20 Δεκ 2024
READING

Γιατί οι Έλληνες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για Smartphones;

5 MIN READ

Γιατί οι Έλληνες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για Smartphones;

Γιατί οι Έλληνες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για Smartphones;

Οι παλιοί, θα θυμούνται τις εποχές που για να… πειστεί ο Έλληνας να κάνει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, όχι μόνο έπαιρνε δωρεάν το κινητό αλλά, μαζί με αυτό, έπαιρνε και μία σειρά από δώρα, όπως τηλεοράσεις, επιπλέον κινητά, μέχρι και δωρεάν διακοπές. Όλα αυτά βέβαια όταν ακόμα η κινητή τηλεφωνία ήταν στην αρχή της… γνωριμίας της με το ελληνικό κοινό, τα κινητά είχαν περιορισμένες δυνατότητες (άντε να έπαιζες κανένα φιδάκι) και έπρεπε να υπάρχει το δέλεαρ προκειμένου η αγορά να εξαπλωθεί, να αποκτήσει έσοδα και να έρθουν οι επενδύσεις που έφεραν και την τεράστια ανάπτυξή της.

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Τα συμβατικά κινητά τηλέφωνα (πολλά εκ των οποίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και… επιτραπέζια, λόγω του μεγάλου όγκου και βάρους τους) έχουν αντικατασταθεί από υπερσύγχρονα smartphones τα οποία όχι μόνο αποτελούν απαραίτητο «σύμμαχο» μέσα στην καθημερινότητα αλλά έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν μία σειρά από συσκευές όπως τηλεόραση, φωτογραφική μηχανή, mp3 player, υπολογιστή κτλ. Κάπως έτσι, από εκεί που οι Έλληνες έπρεπε να… πειστούν προκειμένου να αποκτήσουν κινητό τηλέφωνο, εδώ και χρόνια παρουσιάζονται όλο και πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να αποκτήσουν το τελευταίο δημιούργημα της τεχνολογίας.

Μάλιστα, ενδεικτικό της προθυμίας αυτής είναι το γεγονός ότι ακόμα και την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, συγκεκριμένα, πολύ δημοφιλή, μοντέλα κινητού τηλεφώνου ήταν sold-out από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους στη χώρα μας, παρά την υψηλή τους τιμή. Και τώρα, ενώ η παγκόσμια τάση θέλει την τιμή των «έξυπνων τηλεφώνων» να αυξάνεται (ακόμα και από εταιρείες που μέχρι πρόσφατα ήταν πιο οικονομικές), αυτό δε δείχνει να πτοεί τους Έλληνες καταναλωτές που ετοιμάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κι όλα αυτά, ενώ την ίδια στιγμή η πληθωριστική κρίση έχει μειώσει την καταναλωτική τους δύναμη και έχει μετατρέψει την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ σε… ακριβό χόμπι.

Η πανδημία, το δύσκολο 2023 και η τεχνητή νοημοσύνη

Παρά το γεγονός ότι την περίοδο της πανδημίας τα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν τόσο απαραίτητα όσο άλλες περιόδους, το μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα που υπήρχε στην πλειοψηφία των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την διέξοδο που προσέφεραν οι ηλεκτρονικές αγορές, τόνωσε σημαντικά τις πωλήσεις των smartphones.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα δύσκολο 2023, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πτώση της αγοράς, τώρα όμως οι συνθήκες παρουσιάζονται πιο ευνοϊκές για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι συσκευές που αγοράστηκαν πριν 2-3 ή και 4 χρόνια άρχισαν πλέον να παλιώνουν και ο δεύτερος ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και η αξιοποίησή της από τα νέα μοντέλα τηλεφώνων δίνει νέα κίνητρα στους καταναλωτές να αλλάξουν συσκευή.

Ανοδικά κινήθηκε και το 2023 η ελληνική αγορά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη χώρα μας και το 2023 οι πωλήσεις, σε αντίθεση με την παγκόσμια αγορά που είχε αρνητικά πρόσημα, κινήθηκε ανοδικά, ανεβάζοντας τη χώρα μας πιο ψηλά στη προσοχή των κατασκευαστών, που ξεκίνησαν να την προμηθεύουν με ακόμα περισσότερα μοντέλα.

Άλλωστε το ελληνικό κοινό πέρασε τα τελευταία χρόνια τη δική του… επανάσταση, καθώς κλήθηκε να προσαρμοστεί στην άνοδο της τεχνολογίας, που ουσιαστικά τον «ανάγκασε» να διευρύνει τις γνώσεις τους στο αντικείμενο και στην συνέχεια των έκανε να ζητά πιο προηγμένες -άρα και ακριβότερες- συσκευές, τις οποίες μάλιστα αλλάζει και σχετικά συχνά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2023 η αγορά των κινητών τηλεφώνων σημείωσε αύξηση 17% σε σχέση με το 2022, καθώς ο τζίρος έφτασε στα 826 εκατ. ευρώ από 706 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο όγκου πουλήθηκαν 1,98 εκατ. συσκευές, με την άνοδο σε σχέση με το 2022 να φτάνει στο 4% καθώς τότε πουλήθηκαν λίγο πάνω από 1,9 εκατ. smartphones.

Οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ελληνική αγορά παρουσιάζει τάσεις συγκέντρωσης, καθώς Samsung, Apple και Xiaomi έχουν καταφέρει να διαθέτουν μερίδιο ύψους 95% της αξίας των πωλήσεων και 90% στον αριθμό των συσκευών που πουλήθηκαν το 2023. Πρώτη ξανά, σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, αναδείχτηκε η Samsung, με το μερίδιό της πάντως να υποχωρεί -ελαφρώς- στο 41% από το 43% που ήταν το 2022.

Στη δεύτερη θέση, με ελαφρώς ανεβασμένο ποσοστό (29% το 2023 σε σχέση με το 28% το 2022) βρέθηκε η Xiaomi, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η Apple, που διαθέτει μερίδιο 16% (από 13% το 2022). Αρκετά πιο πίσω βρίσκεται η realme, με ποσοστό κοντά στο 5%, ενώ ακολουθούν TCL και Motorola, με την τελευταία να έχει διπλασιάσει το μερίδιό της σε σύγκριση με το 2022.

Πηγαίνοντας σε επίπεδο αξίας, εκεί η εικόνα αλλάζει, καθώς η Apple βρίσκεται στην πρώτη θέση, με μερίδιο αγοράς 40%, από 36% το 2022, την ώρα που η Samsung έχασε την πρωτιά, καθώς υποχώρησε στο 38% από 40% το 2022.

Smartphone Sales Dip: Can Foldables Save the Day?

Οι τάσεις της αγοράς για το 2024

Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων

καθώς σημειώθηκε μείωση των πωλήσεων κατά 8% σε σχέση με το 2022. Καθώς όμως οι συσκευές που αγοράστηκαν στην πανδημία αναμένεται σιγά-σιγά να αντικατασταθούν, ενώ και οι καταναλωτές παρουσιάζονται πρόθυμοι να αγοράσουν ακριβότερες συσκευές, θεωρείται δεδομένο ότι το 2024 θα έχει θετικό πρόσημο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις της IDC (WorldwideQuarterlyMobilePhoneTracker), η οποία υποστηρίζει ότι το 2024 η αγορά παγκοσμίως θα παρουσιάσει άνοδο 2,8% έναντι του 2023. Ακόμα, προβλέπει ότι θα πουληθούν περισσότερα από 1,2 δισ. smartphones παγκοσμίως,, με την αγορά να διατηρεί μία ήπια -αλλά- ανοδική τάση μέχρι το 2028.

Μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς διεκδικούν -και κατακτούν- τα foldable smartphone, τα οποία αναμένεται εντός του 2024 να καταγράψουν αύξηση πωλήσεων 37% με 25 εκατ. πωλήσεις, ενώ φέτος θετικότατες είναι και οι προοπτικές για τα νέας γενιάς AI smartphones, τα οποία προβλέπεται να αγγίξουν τις 170 εκατ. μονάδες, κερδίζοντας μερίδιο 15% της συνολικής αγοράς, ξεπερνώντας ακόμη και τους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.