14 Νοέ 2024
READING

Τουρισμός: Πού «σκοράρει» η Ελλάδα σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της

4 MIN READ

Τουρισμός: Πού «σκοράρει» η Ελλάδα σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της

Τουρισμός: Πού «σκοράρει» η Ελλάδα σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της

Μεγαλύτερο μερίδιο έναντι των βασικών ανταγωνιστών της σε μεσογειακούς προορισμούς διεκδικεί η Ελλάδα, μία χρονιά κατά την οποία το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προβλέπει ότι ο τουρισμός θα σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών.

Συγκεκριμένα, η οικονομική συνεισφορά του τουρισμού αναμένεται να φτάσει φέτος τα 11,1 τρισ. δολάρια, παγκοσμίως, ενώ οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το «χρυσό» 2019, αγγίζοντας τα 1,89 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμα κι οι εγχώριοι τουρίστες προβλέπεται ότι θα ξοδέψουν περισσότερα από ποτέ, δαπανώντας περίπου 5,4 τρισ. δολάρια καθόλη τη διάρκεια του 2024.

Ενθαρρυντικό για την ελληνική αγορά ότι είναι το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατέκτησε την την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης των ξενοδοχείων, σκοράροντας 87%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 86% και στην τρίτη θέση η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία με 85% αντίστοιχα, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 82%. Εκεί που υστερεί, όμως, είναι η σχέση ποιότητας-τιμής, όπου στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 88% και ακολουθούν η Κύπρος και η Ελλάδα με 87% αντίστοιχα. Αντίστοιχα και στην κατηγορία δωματίου στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 89% και ακολουθεί η Κύπρος με 86% και η Τουρκία και η Ελλάδα με 85% αντίστοιχα, με τελευταίες από τους μεσογειακούς προορισμούς την Ισπανία και τη Γαλλία.

Το δυνατό χαρτί της χώρας εξακολουθεί να είναι η φιλοξενία, αφού στο κριτήριο της εξυπηρέτησης βρίσκεται στην πρώτη θέση με σκορ 90%, μαζί με τη γειτονική Τουρκία. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι ταξιδιώτες βαθμολόγησαν υψηλά τα ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας. Στην κατηγορία δωματίου στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων με 88% και ακολουθούν τα πεντάστερα.

Πολύ σκληρή για να «πεθάνει» η Μύκονος

Παρά τις επιφυλάξεις των ταξιδιωτών για τις «τσουχτερές» τιμές και την υπερδόμηση στις Κυκλάδες, η Μύκονος και η Σαντορίνη έρχονται πρώτες ανάμεσα σε άλλους high end προορισμούς της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, η Μύκονος κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης (92%) έναντι όλων των προορισμών: της Σαντορίνη (89%), του Σαιν Τροπέ (86%), της Σαρδηνίας (86%) και της Ίμπιζας (85%). Μάλιστα, ακόμα και στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σαντορίνη με 93% και ακολουθεί η Μύκονος με 92%. Έπονται το Σαιντ Τροπέ και η Σαρδηνία με 84% αντίστοιχα, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ίμπιζα με 83%.
Ικανοποιητικές και οι επιδόσεις της Αθήνας αφού στο δείκτη ικανοποίησης των ανταγωνιστικών πόλεων, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη με 86% και στη δεύτερη θέση η Αθήνα και η Βαρκελώνη με 85% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Ρώμη και η Μπολόνια με 84% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Μασσαλία με 82% και η Σμύρνη με 79%.

Ωστόσο, η χώρα μας έρχεται στην τελευταία θέση έναντι των ανταγωνιστών της (με 89%) στο κριτήριο της τοποθεσίας.

Πάντως, παρόλο που οι Ευρωπαίοι δηλώνουν σε αυτή τη συγκυρία ότι προτιμούν τα ταξίδια μικρότερων αποστάσεων διάρκειας έως τρεις ώρες, Τα τελευταία στοιχεία θέλουν την Ελλάδα να κατατάσσεται και φέτος στους δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού της Ευρώπης.

«Αγκάθι» οι οδικές και σιδηροδρομικές αφίξεις

Όπως σημειώνεται στη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και στην 7η θέση για την αγορά της Ισπανίας, ως η χώρα που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι να επισκεφθούν τους επόμενους 12 μήνες. Η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μία ή δύο θέσεις είναι πολύ μικρή (λιγότερο από 1%) και οι χώρες αυτές είναι είτε πολύ μεγαλύτερες είτε πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες ακόμα και οδικώς, ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα ακόμα υστερεί.

Μειονέκτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί και η έλλειψη ποιοτικών υποδομών, εξαιρουμένων των αεροδρομίων, καθώς ο επικρατέστερο μέσο με το οποίο σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τον προορισμό των διακοπών τους, τους επόμενους 12 μήνες οι Ευρωπαίκοι, ήταν το αεροπλάνο, ακολουθούμενο όμως από το αυτοκίνητο και το τρένο. Ως εκ τούτου, ειδικά για τις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας, ευνοούνται οι γειτονικές τους χώρες ως προορισμοί διακοπών. Είναι χαρακτηριστικό πως με τρένο σκοπεύει να ταξιδέψει προς τον προορισμό των διακοπών τους, το 21,9% των Γερμανών, το 21,8% των Γάλλων, το 18% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και το 12,4% των Ισπανών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.