03 Ιαν 2025
READING

Το «διπλό ταμπλό» Wolt και e-food στα σούπερ μάρκετ

7 MIN READ

Το «διπλό ταμπλό» Wolt και e-food στα σούπερ μάρκετ

Το «διπλό ταμπλό» Wolt και e-food στα σούπερ μάρκετ

Σε δύο παράλληλους δρόμους δείχνουν να επιθυμούν να «τρέξουν» τόσο η Wolt, όσο και η e-food στον τομέα των Super Market. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες συνεργάζονται με τις μεγάλες «αλυσίδες» σούπερ μάρκετ της χώρας μας, έχοντας μάλιστα προβεί και σε κινήσεις που αλλάζουν τα δεδομένα, παράλληλα επενδύουν σημαντική προσπάθεια και στα δικά τους -παράλληλα- market.

Πώς αναπτύχθηκε το φαινόμενο.

Παρά το γεγονός ότι κάποια σούπερ μάρκετ υποστήριζαν και παλαιότερα τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, ενώ και οι ψηφιακές πλατφόρμες για online delivery είχαν ήδη γνωρίσει επιτυχία στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούσαν να πραγματοποιούν τις αγορές τους από τα φυσικά καταστήματα υπεραγορών και όχι μέσω του κινητού και του υπολογιστή τους, Η πραγματικότητα αυτή ήρθε να αλλάξει σημαντικά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, την περίοδο της πανδημίας
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από το ελληνικό κράτος σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στα καταστήματα σε συνδυασμό με τον φόβο για την εξάπλωση του κορονοϊού, «έσπρωξαν» τους Έλληνες καταναλωτές στο ψηφιακό κανάλι παραγγελιών.

Οι συνεργασίες με τα super market

Μία συνεργασία που δημιούργησε τότε αίσθηση ήταν αυτή μεταξύ του Σκλαβενίτη και της efood. Οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βοηθήσουν η μία την άλλη μέσα από μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία, αλλά βοηθώντας ταυτόχρονα και οι δύο μαζί την ελληνική κοινωνία, καθώς πολλοί άνθρωποι δε μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Μάλιστα και οι δυο τους αποδείχθηκαν μέχρι πρόσφατα… πιστές η μία στην άλλη καθώς το efood, σε αντίθεση με τον μεγάλο του ανταγωνιστή που είχε μια μεγάλη ποικιλία, δεν φιλοξενούσε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην πλατφόρμα του, ενώ και ο Σκλαβενίτης μέχρι σήμερα βρίσκεται αποκλειστικά στην efood.

Βέβαια τα δεδομένα αυτά πρόκειται να αλλάξουν σύντομα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η efood ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη δεύτερη μεγαλύτερη -με βάση τους τζίρους- αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, τον ΑΒ Βασιλόπουλο. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου οι χρήστες της πλατφόρμας να μπορούν να παραγγείλουν και να παραλάβουν τα προϊόντα που επιθυμούν από τον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι η έτερη μεγάλη πλατφόρμα της αγοράς φιλοξενεί αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (μεταξύ των οποίων ΑΒ Βασιλόπουλος, Μy Market, Μασούτης και Κρητικός), ενώ, μέχρι τώρα, το efood είχε επιλέξει μία… μονογαμική σχέση με τον Σκλαβενίτη, ο οποίος εξάλλου ηγείται της αγοράς με τζίρο κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Για να ερμηνεύσει κάποιος την απόφαση της efood να «ανοίξει το παιχνίδι» και να στραφεί και σε άλλες συνεργασίες θα πρέπει να γνωρίζει λίγο καλύτερο το πλαίσιο εντός του οποίου λήφθηκε. Συγκεκριμένα, η efood είχε ήδη συνεργασία με την AB Βασιλόπουλος, μέσα από την InstaShop. H τελευταία ανήκει επίσης στη Delivery Hero, όπως η efood και πρόσφατα διέκοψε την δραστηριότητά της.

Tι συμβαίνει με τα δικά τους market

Ενώ λοιπόν βλέπουμε ότι και οι δύο πλατφόρμες εξετάζουν τις συμμαχίες τους και διευρύνουν τις δραστηριότητές και τις συνεργασίες τους με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ταυτοχρόνως ποντάρουν πολλά και στα δικά τους «μίνι» μάρκετ τα οποία λειτουργούν μέσα από τις πλατφόρμες τους.

Μεγαλύτερος στόχος τους είναι να καλύψουν κυρίως τις βραδινές ώρες, όταν δηλαδή τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά, προσφέροντας μία σημαντική ποικιλία προϊόντων, σε τιμές κοντά σε εκείνες των «μεγάλων» αδελφών τους και με τις δικές τους προωθητικές ενέργειες που τα καθιστούν ελκυστικά.

Ραγδαία ανάπτυξη για το e-food market

Το 2022 ο κύκλος εργασιών τoy e-food ανήλθε σε 18,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 5,1 εκατ. ευρώ του 2021. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η efood market αποτέλεσε για το efood, την υπηρεσία με την υψηλότερη ανάπτυξη, το 2022, καθώς καταγράφηκε τριπλασιασμός των παραγγελιών σε σχέση με το 2021. Η σημαντική αυτή ανάπτυξη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην γενικότερη αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, που έδειξαν μια σαφή τάση προτίμησης των ηλεκτρονικών καναλιών για αγορές super market και μικρής λιανικής. Δεν είναι τυχαίο πως το efood market κατέγραψε -πέρα από την αύξηση στον αριθμό των παραγγελιών- σημαντική αύξηση και στη συχνότητα παραγγελιών ανά χρήστη, κατά 25,7%, στοιχείο που αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό την προοδευτική μετατροπή της αγοραστικής τους συμπεριφοράς. Στις ποσοστιαίες αυτές μεταβολές έχει συμβάλει και η ίδια η λειτουργία του efood market, η οποία εκτείνεται εκτός ωραρίου της οργανωμένης λιανικής (καθημερινή λειτουργία έως τις 12.30 το βράδυ) ενώ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προχωρούν σε βασικές ή συμπληρωματικές αγορές και την Κυριακή, όπως και τις ημέρες αργιών. Επίσης δεν γίνεται να μην αναφερθεί και η ίδια η εξέλιξη της υπηρεσίας, η οποία σε επίπεδο κωδικολογίου ενσωμάτωσε κατά 61,7% περισσότερα προϊόντα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο τέλος του 2022 ο όμιλος Delivery Hero, στον οποίο ανήκει το efood, προχώρησε στην συγχώνευση της Dmart Greece με την ΙΝΚΑΤ Α.Ε. στην οποία υπάγονται τα καταστήματα Kiosky’s με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, προκειμένου να ενοποιήσει τις λειτουργίες των δύο εταιρειών. Επιδίωξή της είναι να δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό εμπορικό σήμα στον τομέα των convenience stores στην Ελλάδα. Στο τέλος του 2022 η ΙΝΚΑΤ, μέσω της δραστηριότητάς της στα Kiosky’s, είχε κύκλο εργασιών 61,31 εκατομμυρίων ευρώ -από 56,27 εκατομμύρια ευρώ το 2021- ενώ κατέγραψε ζημίες μετά από τους φόρους που ανήλθαν στα 6,47 εκατομμύρια ευρώ από 2,66 εκατομμύρια ευρώ.

Wolt Market: Oι κινήσεις που άλλαξαν τα δεδομένα

Με παρουσία στην Ελλάδα μόλις λίγο μεγαλύτερη των 4 ετών, η Wolt έχει καταφέρει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της αγοράς του delivery, με σημαντικές συνεργασίες, αύξηση του τζίρου και των περιοχών δραστηριοποίησης αλλά και προσφορά μοναδικών υπηρεσιών.

Κι ενώ η Wolt, επωφελούμενη από το επιτυχημένο στρατηγικό της πλάνο αλλά και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς λόγω της πανδημίας, κέρδιζε μερίδιο -και- στην Ελλάδα, μία είδηση από τις ΗΠΑ ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η Φινλανδική εταιρεία πουλήθηκε στην DoorDash, τη μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρεία στις ΗΠΑ. Μάλιστα ήταν τέτοιος ο αντίκτυπος του deal που σχολιάστηκε θετικά απ’ όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, με πρώτη την τότε υπουργό Οικονομικών, Άνικα Σάαρικκο.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, η είσοδος της DoorDash άλλαξε σε έναν σημαντικό βαθμό τα δεδομένα, καθώς ηWolt ενίσχυσε την παρουσία του Wolt Market και εκτός Αττικής,

Σήμερα το Wolt Market προσφέρει στους καταναλωτές μία ευρεία γκάμα προϊόντων σε μεγάλη ποικιλία, καθώς διαθέτει περισσότερους από 4.500 κωδικούς. Τα προϊόντα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα καθημερινών αναγκών, από φρουτολαχανικά, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά και έτοιμα γεύματα, έως απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και πολλές ακόμη κατηγορίες. Μάλιστα, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μοναδικές προσφορές και συνδυασμούς προϊόντων, κάθε εβδομάδα.

Οι πελάτες μπορούν να προμηθευτούν τα καθημερινά τους ψώνια μέσω του Wolt Market όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 08:00 έως τις 00:00, και σε περίπου 20 λεπτά να τα έχουν στην πόρτα τους. Με μενού το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφίες, η επιλογή γίνεται ακόμη πιο εύκολη, ενώ οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν με κάρτα ή με μετρητά. Επιπρόσθετα, μέσω του live tracking οι πελάτες του Wolt Market μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της παραγγελίας τους σε ζωντανό χρόνο, έχοντας στη διάθεσή τους την ταχύτερη ομάδα εξυπηρέτησης πελατών στο online delivery.

Μία σημαντική κίνηση στην ελληνική αγορά ήταν η απορρόφηση του Pop Market

καθώς από τις 25 Οκτωβρίου 2023 οι μέχρι σήμερα πελάτες του εξυπηρετούνται πλέον μέσω του Wolt Market, καθώς το Pop Market σταματάει τη λειτουργία του.

Oι δύο πλευρές προχώρησαν σε εμπορική συμφωνία, με σκοπό την ομαλή μετάβαση των μέχρι πρότινος πελατών της Pop στο Wolt Market, ενώ παράλληλα μέρος του εξοπλισμού της Pop μεταβιβάστηκε στο Wolt Market.

Γίνεται αντιληπτό ότι και οι δύο πλατφόρμες επιθυμούν να παίξουν σε… διπλό ταμπλό, αφού από τη μία πλευρά στηρίζουν τις συνεργασίες τους με τις μεγάλες αλυσίδες των super market κι από την άλλη επενδύουν σημαντικά στα δικά τους market τα οποία διεκδικούν και κατακτούν τα δικά τους μερίδια στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.