08 Σεπ 2024
READING

Ανδρέας Χριστοδουλίδης: Ο επιχειρηματίας που «προσγείωσε» ξανά Boeing της Ολυμπιακής στο Ελληνικό

3 MIN READ

Ανδρέας Χριστοδουλίδης: Ο επιχειρηματίας που «προσγείωσε» ξανά Boeing της Ολυμπιακής στο Ελληνικό

Ανδρέας Χριστοδουλίδης: Ο επιχειρηματίας που «προσγείωσε» ξανά Boeing της Ολυμπιακής στο Ελληνικό

Έχοντας μακρά πορεία στο χώρο των αερομεταφορών, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Κύπριος επιχειρηματίας, είναι το πρόσωπο που αγόρασε πρόσφατα δύο από τα εγκαταλειμμένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής Αεροπορίας που βρίσκονταν εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Το ένα από αυτά θα παρουσιαστεί έχοντας επανασυναρμολογηθεί, από τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο και τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη στις 22 Μαΐου.

Πρόκειται για το αεροπλάνο της Ολυμπιακής «Mount Olympus», Boeing 727. To αεροπλάνο αυτό αγόρασε ο Ωνάσης το 1968. Πρόκειται για το Β727/284 MOUNT OLYMPUS με αναγνωριστικό SX-CBA και παραδόθηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία στις 19 Δεκεμβρίου του 1968. Προσγειώθηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό το 1969, προερχόμενο από το Seattle. Πλέον έχει τοποθετηθεί ως τουριστικό αξιοθέατο στον παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης μπροστά από το γήπεδο ποδοσφαίρου των Σουρμένων στο Ελληνικό, όπου θα γίνει και η επίσημη παρουσίασή του σε λίγες ημέρες.

Eκτός του προαναφερόμενου Boeing, ο Α. Χριστοδουλίδης απέκτησε και ένα BAC1-11 στα χρώματα ελληνικής σημαίας, και ένα από τα ελάχιστα αεροσκάφη αυτού του τύπου παγκοσμίως, το οποίο βρισκόταν μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας

Ποιος είναι όμως ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ποια η έως τώρα επιχειρηματική του διαδρομή; Το 1995 προσπάθησε να ιδρύσει τη δική του αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα, με την ονομασία Trans European Hellas. Ξεκίνησε με στόλο τριών αεροσκαφών και στόχο να εισέλθει στις εσωτερικές δρομολογημένες πτήσεις, ούτως ώστε να μειωθούν οι τιμές στα ναύλα. Προσπάθεια η οποία απέτυχε καθώς εκείνη την περίοδο κυριαρχούσε η κρατικοδίαιτη Ολυμπιακή. Ακολούθησε το 1998 η δραστηριοποίησή του στην Κύπρο. Τότε ξεκίνησαν να αναπτύσσονται οι ιδιωτικές αερομεταφορές στη Μεγαλόνησο.

Δημιούργησε τη «Νέα Αφροδίτη», όνομα ωστόσο το οποίο ήταν ωστόσο καταχωρημένο εμπορικά από κάποιον άλλο. Στη συνέχεια αποφάσισε να ονομάσει προσωρινά την εταιρεία του «Helios», αντλώντας έμπνευση από τον θεό Ήλιο της Ρόδου. Η δημιουργία της «Helios» έγινε με
προσωπικά κεφάλαια αλλά και με κεφάλαια από την περιουσία της συζύγου του.

Κάπως έτσι παρέλαβε τρία αεροπλάνα, καταφέρνοντας να «σπάσει» το μονοπώλιο στην Κύπρο.

Άνοιξε δρομολογημένες πτήσεις καθώς και πτήσεις τσάρτερ, ενώ το πρώτο δρομολόγιο ήταν προς Βουλγαρία. Το 2004 κατάφερε να εισέλθει στο δρομολόγιο Λάρνακα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε κοινοπραξία με την Aegean. Ωστόσο αυτή η κίνηση ήταν έντονα ζημιογόνα για εκείνον.

Ανδρέας Χριστοδουλίδης - Who is Who Greece - Βιογραφίες Διαπρεπών Ελλήνων

Η πώληση της αεροπορικής Helios και το δυστύχημα στον Γραμματικό

Το 2004 ο Χριστοδουλίδης πούλησε την Helios, ενώ τον Αύγουστο του 2005 έγινε το δυστύχημα με την πτώση του αεροπλάνου Boeing 737 31S στην περιοχή του Γραμματικού στην Ελλάδα. Έχοντας ήδη πουλήσει την εταιρεία περίπου 8 μήνες πριν το τραγικό περιστατικό βρέθηκε υπόλογος με ανακρίσεις για περίπου δύο χρόνια μετά.

Το συγκεκριμένο γεγονός τον οδήγησε στην απόφαση να αποσυρθεί από τις αερομεταφορές για περίπου ενάμισι χρόνο και να ασχοληθεί με τον ξενοδοχειακό τομέα στη Βουλγαρία. Πρόσφατα ο Χριστοδουλίδης δημιούργησε εταιρεία μίσθωσης ιδιωτικών αεροσκαφών, Zela Jet.

Ο Κύπριος επιχειρηματίας δημιούργησε μέσα στην πανδημία τη συγκεκριμένη εταιρεία, που υπάγεται στον όμιλο εταιρειών Zela Aviation, ο οποίος καταγράφει παρουσία 16 ετών στον τομέα της ναύλωσης και πώλησης αεροσκαφών προς μεγάλες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Επιδίωξη του Ανδρέα Χριστοδουλίδη μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, ήταν να δώσει μία προσιτή λύση για ιδιωτικά ταξίδια αλλά και για επαγγελματικές μετακινήσεις τόσο εντός Ελλάδας αλλά και την Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Zela Jet προσφέρει μετακίνηση χωρίς «πολυτέλειες, αεροσυνοδό ή άλλες επιπρόσθετες υπηρεσίες», όπως συνηθίζει κατά καιρούς να λέει, συστήνοντάς την.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.