21 Δεκ 2024
READING

Νερό και αναψυκτικό: εξελίξεις, επενδύσεις και νέοι παίκτες

5 MIN READ

Νερό και αναψυκτικό: εξελίξεις, επενδύσεις και νέοι παίκτες

Νερό και αναψυκτικό: εξελίξεις, επενδύσεις και νέοι παίκτες

«Αστείρευτο» φαίνεται πως θα είναι στο εξής το εμφιαλωμένο νερό, τουλάχιστον όσο έχει να κάνει με  τους «παίκτες» που επενδύουν στον κλάδο, με εξαγορές, συνέργειες και δημιουργία ενιαίων σχημάτων για την ισχυροποίησή τους και άλλα τολμηρά εγχειρήματα, σε ένα κλίμα ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης με φόντο ένα βασικό αγαθό.

Ενδεικτικό είναι ότι έως το 2032, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς εμφιαλωμένου νερού θα φτάσει στα 503 δισεκατ. δολάρια, από 302 δισεκατ. που ήταν το 2023, ως απόρροια της ανάγκης για ένα ασφαλές, καθαρό, βασικό καταναλωτικό αγαθό. Όσον αφορά τη σχέση του με το εγχώριο επιχειρείν, στην Ελλάδα υπάρχουν 50 εγκεκριμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού, ενώ με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2010-2020, εκτιμάται ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 25-30 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφιαλώνουν φυσικό μεταλλικό νερό, νερό πηγής, επιτραπέζιο και ανθρακούχο. Το 2022, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ελληνικών εταιριών ανήλθε σε 2,25 δισεκατομμύρια λίτρα. Να αναφέρουμε ότι λόγω και της αυξημένης ροής τουρισμού που ήδη καταγράφεται, δημιουργούνται ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες σε εμφιαλωμένο, πόσιμο νερό, σε μία αγορά που ξεπερνά το 1,32 δισεκατ. ευρώ.

Σε αυτό το σκηνικό, σημειώνεται πλήθος νέων επενδύσεων από τους ήδη υπάρχοντες, ενώ στον χώρο εισέρχονται διαρκώς νέοι παίκτες που «ψάχνουν» τη θέση τους, σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά.

Το 2022, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ελληνικών εταιρειών ανήλθε σε 2,25 δισεκατομμύρια λίτρα

Η παράλληλη πορεία Θεοδωρόπουλου, Ταμβακάκη και Καραμούζη

Ως τελευταία κίνηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι αυτή των Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Απόστολου Ταμβακάκη και Νικόλαου Καραμούζη, οι οποίοι, παρότι προέρχονται από ανεξάρτητες επιχειρηματικές επιλογές, εξαγόρασαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρίας εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης, η οποία διαθέτει τα εμπορικά σήματα «Διός» και «Σέλι» και συνέστησαν την εταιρία Water Invest, κάνοντας έτσι το μεγάλο βήμα στον κλάδο. Η εταιρία δραστηριοποιείται  στην αγορά του εμφιαλωμένου από το 1992, ενώ διαθέτει δύο μονάδες εμφιάλωσης, μία στον νομό Πιερίας, για το φυσικό μεταλλικό νερό «Διός», και μία για το «Σέλι» στην περιοχή Σπηλιά Κοζάνης.

Το έδαφος είχε ήδη «προετοιμαστεί», μέσα από τον παρεμφερή χώρο του χυμού και του αναψυκτικού, όταν το 2022 οι Θεοδωρόπουλος και Ταμβακάκης εξαγόρασαν την «Ελληνικοί Χυμοί ΑΒΕΕ». Με έδρα τη Λάρισα, η εταιρία διαθέτει το εμπορικό σήμα χυμών φρούτων Viva. Έναν χρόνο μετά, ήρθε η πώληση του ποσοστού της οικογένειας Σεπετά στην εταιρία αναψυκτικών ΕΨΑ, ιδιοκτήτρια της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων (Βίκος). Συγκεκριμένα, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) διέθεσε το 25% στην εταιρία Αγριά Εμπορική – δημιούργημα του fund SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη-, στην οποία συμμετείχε και η οικογένεια Τσαούτου, εκ των ιδρυτών της ΕΨΑ. Το υπόλοιπο ποσοστό της ΕΨΑ ανήκε στον Πέτρο Σεπετά, το οποίο βέβαια πουλήθηκε στο fund SMERemediumCap. Μέσα από αυτή τη σειρά κινήσεων, ουσιαστικά ο Νίκος Καραμούζης ελέγχει πια τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών.

Δεν είναι λίγα τα σενάρια που αναφέρουν ότι Θεοδωρόπουλος, Ταμβακάκης και Καραμούζης ετοιμάζονται για τη δημιουργία ενός ενιαίου, ισχυρού ομίλου που θα δραστηριοποιείται στον κλάδο του αναψυκτικού και του χυμού, αλλά και του εμφιαλωμένου νερού, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Το «Αρρένα» παίρνει τη θέση του στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Παράλληλα, ένα νέο brand φυσικού μεταλλικού νερού έχει πάρει τη θέση του εδώ και μερικούς μήνες στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας. Πρόκειται για το «Αρρένα» που πολλοί έχουν παρατηρήσει και έχουν αρχίσει ήδη να επιλέγουν, ένα προϊόν της εταιρίας «Νερά Πηγών Γράμμου» του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου, η οποία κινείται πλέον με επικεφαλής και διευθύνοντα σύμβουλο τον Περικλή Κατριβάνο, με εκτενή εμπειρία στον χώρο, καθώς πρόκειται για πρώην διευθυντή πωλήσεων της Χήτος ΑΒΕΕ, (Ζαγόρι). Στην προκειμένη φάση κυκλοφορούν δύο κωδικοί της εταιρίας, το φυσικό μεταλλικό νερό στη φιάλη των 500 ml και το 1,2 λίτρου. Η σύσταση της εταιρίας πραγματοποιήθηκε το 2017, αν και η αδειοδότηση της πηγής στο «Κεφαλόβρυσο» στο Πευκόφυτο Καστοριάς πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα.

Οι ηγέτες

Την πρωτοκαθεδρία βέβαια εξακολουθούν να διατηρούν τα  brands Βίκος και Ζαγόρι, μέσα από τις εταιρίες Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος), η οποία έχει μάλιστα στα σχέδια επενδυτικό πλάνου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ηγετική θέση διαθέτει διαχρονικά και η Χήτος ΑΒΕΕ. Να θυμίσουμε ότι το 2022 οι εταιρίες Χήτος ΑΒΕΕ της οικογένειας Χήτος και Green Cola της οικογένειας Βενιέρη πήραν το 2022 την απόφαση να προχωρήσουν σε συγχώνευση των εταιριών.

Δεν είναι λίγα τα σενάρια που αναφέρουν ότι Θεοδωρόπουλος, Ταμβακάκης και Καραμούζης ετοιμάζονται για τη δημιουργία ενός ενιαίου, ισχυρού ομίλου

Οι νέοι παίκτες

Οι εξελίξεις στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού – και σε αρκετές περιπτώσεις όπως βλέπουμε, και του αναψυκτικού-  ωστόσο δεν σταματούν να τρέχουν, καθώς το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται η είσοδος ενός νέου, όπως φαίνεται, σημαντικού παίκτη στον χώρο. Ο λόγος για τον Μελά Γιαννιώτη της ασφαλιστικής εταιρείας Ιντερσαλόνικα. H αρχή έγινε το 2022, όταν γνωστοποιήθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση εταιρίας με την επωνυμία Νερά Βλάστης ΑΕ, με έδρα την κοινότητα Βλάστης του Δήμου Εορδαίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Όπως αναφερόταν, σκοπός ίδρυσης της εταιρίας ήταν «η εμφιάλωση μεταλλικού και επιτραπέζιου νερού από την περιοχή Βλάστη Κοζάνης όπως και αναψυκτικών», ενώ τα προϊόντα θα ονομάζονται Βλάστη ή Vlasti.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο είχε οριστεί στα 30.000 ευρώ. Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ πρακτικό της εταιρείας Νερά Βλάστης, το οποίο πιστοποιεί την ολική καταβολή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει φιλοδοξία για ισχυροποίηση της θέσης του στον κλάδο.

Τέλος, στον χώρο του νερού εισήλθαν μέσα από επενδύσεις και τα αδέλφια Γεωργιάδη, επικεφαλής της σουηδικής Sterner Stenhus Greece και βασικού μετόχου της ΑΕΕΑΠ Premia Properties. Η κίνηση αυτή ήρθε μέσα από την εξαγορά της Ιόλη, η οποία άνηκε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Μέσα από αυτή την εξαγορά μάλιστα, οι εγκαταστάσεις στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος (99.209 τ.μ.) και οι κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τ.μ. ανήκουν πια στην Premia.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.