15 Ιαν 2025
READING

Είναι έτοιμα τα ελληνικά ξενοδοχεία για το νέο ρεκόρ τουρισμού;

4 MIN READ

Είναι έτοιμα τα ελληνικά ξενοδοχεία για το νέο ρεκόρ τουρισμού;

Είναι έτοιμα τα ελληνικά ξενοδοχεία για το νέο ρεκόρ τουρισμού;

Τις «αντοχές» των δημόσιων υποδομών αλλά και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας θα έρθει να δοκιμάσει το νέο ρεκόρ που εκτιμάται ότι θα σπάσει το 2024 ο ελληνικός τουρισμός, με το debate ανάμεσα σε όσους μιλούν για υπερτουρισμό και όσους βλέπουν μία μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη να κρατά γερά λίγο πριν την έναρξη της σεζόν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνουν τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού στα νησιά οι βασικότερες προκλήσεις και τα «stress tests» των πρώτων ημερών της σεζόν αφορούν στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων και συγκοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, με βάση την έρευνα ικανοποίησης που εκπόνησε πρόσφατα η GBR Consulting, η βαθμολογία είναι υψηλότερη από αυτή που έλαβαν οι υποδομές, παρόλο που η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα δεν έχει επηρεάσει αρνητικά την συνολική εμπειρία των τουριστών. Αντίθετα, η ικανοποίηση των τουριστών έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια από τη χαμηλότερη βαθμολογία 7,7 το 2017 σε 8,4 το 2022 και το 2023. Σχετικά με τα θέματα της ασφάλειας και της δημόσιας καθαριότητας, η ικανοποίηση των τουριστών έχει μειωθεί με βαθμολογίες 7,4 και 6,4 αντίστοιχα, ενώ η αξιολόγηση σχετικά με την κατάσταση στις πλατείες και τα πεζοδρόμια παρέμεινε σταθερή στο 6,9. Ωστόσο, αυτές οι αξιολογήσεις είναι ένας μέσος όρος και εξαρτώνται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από τις τοποθεσίες των ξενοδοχείων. Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας βαθμολογήθηκαν με 8,8.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η ικανοποίηση των επισκεπτών από την εμπειρία τους στην πόλη μειώθηκε στο 7,8/10, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των βαθμολογιών ικανοποίησης της Θεσσαλονίκης είναι τα μειωμένα ποσοστά στη δημόσια καθαριότητα, την ασφάλεια, τις συνθήκες πεζοδρομίου και πλατειών και το αστικό πράσινο. Ωστόσο, ο δείκτης ικανοποίησης από τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων κινήθηκε σταθερά στο 8,7, αν και το 2017 είχε διαμορφωθεί υψηλότερα.

Τα ξενοδοχεία στην εποχή του ΑΙ

Πρόκληση για τα ελληνικά ξενοδοχεία παραμένει η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής οικονομίας και στο μυαλό των ταξιδιωτών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αποτελεί προτεραιότητα για το 66,9% των ξενοδοχείων, αλλά μόλις 1 στα 5 (το 21,8%) μας διαθέτει ξεχωριστό προϋπολογισμό ειδικά για την ψηφιοποίηση.

Επίσης, 4 στα 10 ξενοδοχεία έχουν εξειδικευμένο μόνιμο ή εξωτερικό συνεργάτη για τη διαχείριση των πληροφορικών τους συστημάτων, αλλά μόλις το 2,9% απασχολεί εξειδικευμένο άτομο με επαγγελματικές δεξιότητες πληροφορικής που εργάζεται μόνιμα στο ξενοδοχείο. Σημαντικό είναι ότι το 25% των ξενοδοχείων έχει στα σχέδια τους να αποκτήσουν πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων υπό την προϋπόθεση χρηματοδοτικού προγράμματος.

Το στοίχημα της βιωσιμότητας

Το μεγαλύτερο στοίχημα των τουριστικών επιχειρήσεων, όμως, είναι η βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τον υπο-δείκτη βιωσιμότητας του δείκτη World Economic Forum Travel & Tourism, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 51η θέση ανάμεσα σε 117 χώρες, ενώ ανταγωνιστικοί μεσογειακοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση, όπως σημειώνει σε έρευνα της για το ΙΝΣΕΤΕ, η Deloitte. Ο κλάδος των ξενοδοχείων βρίσκεται πιο μπροστά σε σχέση με άλλους, αναφορικά με δράσεις και μέτρα διαχείρισης του νερού, δεδομένου ότι μόλις το 6% των ξενοδοχείων δεν έχει υλοποιήσει κάποιο σχετικό μέτρο ή δράση.

Αν και η αγορά αντισταθμίσεων άνθρακα/μονάδων άνθρακα (offsets/carbon credits) αναμένεται να γίνει πιο δημοφιλής τα επόμενα χρόνια, ωστόσο στην Ελλάδα μόλις το 10% των ερωτηθέντων από τη Deloitte υλοποιούν τέτοιες δράσεις. Το 73% των ερωτηθέντων δεν έχει θέσει κανένα στόχο μείωσης εκπομπών για το 2030, ενώ το 34% προσπαθεί να υλοποιήσει τουλάχιστον έναν, αν και ο κλάδος των ξενοδοχείων φαίνεται να επιτυγχάνει καλύτερες αποδόσεις από άλλες κατηγορίες, ενώ τα branded ξενοδοχεία καλύτερες αποδόσεις από τα ανεξάρτητα. Τα εμπόδια που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στη βιωσιμότητα είναι το κόστος των επενδύσεων είναι πολύ υψηλό (για το 62%), καθώς και περιορισμοί (πολεοδομικοί ή κτιριακοί) που αποτρέπουν τις σχετικές επενδύσεις (για το 43%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.