα έργα για την κατασκευή έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM, ενώ τις πρόδρομες εργασίες η ΕΡΕΤΒΟ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό.

Το σωτήριο έργο και οι προσδοκίες

Οι προσδοκίες από την πολυαναμενόμενη νέα «σελίδα» του Μετρό είναι μεγάλες, καθώς συνολικά εκτιμάται ότι με τη λειτουργία της Νέας Γραμμής 4 αναμένεται να μετακινούνται περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως. Ακόμη, η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω της χρήσης του Μετρό από το κοινό που θα εξυπηρετείται από αυτούς τους σταθμούς εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 318 tons την ημέρα, καθώς επίσης και θα εξοικονομηθούν 1.216 μεγαβατώρες ενέργειας.

Η σήραγγα θα έχει μήκος περίπου 13 χλμ. και θα περιλαμβάνει τους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή.

Να αναφέρουμε ότι εκτός από τους νέους σταθμούς, το έργο της Γραμμής 4 περιλαμβάνει επίσης ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ), με προοπτική ενσωμάτωσης του ελέγχου λειτουργίας των υφιστάμενων Γραμμών 1, 2, 3 και 4 αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων συρμών και του Τραμ, καθώς και ένα νέο κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών, που θα χωροθετηθούν σε διαθέσιμο χώρο στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.

Οι σταθμοί θα είναι οι πρώτοι στην Αθήνα που θα λειτουργούν υπεραυτόματα, δηλαδή χωρίς οδηγό και με έλεγχο της κίνησης τους από το Κέντρο Ελέγχου

Νέα σελίδα για την ποιότητα του Μετρό της Αθήνας;

Εκτός από την εξυπηρέτηση του κοινού, σύμφωνα με τα σχέδια, έμφαση έχει δοθεί και στην αναβάθμιση της ποιότητας των μετακινήσεων για τον χρόνο που οι επιβάτες βρίσκονται εντός του Μετρό.

Έτσι, οι σταθμοί θα είναι οι πρώτοι στην Αθήνα που θα λειτουργούν υπεραυτόματα, δηλαδή χωρίς οδηγό και με έλεγχο της κίνησης τους από το Κέντρο Ελέγχου, ενώ προβλέπεται η προμήθεια 20 συρμών της σειράς Alstom Metropolis. Για να εξηγήσουμε, τα συγκεκριμένα τρένα είναι σε λειτουργία ήδη σε 22 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 3.000 βαγόνια. Ανάμεσά τους η Σιγκαπούρη, η Σαγκάη, η Βουδαπέστη, η Βαρσοβία, το Μπουένος Άιρες, το Σάο Πάολο, η Λίμα, το Σαντιάγο, η Βαρκελώνη, η Κωνσταντινούπολη, το Σάντο Ντομίνγκο. Οι εν λόγω συρμοί εκτελούν δρομολόγια είτε με δύο, είτε με περισσότερα βαγόνια (έως 10), ενώ πραγματοποιούν επανδρωμένες ή μη επανδρωμένες λειτουργίες.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερων καθισμάτων από τα συνηθισμένα, τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος, περισσότερου χώρου κοντά στις πόρτες και χώρου αναπηρικής πολυθρόνας. Επίσης, είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικές οθόνες, στις οποίες θα εμφανίζονται πληροφορίες για τους σταθμούς, μηνύματα ασφαλείας και διαφημιστικά βίντεο. Επίσης, το γυαλί που χρησιμοποιείται για τα συγκεκριμένα θεωρείται ότι μειώνει το επίπεδο θορύβου στα βαγόνια κατά 5 ντεσιμπέλ.

Τέλος, όσον αφορά στους σταθμούς, όπως έχει αναφερθεί ακόμη και αισθητικά θα είναι εμφανώς πιο σύγχρονοι από τους ήδη υπάρχοντες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.