27 Ιαν 2025
READING

Είναι τα dating apps μία μόδα;

5 MIN READ

Είναι τα dating apps μία μόδα;

Είναι τα dating apps μία μόδα;

Αμέτρητες εικονικές γνωριμίες, πετυχημένες, αλλά κυρίως αποτυχημένες απόπειρες ραντεβού και σίγουρα αμέτρητες ώρες scrolling στο κινητό για την αναζήτηση του πολυπόθητου έτερον ήμισυ, ή… απλώς για να περνά η ώρα.

Τα dating apps μπήκαν με τρόπο σαρωτικό στην καθημερινότητά μας, και άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο φλερτάρουν και βγαίνουν ραντεβού οι νεαρότερες ηλικίες, με μερικά παραδείγματα να έχουν φτάσει μέχρι και τον γάμο, μέσα από γνωριμίες των εφαρμογών αυτών. Την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα διατήρησε για καιρό το Tinder, το οποίο προσέλκυσε γρήγορα χρήστες κάθε ηλικίας, φύλου και σεξουαλικότητας. Αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας είναι και το Badoo. Έρευνες έχουν δείξει ότι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα το online dating αποτελεί κυρίως μία διασκεδαστική, πρόσκαιρη δραστηριότητα. και το Badoo ακολουθεί ουσιαστικά αυτή την τάση, προσφέροντας «χαλαρές» γνωριμίες και φλερτ.

Σε παρόμοια λογική με το Tinder, στην Ελλάδα άνθησε και το Bumble, το οποίο έδινε αρχικά τη δυνατότητα μόνο στις γυναίκες να κάνουν την πρώτη κίνηση. Η εφαρμογή μάλιστα απέκτησε και «αδελφάκι», το οποίο βοηθούσε τους χρήστες να βρουν ακόμη και νέους φίλους. Στη «σέντρα» βγήκαν επίσης το Hinge, το Grindr για ομοφυλόφιλους άνδρες και αμέτρητες ακόμη επιλογές που έγιναν εμμονή για πολλούς χρήστες, στο πλαίσιο της γενικότερης έκρηξης της χρήσης των social media και της ψηφιοποίησης των διαπροσωπικών σχέσεων.

Κάπως έτσι, το τοπίο των γνωριμιών, ερωτικών και μη, άλλαξε εντελώς, κυρίως για την πολυσυζητημένη Generation Z, αλλά και για προηγούμενες γενιές, όπως οι millenials, οι οποίοι, μέσα στους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας και τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, δοκίμασαν την τύχη τους στις εφαρμογές αυτές, που έκαναν αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ξεχάσει πώς είναι να συστήνεσαι και να γνωρίζεις κόσμο σε συγκεντρώσεις, πάρτι, bars και από κοινούς γνωστούς.

Οι εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder, έχουν γίνει πηγές ψυχαγωγίας και κοινωνικής σύνδεσης για πολλούς χρήστες, και όχι μέρη για να κανονίσουν ραντεβού ή γνωριμίες

Στο παιχνίδι και οι δεσμευμένοι, για λόγους… ψυχαγωγίας

Τα dating apps στιγματίστηκαν για αρκετά χρόνια, αφού ξεκίνησαν ως ένα ταμπού, με αρκετούς χρήστες να κρίνονται ως «απεγνωσμένοι» και «ανίκανοι» να επιδοθούν στο παραδοσιακό φλερτ δια ζώσης, ενώ στη συνέχεια κατέληξαν να είναι μία mainstream εφαρμογή όπως όλα τα υπόλοιπα κανάλια social media, με τους χρήστες να μπαίνουν καθημερινά, απλά και μόνο από συνήθεια.

Έρευνα μάλιστα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Picardy Jules Verne στη Γαλλία, διαπίστωσε ότι οι εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder, έχουν γίνει πηγές ψυχαγωγίας και κοινωνικής σύνδεσης για πολλούς χρήστες, και όχι μέρη για να κανονίσουν ραντεβού ή γνωριμίες, όπως ήταν δηλαδή ο αρχικός σκοπός των εφαρμογών. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το εύρημα ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Tinder είναι ήδη σε σχέση, με σχεδόν τους μισούς χρήστες να μην ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα να βγουν ραντεβού, σύμφωνα με μελέτη. Η συλλογή matches και likes, ήταν επίσης ένα σοβαρό κίνητρο για κάποιους να δημιουργήσουν λογαριασμό, απλά και μόνο για να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. Άλλοι, ακολούθησαν την τάση απλά… από περιέργεια ή επειδή παρασύρθηκαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Το Tinder, είδε τους χρήστες της να μειώνονται κατά 5% το 2021, ενώ οι μετοχές τόσο της Bumble όσο και της Match Group, στην οποία ανήκει το Tinder, πέφτουν σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια

Η εξουθενωμένη Gen Z

Έχοντας εύλογες απαιτήσεις από τις εφαρμογές αυτού του είδους, και λίγο μετά την εξάπλωσή τους, αρκετοί χρήστες άρχισαν να απογοητεύονται σταδιακά από την εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν. Περίεργα μηνύματα και αποτυχημένα ραντεβού, μη αποδεκτές συμπεριφορές από τους άλλους χρήστες, έλλειψη χημείας, ήταν οι κύριες αιτίες που οδηγούσαν τους χρήστες να «περιφέρονται» από τη μία εφαρμογή στην άλλη, αναζητώντας κάτι καλύτερο, χωρίς αντίκρισμα. Ένα σημαντικό ποσοστό του 46%, οι οποίοι εξομολογούνται ότι η δική τους εμπειρία ήταν αρνητική.

Τα στοιχεία μάλλον δείχνουν πως η «φούσκα» των dating apps σιγά σιγά διαλύεται. Η ενδεχομένως πιο δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών στον κόσμο, το Tinder, είδε τους χρήστες της να μειώνονται κατά 5% το 2021, ενώ οι μετοχές τόσο της Bumble όσο και της Match Group, στην οποία ανήκει το Tinder, πέφτουν σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακόμη περισσότερο, το 21% των νέων που είναι single και αναζητούν ενεργά σύντροφο, δεν χρησιμοποιούν πλέον εφαρμογές ή ιστότοπους, παρόλο που έχουν λογαριασμούς σε αυτά. Την ίδια στιγμή, πάνω από το 90% της Gen Z έχει ένα τουλάχιστον παράπονο από τη χρήση αυτών των εφαρμογών.

Αμερικανική μελέτη του Απριλίου 2022 έδειξε ότι τέσσερις στους πέντε ενήλικες «βίωσαν κάποιο βαθμό συναισθηματικής κόπωσης ή εξάντλησης από τα διαδικτυακά ραντεβού».

Πιο πρόσφατα, σε έκθεση της Hinge για το 2024 DATE, πολλοί συμμετέχοντες της Gen-Z αναφέρουν τον φόβο της απόρριψης και το άγχος μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών τους. Ωστόσο, οι εφαρμογές γνωριμιών χάνουν την προτίμηση του κοινού και τη δημοτικότητά τους, από όλες τις ηλικίες. Από την άλλη, οι εταιρίες επιστρατεύουν ακόμη και premium εκδοχές και εργαλεία επί πληρωμή για να δελεάσουν τους χρήστες, οι οποίοι ως ένα βαθμό έχουν πια αντιληφθεί, αφενός ότι η αποτελεσματικότητα των apps όσον αφορά την εύρεση αυτού που ψάχνουν είναι αμφίβολη, αφετέρου ότι οι εταιρίες κινούν τις διαδικασίες με γνώμονα πάντα την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών τους, γεγονός που τους κάνει ακόμη πιο υποψιασμένους.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, σύμφωνα με την οποία το 45% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν εφαρμογές γνωριμιών δηλώνουν ότι τους αφήνουν πλέον απογοητευμένους. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού οργανισμού Generation Lab, το 79% των ερωτηθέντων (φοιτητών στις ΗΠΑ) δήλωσαν ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν πλέον εφαρμογές γνωριμιών.

Φαίνεται πως υπάρχει μία συναισθηματική εξάντληση από μέρους των χρηστών αυτών των εφαρμογών, οι οποίοι δειλά δειλά κάνουν βήματα για να αποδράσουν από τις οθόνες και τις ψηφιακές γνωριμίες, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τους παραδοσιακούς τρόπους γνωριμιών και τις προσωπικές επαφές, τις οποίες οι περισσότεροι ομολογούν πως σχεδόν είχαν ξεχάσει. Τα dating apps βρίσκονται ακόμη εκεί έξω και αποτελούν σίγουρα χρήσιμα εργαλεία, όμως είναι αμφίβολο αν τελικά μπορούν να βοηθήσουν κάθε ανθρώπινη προσωπικότητα να βρει τον άνθρωπο που θα της ταιριάξει, μέσα από μία οθόνη και το πλήκτρο του «match».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.