21 Δεκ 2024
READING

Τι «βλέπουν» οι ξένοι στις εταιρείες πληροφορικής

4 MIN READ

Τι «βλέπουν» οι ξένοι στις εταιρείες πληροφορικής

Τι «βλέπουν» οι ξένοι στις εταιρείες πληροφορικής

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Εταιρείες κολοσσοί του εξωτερικού αλλά και μεγάλα funds έχουν επενδύσει στις ελληνικές εταιρείες, είτε μπαίνοντας μετοχικά είτε μέσω εξαγορών, σε διάφορους κλάδους, όπως κατασκευές ή realestate.

Ο κλάδος της πληροφορικής δεν αποτελεί εξαίρεση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η πληροφορική είναι hot κλάδος, εξελίξιμη και με μεγάλα περιθώρια κέρδους, οι ελληνικές εταιρείες έχουν επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, γεγονός που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του «ξένου χρήματος».

Στις αρχές του έτους, παράγοντες της αγοράς τόνιζαν ότι το 2024 αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για τις εταιρείες πληροφορικής. Άποψη που δεν άργησε να επιβεβαιωθεί, καθώς ήδη μέσα σε ένα τρίμηνο έχουν συμβεί… σημεία και τέρατα. Δύο μεγάλες εξαγορές, ένα σπουδαίο dealκαι ακόμα έχουμε Μάιο.

Οι ξένοι έχουν παίξει το ρόλο τους σε αυτό, καθώς σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις ξένα είναι τα κεφάλαια που μπήκαν στις εταιρείες. Γεγονός που αποτυπώνει το μεγάλο εκτόπισμα του κλάδου στο εξωτερικό.

Οι μεγάλες εξαγορές

Ως κεραυνός εν αιθρία «έσκασε» πριν από λίγες ημέρες το deal εξαγοράς του 37,08% της Epsilon Net από το fund General Atlantic των 84 δις. ευρώ assets.

Το deal αυτό έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς ο fund έρχεται να γίνει ο τρίτος βασικός μέτοχος της εταιρείας, ο οποίος αναμένεται να πάρει τα ποσοστά που δεν ανήκουν στον ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Epsilon Net κ. Γιάννη Μίχο, ο οποίος κατέχει το 55,4%, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει από τον Ιούλιο του 2023 το 7,5%.

Για αυτό το ποσοστό, το General Atlantic, το οποίο «λειτουργεί» μέσω θυγατρικής του, της Ginger, αναμένεται να καταβάλλει ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 240 εκατ. ευρώ. Πράγμα που κατατάσσει την επένδυσή της ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει από ξένο παίκτη στον χώρο της πληροφορικής.

Πλέον Μίχος, Εθνική και GA, αφού πάρουν στα χέρια τους το 100% της Epsilon Net, θα κινηθούν ώστε να βγουν από το Χρηματιστήριο. Με βάση την προσφερόμενη τιμή, η αποτίμηση της Epsilon Net διαμορφώνεται στα 650,4 εκατ. ευρώ ή σχεδόν 21 φορές τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία το 2023 διαμορφώθηκαν στα 31,081 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μέσα στο 2024 έγινε ακόμα ένα τιτάνιο deal για τα ελληνικά δεδομένα στον χώρο της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας.
Η ελληνική BETA CAE Systems εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence Design Systems, έναντι 1,24 δισ. δολάρια, σε μετρητά και μετοχές.

Η ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, έγραψε το 2023 έσοδα περίπου 90 εκατ. δολ. και EBITDA περίπου 30 εκατ. δολάρια. Πράγμα που σημαίνει ότι η Cadence έδωσε ένα ποσό πάνω από 40 φορές το EBITDA. Πράγμα πρωτοφανές, αλλά κάτι που αποτυπώνει ότι πλέον η αγορά έχει αλλάξει ενώ παράλληλα δίνει το στίγμα μιας δυναμικής που διαμορφώνεται εκ νέου και πρόκειται να απασχολήσει τον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο μεγάλο deal εξαγοράς ωστόσο στη πληροφορική έγινε πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2021, όταν οι Δανοί της Netcompany εξαγόρασαν έναντι 235 εκατ. ευρώ όλο το ποσοστό της Intrasoft που ανήκε στον όμιλο Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη.

Πλέον η Netcompany-Intrasoft, με CEO τον Αλέξανδρο Μάνο είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες πανευρωπαϊκά, με παρουσία σε πολλές χώρες παγκοσμίως ενώ τρέχει και σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Οι 5 ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής που αύξησαν τα έσοδά τους κατά €86 εκατ. σε έναν χρόνο (pic) | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Οι επενδύσεις

Με τον κλάδο πληροφορικής να είναι ακμάζων τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι εκείνοι που είδαν από νωρίς την ευκαιρία και τοποθετήθηκαν επενδυτικά σε μετοχές ελληνικών εταιρειών πληροφορικής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Barca Capital του Αμερικανού επενδυτή Ράιαν Φλόιντ.

Το Barca εδώ και αρκετά χρόνια ήταν τοποθετημένο σε μετοχές όπως η Epsilon Net ή η Entersoft και μάλιστα βγήκε πολλαπλά κερδισμένο από τις πρόσφατες εξαγορές.

Συγκεκριμένα ο Φλόιντ ήδη από το 2020 ήταν τοποθετημένος στην Epsilon Net και έφτασε να κατέχει ακόμα και το 6,05% της εισηγμένης. Πλέον, με τα νέα δεδομένα, το Barca θα πουλήσει στα 12 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα φύγει από την εταιρεία με ένα ποσό κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.

Όμως η Epsilon δεν ήταν η μόνη εταιρεία που είχε τοποθετηθεί το Barca, καθώς κατείχε μετοχές και στην Entersoft που πρόσφατα πουλήθηκε στον Πάνο Γερμανό.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις startups, οι οποίες ειδικεύονται ως επί το πλείστον στην τεχνολογία, αφού πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν εξαγοράσει ποσοστά ή ολόκληρες εταιρείες, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό οικοσύστημα. Κλασσικά παραδείγματα αποτελούν η οικογένεια Ανιέλι που εξαγόρασε έναντι 100 εκατ. ευρώ την Augmenta, το ICONIQ Growth που έχει επενδύσει στην Causaly του Γιάννη Κιαχόπουλου αλλά και η Meta που έχει επενδύσει στην Accusonous.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.