23 Νοέ 2024
READING

Γιατί σύντομα θα πληρώνουμε 3 ευρώ τον καφέ στο χέρι

5 MIN READ

Γιατί σύντομα θα πληρώνουμε 3 ευρώ τον καφέ στο χέρι

Γιατί σύντομα θα πληρώνουμε 3 ευρώ τον καφέ στο χέρι

Μετά το «χρυσό» ελαιόλαδο και τις ανατιμήσεις όσον αφορά το κακάο, σειρά έχει, όπως φαίνεται ο, αγαπημένος για την πλειοψηφία των Ελλήνων, καφές, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα καταναλωτικά αγαθά των οποίων τις τιμές βλέπουμε ξαφνικά να εκτοξεύονται. 

Σύμφωνα με τη νέα είδηση που είδε το φως τις δημοσιότητας, σύντομα έρχονται ανατιμήσεις οι οποίες θα κάνουν την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων να φτάσει ακόμη και στα 3 ευρώ για καφέ…σε take away, τη στιγμή που η τιμή του καφέ σε αρκετά καταστήματα εστίασης είναι ήδη σε αυξημένα επίπεδα.

Οι νέες ανατιμήσεις θα αγγίξουν μέχρι και το 20%. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που σήμερα ο πιο περιζήτητος καφές freddo espresso κοστίζει για παραλαβή από το κατάστημα από 2 έως 2,20 ευρώ, με τις ανατιμήσεις που έρχονται θα κοστίζει από 2,40 έως 2,60, ενώ ο  freddo cappuccino από 2,20 έως 2,40, που κοστίζει σήμερα, θα κοστίζει από 2,60 έως 2,90. Αυξήσεις σημαντικές για να επηρεάσουν ολόκληρη την αγορά και, ενδεχομένως, τις καταναλωτικές συμπεριφορές.

Το 50% των ερωτηθέντων θα καταναλώσουν πάνω από έναν καφέ την ημέρα, και μάλιστα συνήθως δύο ή τρεις

Θα κόψουν οι Έλληνες τον καφέ λόγω της ακρίβειας;

Η κατανάλωση καφέ τείνει να γίνει πολυτέλεια, τη στιγμή που αποτελεί μία ισχυρή παράδοση που είναι σχεδόν αδύνατο να απαρνηθούν οι καταναλωτές, όπου και αν φτάσουν οι τιμές. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της εταιρίας ερευνών Kάπα Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ που διεξήχθη το 2023, το 95% των Ελλήνων αγοράζουν καφέ. Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες πίνουν καφέ απ’ έξω καθημερινά (84%), ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που δεν πίνουν (66%), φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ το νοικοκυριό τους. Πάντως, το 50% των ερωτηθέντων θα καταναλώσουν πάνω από έναν καφέ την ημέρα, και μάλιστα συνήθως δύο ή τρεις.

Παρά τις αυξήσεις στις τιμές, το 16% ανέφερε πως πίνει πιο συχνά καφέ το τελευταίο διάστημα, με το 75% να αναφέρει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις συνήθειές του και μόλις το 9% να δηλώνει ότι πίνει πλέον λιγότερο καφέ. Ακόμη, είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% των ερωτηθέντων δεν έχει σκεφτεί ποτέ να κόψει τον καφέ. Αυτοί που θα το τολμήσουν, θα το κάνουν συνήθως για λόγους υγείας (17%) ή αϋπνίας (13%), ενώ το 14%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, θα σταματούσε να πίνει καφέ για οικονομικούς λόγους.

Επομένως, με βάση τα νέα δεδομένα και παρότι είναι κάτω από το μέσο όρο, υπάρχει μία μερίδα των καταναλωτών που θα αναγκαστούν να κόψουν τον καφέ, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν πια οικονομικά στην καθημερινή τους συνήθεια.

Σοκ για τον κλάδο της εστίασης, αλλά και της λιανικής

Παράλληλα, μία τέτοια ανατίμηση αναμένεται να απλώσει τις συνέπειες της σε περισσότερους από έναν κλάδους, επηρεάζοντας κυρίως τον καφέ που απολαμβάνουμε στους χώρους εστίασης και σε παραλαβή take away, αλλά και τη λιανική πώληση, για τον καφέ που φτιάχνουμε στο σπίτι. Όπως αναμένεται, οι αλλαγές στα καρτελάκια των σούπερ μάρκετ, καταφθάνουν σύντομα, εκτός – ευχάριστου – απροόπτου.

Από την άλλη, οι επιχειρηματίες των χώρων προμήθειας καφέ και εστίασης είναι αυτοί που πιέζονται αντίστοιχα με τους καταναλωτές, καθώς από τη μία θα αυξηθούν οι τιμές των προμηθειών που θα καλούνται να πληρώσουν, από την άλλη με τις αυξήσεις που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι ίδιοι για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους θα κινδυνέψουν να χάσουν πελατεία. Γενικώς, οι περισσότεροι επιχειρηματίες ζουν εδώ και καιρό σε ένα ρευστό κλίμα αγωνίας, προσπαθώντας να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές τους, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι εταιρίες καφέ στην Ελλάδα προμηθεύονται τον πράσινο καφέ (στην ουσία τους κόκκους που δεν έχουν ακόμη ψηθεί), που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελληνικού καφέ, προς 6,5 με 7 ευρώ το κιλό, έναντι 5,5 ευρώ το κιλό πριν από περίπου τέσσερις μήνες, ακριβότερα δηλαδή κατά περίπου 27%.

Κλιματική αλλαγή και αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι οι βασικοί «ένοχοι» για τις ανατιμήσεις

 

Γιατί αυξάνεται η τιμή του καφέ

Οι λόγοι για τους οποίους ο καφές αναμένεται να γίνει «χρυσάφι» από εδώ και στο εξής, είναι παρόμοιοι με τους παράγοντες που ευθύνονται για τις ανόδους στις τιμές και άλλων καταναλωτικών αγαθών, όπως ήταν η περίπτωση του κακάο. Κλιματική αλλαγή και αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι οι βασικοί «ένοχοι».

Από τη μία, έρχεται η έλλειψη παραγωγής από την παρατεταμένη ξηρασία στο Βιετνάμ, που αποτελεί κύριο παραγωγό του καφέ Ρομπούστα που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Ως συνέπεια, η τιμή του καφέ Ρομπούστα σημειώνει συνεχή ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια. Με βάση τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Οργανισμού Καφέ, ο δείκτης διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο από τις αρχές Απριλίου 2024 έως και τις 23 Απριλίου 2024 σε 214,65 σεντς ανά λίβρα. Την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ο εν λόγω δείκτης διαμορφωνόταν κατά μέσον όρο σε 178,57 σεντς ανά λίβρα. Αναφορικά με τον καφέ Ρομπούστα, η τιμή του φέτος διαμορφώθηκε σε 189,76 σεντς ανά λίβρα, έναντι 115,70 σεντς ανά λίβρα τον Απρίλιο του 2023.

Ταυτόχρονα, εξαιρετικά δαπανηρή είναι πια και η εισαγωγή του καφέ, όπως και πολλών άλλων προϊόντων, λόγω των αναταράξεων στην Ερυθρά Θάλασσα, και των εμπορευματικών μεταφορών που πρέπει να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι και γι’ αυτόν τον λόγο προϊόντα που προέρχονται από το Βιετνάμ ή την Ινδία και την Ινδονησία διανύουν άλλες αποστάσεις και κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, γεγονός που αυξάνει το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας μάλλον δύσκολα θα απαρνηθεί την καθημερινή του ιεροτελεστία, που αποτελεί βασική στιγμή απόλαυσης μέσα στην πιεστική καθημερινότητα, αλλά και μία αφορμή κοινωνικοποίησης, σε συναντήσεις με φίλους και γνωστούς. Μένει να δούμε ποιες θα είναι τελικά οι ανατιμήσεις που θα ισχύσουν και ποια θα είναι η αντίδραση των καταναλωτών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.