15 Νοέ 2024
READING

United Group: Η στάσιμη Nova και το πρόωρο πωλητήριο

6 MIN READ

United Group: Η στάσιμη Nova και το πρόωρο πωλητήριο

United Group: Η στάσιμη Nova και το πρόωρο πωλητήριο

«Φωτιά» φαίνεται πως έχουν πάρει οι διαδικασίες και οι εσωτερικές διεργασίες εκ μέρους της BC Partners με τον Νίκο Σταθόπουλο στο «τιμόνι» για την αποεπένδυση της εταιρίας τηλεπικοινωνιών United Group (UG), η οποία ελέγχει τη Nova. Τις φήμες για το πολυσυζητημένο «πωλητήριο» ήρθε να επιβεβαιώσει πριν από λίγο καιρό στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο ίδιος ο Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και σε πλήρη ετοιμότητα  για το επόμενο, αποφασιστικό  και- ενδεχομένως, πρόωρο – βήμα, με τις πρώτες ζυμώσεις με ξένους «μνηστήρες» να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρία, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο, εδώ και καιρό. 

Να θυμίσουμε ότι το επενδυτικό κεφάλαιο της BC Partners έχει συμπληρώσει συνολικά 5 χρόνια, κατέχοντας το 55% της United Group, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον Σέρβο επιχειρηματία, Dragan Solak. Το 2021, η BC Partners διέθεσε 980 εκατ. ευρώ για την αγορά της Wind Hellas και 150 εκατ. ευρώ για τη Nova (πρώην Forthnet).

Όπως έχει αναφέρει η εταιρία, υπάρχει το ενδεχόμενο οι εταιρίες της United Group να πουληθούν ξεχωριστά και όχι όλες μαζί ως όμιλος, πιθανότατα αν επικρατήσει το σενάριο της μη εύρεσης αγοραστή για το συνολικό «πακέτο». Ως τελευταία εξέλιξη που πριν λίγες ημέρες «είδε» το φως της δημοσιότητας, έρχεται το ενδεχόμενο εξαγοράς της United Group από την Emirates Telecommunications Group Co., το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση αυτό το διάστημα. Η συναλλαγή με την εταιρία που εδρεύσει στο Abu Dhabi, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την αποτίμηση της United Group στα 8 δισ. ευρώ.

Παρότι οι εξελίξεις προχωρούν, φαίνεται πως τα πράγματα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τίποτα δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και ο Νίκος Σταθόπουλος φαίνεται να συνεχίζει την αναζήτηση για τον «ιδανικό» αγοραστή, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαβουλεύσεις και με άλλους επενδυτές. Τα παρόντα δεδομένα λοιπόν μάλλον «δείχνουν» προς την πώληση των επιμέρους στοιχείων της εταιρίας, και όχι του ενιαίου ομίλου, αλλά και μία διαφορετική πορεία των πραγμάτων, από αυτή που πιθανότατα είχε σχεδιάσει η εταιρία.

Ο Νίκος Σταθόπουλος φαίνεται να συνεχίζει την αναζήτηση για τον «ιδανικό» αγοραστή, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαβουλεύσεις και με άλλους επενδυτές

Το «βιαστικό» πωλητήριο

Να θυμίσουμε ότι η BC Partners απέκτησε ποσοστό πλειοψηφίας στην United Group τον Μάρτιο του 2019 και ήδη, τον Απρίλιο του 2024- ενώ μάλιστα μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα πανδημίας, η οποία έδειξε σκληρά «τα δόντια της» στην παγκόσμια οικονομία- η United Group βρίσκεται με την ταμπέλα του «πωλείται».

Πριν από ενάμιση χρόνο, η εταιρία προχώρησε σε εξαγορά και ενσωμάτωση της Wind Hellas, – σημειώνεται ότι επρόκειτο για μία “δύσκολη” ενσωμάτωση, με τις δύο εταιρίες να αποτελούν επίσης προϊόντα συγχωνεύσεων –  με σκοπό τη σύνθεση ενός ισχυρού «πακέτου», το οποίο βέβαια, όπως λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν, φαίνεται πως προοριζόταν ήδη από τότε προς πώληση, παρότι ο ίδιος ο Νίκος Σταθόπουλος δήλωνε ότι μέσα από αυτό το σχήμα έχει ως όραμα να αλλάξει την αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις βέβαια συνοδεύτηκαν με ελκυστικά πακέτα τιμών για τους υποψήφιους πελάτες, καθώς και δυναμική προώθηση της νέας συνέργειας, που δεν προμήνυε την αποχώρηση από την εγχώρια αγορά, όπως τελικά συμβαίνει, τη στιγμή που η εταιρία μετρά μόλις κάτι παραπάνω από έναν χρόνο στον χώρο της τηλεπικοινωνίας, με το σύνολο των υπηρεσιών, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet και συνδρομητική τηλεόραση. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθούν και οι ανακοινώσεις για δυναμικό επενδυτικό πλάνο έως το 2027, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορούσε μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των οπτικών ινών.

Να σημειώσουμε επίσης ότι είθισται τα funds να έχουν ένα κύκλο ζωής 4-5 ετών στις εταιρίες που επενδύουν. Ίσως λοιπόν να μην δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στο fund, ώστε να «ωριμάσει» και να χτίσει την επιθυμητή απόδοση.

Παράλληλα, αν και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το 2023, καταγράφεται αύξηση του τζίρου κατά 3%, σε σχέση με το 2022, φαίνεται πως «κάτι δεν πάει καλά» με τις επιμέρους υπηρεσίες της εταιρίας, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον βασικό τομέα δραστηριότητά της, που πλέον είναι η σταθερή και κινητή τηλεφωνία και το internet, όπου τα έσοδα υποχώρησαν, σε σχέση με το 2022, παρότι οι συνδρομές παρουσίασαν άνοδο. Από την άλλη, η συνδρομητική τηλεόραση, παρά τον εμφανή ανταγωνισμό, σημείωσε άνοδο, ωστόσο μάλλον αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να «κρατήσει» τη Nova και τη μητρική της στα «χέρια» BC Partners.

Νωρίτερα, η αποφάσισε να βάλει «πωλείται» σε τμήμα των παθητικών υποδομών της, των πύργων τηλεπικοινωνιών.  Για τον λόγο αυτό, η United Group,  γνωστοποίησε ότι είχε ορίσει την Goldman Sachs ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για να πουλήσει ένα μέρος των περιουσιακών της στοιχείων, όσον αφορά στους πύργους κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την ενίσχυση της θέσης της στο κομμάτι της ρευστότητας και την αποπληρωμή των ομολογιών που λήγουν το 2024 και το 2025.

Έτσι ήρθε η αξιοσημείωτη συμφωνία των 1,22 δισ. ευρώ που έκλεισε με την Tawal, θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom.

Ίσως να μην δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στο fund, ώστε να «ωριμάσει» και να χτίσει την επιθυμητή απόδοση

Nova: Ο ανταγωνισμός και η στασιμότητα

Όσον αφορά τη σχέση της με τη Nova, η United Group φαίνεται πως έχει βρεθεί, παρότι ο χρόνος είναι αρκετά σύντομος – μπροστά σε διάφορες προκλήσεις, όπως οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν γενικότερα στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, ο ανταγωνισμός και η δυσκολία στην προσέλκυση νέων πελατών, όσον αφορά σε όλους τους τομείς των ψυχαγωγικών προϊόντων που προσφέρει.

Σε αυτό βέβαια έρχεται να αντιμετωπίσει «σώμα με σώμα» υπηρεσίες όπως τα Netflix, Amazon Prime Video και Apple TV, όσον αφορά την ψυχαγωγία στο σπίτι, υπηρεσίες οι οποίες, με σχετικά χαμηλό κόστος, παρέχουν πληθώρα περιεχομένου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Netflix συνεχίζει να κρατά το προβάδισμα στον χώρο, διαμορφώνοντας το μερίδιο στο 38% σε εγχώριο επίπεδο – με το οποίο κερδίζει την πρωτιά-, έναντι του Amazon Prime Video στο 35%, το οποίο ήρθε δεύτερο. Η «μάχη» λοιπόν για τη Nova κρίνεται δύσκολη.

Η Nova φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να πείσει για τον εκσυγχρονισμό και τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τους ανταγωνιστές

Παράλληλα, έρχεται να αντιμετωπίσει τη δυνατή Cosmote TV, η οποία έχει εδραιωθεί ως ισχυρός «παίκτης» στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ παράλληλα η Nova έχει χάσει πια το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των αθλητικών αναμεταδόσεων, το οποίο έχει κερδίσει η Cosmote. Στην ελληνική αγορά μάλιστα, το Cosmote TV αναμένεται να προσθέσει το Netflix στο περιεχόμενό του εντός του 2024, γεγονός που αναμένεται να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του, αφού έτσι αυτομάτως θα σβήσει από τον «χάρτη» των ανταγωνιστών του έναν πολύ ισχυρό «παίκτη». Και βέβαια, στη σειρά έρχονται και οι υπόλοιπες συνδρομητικές, όπως Vodafone TV, Disney+, Cinobo κλπ., αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος πλέον προσφέρει πλούσια γκάμα επιλογών για συνδρομή.

Από την άλλη, η Nova μέσα στα χρόνια, παρά τις επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του κεφαλαίου «οπτικές ίνες», φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να πείσει για τον εκσυγχρονισμό και τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τους ανταγωνιστές, παρουσιάζοντας ένα στάσιμο και μέτριο customer experience και σε αρκετές περιπτώσεις προβληματική εξυπηρέτηση, καθυστερήσεις, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του δικτύου οπτικών ινών, ενώ παράλληλα δεν παρουσιάζει κάτι εξαιρετικά καινοτόμο που θα την ξεχωρίσει μέσα στο «κάδρο» των εταιριών του κλάδου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.