Τη στιγμή που η αγορά της λιανικής, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Φεβρουάριο 2024, «δείχνει» κάθοδο της κατανάλωσης και φανερά συγκρατημένα «πορτοφόλια», ο – ανθεκτικός – κλάδος των καλλυντικών εμφανίζει αξιοσημείωτα σημάδια ανάκαμψης, αφού οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φαίνεται πως στρέφονται στην προσωπική τους φροντίδα και σε συστηματικά beauty routines, μέσα στους «τρελούς» ρυθμούς της καθημερινότητας.
Επιστροφή στην ομορφιά
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, αλλά και στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών καλύπτουν περίπου το 55% της συνολικής αξίας των πωλήσεων καλλυντικών προϊόντων σε εγχώριο επίπεδο, ενώ ακολουθούν τα προϊόντα μακιγιάζ με ποσοστό 11,8%, καθώς και τα αρωματικά προϊόντα (7,4%). Η αναγέννηση των προϊόντων αυτών έρχεται να σταθεροποιηθεί μετά από μία μακρά περίοδο περιορισμένων μετακινήσεων και εξόδων σε μέρη με συνωστισμό, λόγω της πανδημίας. Ακόμη και η χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους περιόρισε τους πολλούς… καλλωπισμούς, ενώ οι καταναλωτές δεν έβρισκαν ιδιαίτερο νόημα στο να καταθέσουν το ήδη περιορισμένο budget τους σε προϊόντα μακιγιάζ.
Παράλληλα, μία σειρά από άλλους παράγοντες κατέστησαν τη διετία 2022-2023 ιδιαίτερα δύσκολη για τον κλάδο, όπως η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του μεταφορικού κόστους στην οποία συμβάλλουν και οι γεωπολιτικές αναταραχές και βέβαια, οι πιέσεις λόγω πληθωρισμού. Όπως φαίνεται, ωστόσο, η διάθεση και η «αυτοπεποίθηση» επέστρεψαν και μαζί και οι πωλήσεις στα καλλυντικά.
Όπως προκύπτει μάλιστα από την κλαδική μελέτη ICAP CRIF, η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με τις συνολικές πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο το 2022 και το 2023, με ρυθμό 6% και 8% αντίστοιχα. Άνοδος αναμένεται βέβαια και για τη διετία 2024 – 2025, αν συνεχιστεί η κατανάλωση με τους ίδιους ρυθμούς, αν και σε μικρότερο βαθμό, αφού θα έχουμε ξεφύγει πια πλήρως από την «έκρηξη» της post – covid εποχής.
Από την άλλη, η εγχώρια παραγωγή καλλυντικών (σε τιμές χονδρικής) παρουσίασε αύξηση την τελευταία τριετία (2021-2023), καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό 7,7%.
Ισχυρή θέση και στα καλλυντικά διατηρούν τα σούπερ μάρκετ, με το 48% της συνολικής αξίας της αγοράς καλλυντικών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κερδίζοντας σημαντικό έδαφος σε έναν ακόμη κλάδο. Δεύτερα στη μάχη έρχονται τα φαρμακεία, η επιλεκτική διανομή, τα κομμωτήρια και οι απευθείας πωλήσεις. Ισχυρή θέση κερδίζουν και οι online αγορές καλλυντικών, που αντιπροσωπεύουν το 14%-16%.
Η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς με τις συνολικές πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο το 2022 και το 2023, με ρυθμό 6% και 8% αντίστοιχα
Γεμίζουν τα ταμεία των μεγάλων παικτών του beauty retail
Μέσα στο αισιόδοξο κλίμα, τα ταμεία τους «ζεσταίνουν» οι πιο μεγάλοι παίκτες του κλάδου του beauty retail. Εξετάζοντάς τους, κυρίαρχος στο παιχνίδι φαίνεται πως είναι η αλυσίδα καταστημάτων Sephora που ανήκει στον γαλλικό όμιλο πολυτελείας LVMH. Ενδεικτικά, σε εγχώριο επίπεδο, το 2022 η αλυσίδα σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας, καθώς το 2022 ο τζίρος της ανήλθε σε 54,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 40% συγκριτικά με το 2021, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 7,5 εκατ. ευρώ του μεικτού περιθωρίου κέρδους της, σε 44,4% από 42,9% που ήταν το 2021. Τα καθαρά κέρδη λοιπόν έφτασαν 6,29 εκατ. ευρώ.
Ομολογουμένως, μετά και την απόσχισή της από τον όμιλο Μαρινόπουλος και τα επακόλουθα που έφερε μαζί της η κατάρρευση της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η Sephora Greece έχει κάνει ένα εξαιρετικά δυναμικό comeback, κερδίζοντας ξανά τη δημοφιλία της στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και ποντάροντας στην ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, με τη βοήθεια των τεχνολογικών εξελίξεων. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έχει λανσάρει υπηρεσίες όπως η κυκλοφορία της εφαρμογής Sephora για κινητά –που, όπως έχει δηλώσει η Country Director της εταιρίας Μαρίλια Τόμπρα, ήδη αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των ηλεκτρονικών πωλήσεων-, αλλά και η υπηρεσία Click & Collect στην Ελλάδα, που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να αγοράζουν online και να παραλαμβάνουν από ένα κοντινό κατάστημα σε 2 ώρες. Όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η εταιρία, αυτή τη στιγμή απαριθμεί 34 καταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Από την άλλη έρχεται βέβαια ο όμιλος της οικογένειας Χόντου, μέσα από το γνωστό σε όλους brand Hondos Center, που αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία από τις εμβληματικές ελληνικές αλυσίδες, ταυτισμένη με τον κλάδο της ομορφιάς και της προσωπικής φροντίδας, όσον αφορά το retail, παρότι έχει συνδεθεί αρκετές φορές με οικογενειακές διαμάχες και έχει βρεθεί στο στόχαστρο πλειστηριασμών. Η κάποτε οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1967, μέσα από μία αποθήκη καλλυντικών που άνοιξαν στην οδό Ομήρου τα αδέρφια της οικογένειας Χόντου, έφτασε να γίνει μία ισχυρή δύναμη στον χώρο, χτίζοντας μία «αυτοκρατορία», η οποία μετρά, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της, αυτή τη στιγμή 74 καταστήματα σε όλη τη χώρα, με 6.000 άτομα προσωπικό, ενώ καθημερινά δέχεται σημαντικό πλήθος πελατών.
Η Sephora Greece έχει κάνει ένα εξαιρετικά δυναμικό comeback, κερδίζοντας ξανά τη δημοφιλία της στο καταναλωτικό κοινό
Δυναμικά στον χώρο κινείται και η ελληνική αλυσίδα Galerie de Beaute που διαγράφει παρουσία 25 χρόνων και 36 καταστήματα, αλλά και θέση σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας. Η αλυσίδα μάλιστα ενισχύει ενίοτε το χαρτοφυλάκιό της, με πιο πρόσφατη περίπτωση την ενσωμάτωση δύο από των πιο γνωστών μαρκών καλλυντικών στην ελληνική αγορά, της Fresh Line, της οικογένειας Βαγιωνή και της Kiko Milano, την οποία διαχειρίζεται στην Ελλάδα ο όμιλος Φάις, τόσο σε φυσικά της καταστήματα, όσο και στο e-shop της.
Παρότι έκανε την εμφάνισή της το 2012, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη, ελληνικής καταγωγής, Dust + Cream, μετρά ήδη περισσότερα από 80 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και 7 εταιρικά καταστήματα στην Κύπρο, με «όπλο» της την ευρεία γκάμα προϊόντων περιποίησης και make up – παράγοντας μάλιστα και δικά της brands-, αλλά και αξεσουάρ σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Πλεονέκτημα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την αλυσίδα να προσελκύει πλήθος κόσμου που αναζητά οικονομικά καλλυντικά. Εφόσον μάλιστα το επιτρέψουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, για το 2024 προγραμματίζεται και η δημιουργία καταστημάτων Dust + Cream στις γειτονικές Ρουμανία και Βουλγαρία, μέσα από συνεργασίες.
Τέλος, τη εντυπωσιακή διείσδυσή της στον χώρο έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και η ιταλική εταιρία καλλυντικών Kiko Milano, που αναφέραμε και παραπάνω, η οποία απαριθμεί 26 καταστήματα στην Ελλάδα, μέσα από τη διαχείριση του ομίλου Φαις. Η συμφωνία για την ανάπτυξη του brand στη χώρα μας, αλλά και σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία, με την ιταλική εταιρία ήρθε το 2019, με το πρώτο κατάστημα να κάνει την εμφάνισή του το 2020. Στόχος να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα μακιγιάζ σε προσιτές τιμές, με το δίκτυό της να επεκτείνεται συνεχώς. Ενδεικτικά, μόνο μέσα στο 2023, δημιουργήθηκαν 6 νέα μεμονωμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα τρία από τα οποία στην Αττική (River West, Ψυχικό και Κηφισιά) και από ένα σε Τρίκαλα, Λάρισα και Ιωάννινα, ενώ η εταιρία έχει προχωρήσει σε συνεργασίες και με τα πολυκαταστήματα Notos και βέβαια, όπως αναφέραμε, την Galerie de Beaute, η οποία έδωσε αμέσως στην Kiko 4 έξτρα καταστήματα, ενώ το πλάνο επέκτασης συνεχίζεται και για το 2024.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.