07 Σεπ 2024
READING

Εθνική Ασφαλιστική: Το διαζύγιο CVC-Gauci και ο νέος CEO – Η επόμενη ημέρα

5 MIN READ

Εθνική Ασφαλιστική: Το διαζύγιο CVC-Gauci και ο νέος CEO – Η επόμενη ημέρα

Εθνική Ασφαλιστική: Το διαζύγιο CVC-Gauci και ο νέος CEO – Η επόμενη ημέρα

Απρόσμενα και χωρίς κάποιο σημαντικό γεγονός να το προμήνυε, επήλθε η αποχώρηση-απόλυση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci και η τοποθέτηση του Δημήτρη Μαζαράκη στη θέση του. Το εν λόγω διαζύγιο CVC-Gauci είχε ήδη διαρρεύσει λίγες ημέρες πριν, ωστόσο με επίσημη ανακοίνωση την Κυριακή το απόγευμα, η Εθνική Ασφαλιστική επιβεβαίωσε του λόγου αληθές.

Τα σενάρια

Τα σενάρια που έχουν ακουστεί τα τελευταία 24ωρα για τους λόγους που ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το CVC, πήρε την απόφαση απομάκρυνσης του κ. Gauci είναι πολλά. Ωστόσο το επικρατέστερο – κάτι που «στέκει» βάσει των ετήσιων αποτελεσμάτων- είναι η αναποτελεσματικότητα που επέδειξε η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα συμβόλαια ασφαλίστρων ζωής αλλά και φυσικά στην μειωμένη κερδοφορία.

Όπως αποτυπώνεται στην έκθεση φερεγγυότητας για το 2023, το ασφαλιστικό αποτέλεσμα στον κλάδο ζωής – υγείας, καθώς και των γενικών ασφαλίσεων σημείωσε μείωση κατά 11,9 εκατ. ευρώ και 9,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε σχέση με το 2022. Αυτό σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αποτέλεσε «μεγάλη ήττα» για τον CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ήταν στοίχημα τόσο για τον ίδιο όσο και για το CVC, καθώς τα νέα προγράμματα που έβγαλε η ασφαλιστική επί ημερών του, επικεντρώνονταν στις ασφάλειες ζωής-υγείας.

Είναι γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική σημείωσε αύξηση της παραγωγής το 2023 στα 734 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ασφαλιστικό αποτέλεσμα ανήλθε σε κέρδος μόνο 0,7 εκατ. ευρώ από τα συμβόλαια Ζωής & Υγείας και 33,3 εκατ. ευρώ κέρδος από τα συμβόλαια Γενικών Ασφαλίσεων. Γεγονός που επίσης φαίνεται να μην άρεσε στο CVC.

Η πώληση του κτηρίου στη Συγγρού

Μία από τις αποφάσεις που έκαναν αίσθηση το προηγούμενο διάστημα, ήταν η αναζήτηση αγοραστή για το κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού.

Όπως είπε και πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Robert Gauci, η διοίκηση βρίσκεται σε αναζήτηση προκειμένου να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, να προχωρήσει σε εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα.
«Έχει πέσει αυτό το σενάριο στο τραπέζι, χωρίς όμως να υπάρχει βιασύνη για οποιαδήποτε κίνηση. Κοιτάμε όλες τις επιλογές που υπάρχουν, δεν εξαιρούμε τίποτα και αυτό που θα καταλήξουμε πρέπει να είναι πραγματικά κάτι πρωτοπόρο. Δεν βιαζόμαστε, δεν έχουμε κάποια υποχρέωση να αλλάξουμε κτίριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κοιτάμε για αλλαγές, εξετάζουμε αλλαγές αλλά όσον αφορά τον χρόνο δεν υπάρχει κάποια πίεση» είχε πει προ 2,5 μηνών ο κ. Gauci.

Παράλληλα στα τέλη Απριλίου ολοκληρώθηκε και η πώληση του κτηρίου της Κοραή της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Dimand. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της χρήσης 2023 της DIMAND οι δύο εταιρείες έχουν ένα «πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας» που περιλαμβάνει και την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Η έκθεση αναφέρει ότι την 28.03.2023 εκδόθηκε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο με ομολογιούχο την Εθνική Ασφαλιστική και εκδότη την Dimand, ποσού έως 10 εκατ. ευρώ, διάρκειας 3 ετών και σταθερού επιτοκίου 8%.

Ποιος είναι ο νέος CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο Δημήτρης Μαζαράκης θα είναι ο νέος CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής αντικαθιστώντας τον Robert Gauci. Με πηγές να αναφέρουν ότι έλαβε το χρίσμα καθώς γνωρίζει καλύτερα την ελληνική ασφαλιστική αγορά απ’ ότι ο προκάτοχός του.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις το CVC είχε δυσαρεστηθεί από δηλώσεις του κ. Gauci αλλά και από πολλές αποφάσεις που λάμβανε, γεγονός που ήταν και ένας από τους λόγους που ο βασικός μέτοχος αποφάσισε την «καρατόμησή» του.

O Δημήτρης Μαζαράκης διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας στην ασφαλιστική αγορά

Ο κ. Δ. Μαζαράκης, με 30 χρόνια εμπειρίας στην ασφαλιστική αγορά και αποδεδειγμένη ικανότητα στο μετασχηματισμό και τη δημιουργία ηγετικών οργανισμών και ομάδων, είχε μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στην ALICO AIG Life και στη MetLife έχοντας διατελέσει Αναλογιστής και Διευθυντής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών καθώς και Διευθυντής Πωλήσεων και Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελλάδα.

Τα τελευταία έξι χρόνια είναι επικεφαλής της MetLife στις περιοχές του Περσικού Κόλπου (ΗΑΕ, Κατάρ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ) και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Δημήτρης Μαζαράκης είναι πιστοποιημένος αναλογιστής και διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αναλογιστών.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Αναλογιστική Επιστήμη & Στατιστική στο City University of London, καθώς και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Executive MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η επόμενη ημέρα

Στόχος του νέου CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, να συνεχίσει να πρωτοπορεί βγάζοντας νέα προϊόντα, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται ο στόχος για αύξηση της παραγωγής το 2027 στο 1 δισ. ευρώ, αλλά να τρέξει και τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στην πενταετία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή η ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εθνική Ασφαλιστική, ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Εκφράζω τη βαθιά μου εκτίμηση για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει το Διοικητικό Συμβούλιο και η εταιρία συνολικά. Πιστεύω ότι η ευκαιρία να συμβάλλω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της ιστορικής και κορυφαίας εταιρίας αποτελεί τιμή αλλά και σημαντική ευθύνη.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη εποχή για την ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά με θετικές προοπτικές που ανοίγουν νέους δρόμους για ανάπτυξη. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με το διοικητικό και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Ασφαλιστικής για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ισχυρού και ανθεκτικού οργανισμού, έτοιμου να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, με συνεχή αφοσίωση και ομαδική προσπάθεια, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό υπόδειγμα, που θα προσφέρει αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα οδηγεί τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, ορίζοντας ταυτόχρονα τα πρότυπα για τον κλάδο».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.