22 Ιαν 2025
READING

Επενδύσεις-μαμούθ μετατρέπουν την Ελλάδα σε τεχνολογικό κόμβο

5 MIN READ

Επενδύσεις-μαμούθ μετατρέπουν την Ελλάδα σε τεχνολογικό κόμβο

Επενδύσεις-μαμούθ μετατρέπουν την Ελλάδα σε τεχνολογικό κόμβο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια σημαντική προσπάθεια της χώρας μας προκειμένου να μετατραπεί στον δεύτερο μεγαλύτερο τεχνολογικό κόμβο της Μεσογείου, την επόμενη πενταετία, με βάση τη διαθέσιμη χωρητικότητα, πίσω μόνο από τη Μασσαλία. Προκείμενου η προσπάθεια αυτή να στεφθεί από επιτυχία, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε κέντρα δεδομένων και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών.

Συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η Google, η Αmazon και η Microsoft βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς προσφέρουν, εκτός από επενδύσεις που θα έχουν αντίκτυπο δισ. ευρώ στην οικονομία μας, και την κατάλληλη τεχνογνωσία, που αποτελεί απαραίτητο στοιχεία στην πορεία προς την νέα τεχνολογική εποχή.

Τι ισχύει  στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Ένας τομέας που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι εκείνος των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, καθώς σημαντικοί εγχώριοι και διεθνείς «παίκτες» υλοποιούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα, το οποίο μπήκε πλέον σε φάση κατασκευής, μετά την υπογραφή στις αρχές Μαϊου της συμφωνίας χρηματοδότησης, είναι το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East to Med data Corridor (EMC). Το EMC αναμένεται να υλοποιηθεί σε δύο σκέλη. Στο πρώτο, το οποίο προχωρά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένονται επενδύσεις ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να κατασκευαστούν δύο καλώδια. Το πρώτο θα ξεκινά από την Μασσαλία και θα τερματίζει στη Σαουδική Αραβία, αφού πρώτα θα περνάει από Κρήτη και Αθήνα, ενώ το δεύτερο θα ξεκινά από τη Γένοβα κα θα ακολουθεί, στη συνέχεια, παρόμοια διαδρομή με το πρώτο καλώδιο.

Στον φορέα υλοποίησης του καλωδιακού συστήματος πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Saudi Telecom με μερίδιο 72%,  ακολουθεί η ΔΕΗ με ποσοστό 25%, ενώ μερίδιο 3% έχει και η Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA, τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία. Βάσει του σχεδιασμού, στη δεύτερη φάση του έργου το EMC θα επεκταθεί έως την Ινδία.

Ακόμα, ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Grid Telecom, ένωσε τις δυνάμεις του με την Telecom Egypt και ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες τη συμμετοχή του στη διακλάδωση προς την Κρήτη του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου το οποίο έχει το όνομα «2 Africa». Με την επένδυση αυτή η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ αποκτά σημαντική καλωδιακή χωρητικότητα προς την Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Τεράστιες επενδύσεις σε Data Center

Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί η χώρα μας και στα Data Centers μέσα από τεράστιες επενδύσεις. Μία από αυτές, που αναμένεται να αφήσει οικονομικό αποτύπωμα 2 δισ. ευρώ έως το 2030 υλοποιεί η Google. Συγκεκριμένα ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας κατασκευάζει περιφερειακό κόμβο, ο οποίος θα έχει ως σκοπό την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην ευρύτερη περιοχή. Τα πολλαπλά οφέλη που πρόκειται να απολαύσει η Ελλάδα εξαιτίας της συγκεκριμένες επένδυσης περιλαμβάνουν και την προσφορά στην ελληνική κοινωνία περίπου 20.000 θέσεων εργασίας, που θα ενισχύσουν τη «μάχη» κατά της ανεργίας.

Το cloud μπορεί να αξιοποιηθεί από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών αλλά και οργανισμούς του δημοσίου τομέα, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία σειρά από τεχνολογίες  αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογισμοί, τα υπολογιστικά εργαλεία big data και τα δίκτυα 5G. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημες ανακοινώσεις, εντός του 2025 αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο από τα τρία data center που έχουν ανακοινωθεί.

Ακόμα, μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις στον τομέα των Data Center είναι, φυσικά, η τεράστια επένδυση της Microsoft. Ο πολυεθνικός κολοσσός έχει δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας και το αποδεικνύει έμπρακτα με την απόφασή του να κατασκευάσει τρία data centers σε οικόπεδα που έχει αποκτήσει σε Σπάτα και Κορωπί. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι εργασίες για το πρώτο data center, στο Κορωπί, έργο το οποίο ανέλαβε η RENCO σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft προχωρά στην κατασκευή και λειτουργία τριών data center, συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), επένδυση η οποία έχει χαρακτηριστεί Στρατηγική απολαμβάνοντας τη δυνατότητα της ταχείας αδειοδότησης και τη χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ).

Στον χορό των μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων στη χώρα μας συμμετέχει και η Amazon. Συγκεκριμένα, η Amazon Web Services αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 26 χώρες εκτός ΗΠΑ όπου η AWS δημιουργεί Τοπικές Ζώνες, προσφέροντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία τον περασμένο Ιανουάριο συμπλήρωσε τρία χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, μέσω του δικού της γραφείου στην Αθήνα, με αντικείμενο την παροχή λύσεων και εφαρμογών τεχνολογικού νέφους (cloud) και τεχνολογίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις επιλογές της Amazon και για το Project «Kuiper», ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα με την υπογραφή της μητρικής Amazon, ύψους 10 δισ. δολαρίων το οποίο σχετίζεται με το δορυφορικό Ίντερνετ. Σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να εκτοξευτούν 3.236 δορυφόροι χαμηλής τροχιάς προκειμένου η εταιρεία να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Ακόμα, η Digital Realty συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Η εταιρεία διαθέτει ήδη τρία data centers στη χώρα μας, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκονται άλλα τόσα, τα οποία έχουν ως target group κορυφαίους «παίκτες» της εγχώριας αγοράς αλλά και μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό.

Η είσοδος της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε το 2021, όταν και έγινε γνωστή την εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix (νυν Digital Realty Hellas). Όταν ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη συμφωνία υπήρχαν ήδη δύο data center σε λειτουργία ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκε το Athens-3 Ακόμα, έχει ήδη εξασφαλίσει την απαραίτητη αδειοδότηση για το Athens-4, ενώ πριν μερικούς μήνες παρουσίασε το πρώτο της data center στο Ηράκλειο της Κρήτης (HER 1).

Αναλυτικότερα, το Athens-4 είναι μια επένδυση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ το data center στην Κρήτη (επένδυση 100 εκατ. ευρώ), το οποίο, με βάση τον σχεδιασμό, θα είναι έτοιμο μέσα το 2025, στοχεύει στο να μετατραπεί σε έναν κόμβο αποθήκευσης και διακίνησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κάπως έτσι, η Ελλάδα αλλάζει ουσιαστικά σελίδα και επίπεδο στον τομέα των τεχνολογικών επενδύσεων, καθώς μέσω της υλοποίησης υποδομών εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και απόκτησης της απαραίτητης τεχνογνωσίας, μετατρέπεται σε πρωταγωνιστικό τεχνολογικό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.