Βήματα προς την καθιέρωση ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει business και leisure κάνει η Αθήνα, που φέρεται να κατατάσσεται πλέον στους δημοφιλείς city break προορισμούς, όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν απλά μία «στάση» των επισκεπτών για τα ελληνικά νησιά.
Το 2023, η Αθήνα σημείωσε ρεκόρ τουριστικής χρονιάς, υποδεχόμενη 7,1 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις. Τα ξενοδοχεία αναβαθμίζονται, νέες ιδέες εισάγονται, τοπικές και εθνικές αλυσίδες επεκτείνονται και διεθνείς επενδυτές προσελκύονται φέρνοντας συχνά διεθνείς ξενοδοχειακές μάρκες στην αγορά, τονίζει η έρευνα της GBR Consulting.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η CBRE Research δημοσίευσε τον Απρίλιο την έκθεση European Hotel Investor Intensions Survey για το 2024, που δείχνει ότι η Αθήνα μπήκε στο top 10 των πόλεων που προτιμώνται ως μια ολοένα και πιο ελκυστική αγορά, από τους επενδυτές. Αυτό τοποθετεί την Αθήνα ως μια αναδυόμενη ευκαιρία μεταξύ βασικών τουριστικών πόλεων, προσφέροντας στους επενδυτές μια εναλλακτική οδό για πιθανή ανάπτυξη και διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το επενδυτικό κλίμα συνεχίζει να ευνοεί περισσότερο το Λονδίνο ελκυστική πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις, ενώ η Μαδρίτη βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση με τη δυναμική των ξενοδοχείων της πόλης να αποδεικνύεται ολοένα και πιο ελκυστική για το παγκόσμιο κεφάλαιο. Η Ρώμη βρίσκεται στην 4η θέση και η Βαρκελώνη στην 6η.
Είναι προφανές ότι η Αθήνα έχει αναδειχθεί ως δημοφιλής και ελκυστικός προορισμός, με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει φτάσει ακόμη τον αριθμό των επισκεπτών που παρατηρούνται σε πόλεις όπως η Ρώμη και η Βαρκελώνη. Ωστόσο, για να αποφύγει να αντιμετωπίσει προκλήσεις παρόμοιες με αυτές της Βαρκελώνης, όπου οι κάτοικοι εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού στην πόλη, η Αθήνα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω σχεδιασμού και διαχείρισης, όπως επισημαίνει η έρευνα αλλά και οι ιθύνοντες της τουριστικής αγοράς. Η επίτευξη αυτού του στόχου συνεπάγεται στρατηγικές όπως η ανακατανομή της τουριστικής κίνησης σε λιγότερο γνωστά αξιοθέατα και περιοχές, παράλληλα με αυστηρότερους κανονισμούς στον τομέα των καταλυμάτων. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ήδη θέσει στην ημερήσια διάταξη τη ρύθμιση του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο την εισαγωγή λειτουργικών προτύπων. Επιπλέον, οι συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές, ασφάλεια, καθαριότητα και χώρους πρασίνου είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της εμπειρίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους τουρίστες.
Πάντως, οι αριθμοί μιλούν: το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Αθηνών αυξήθηκαν κατά 20%, ξεπερνώντας τους 1,16 εκατομμύρια επισκέπτες. Η άνοδος των αφίξεων στο αεροδρόμιο αύξησε τα ποσοστά πληρότητας στην Αθήνα κατά 5,9% το πρώτο τρίμηνο, συνοδευόμενη από αύξηση 3,9% στις τιμές των δωματίων και κατά συνέπεια, τα έσοδα ανά δωμάτιο κινήθηκαν ανοδικά κατά 10%. Καθώς πολύς λόγος γίνεται για τη φέρουσα ικανότητα της Αθήνας να φιλοξενήσει τους εισερχόμενους τουρίστες, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ξενοδοχειακές κλίνες που αφορούν αποκλειστικά στο δήμο Αθηναίων αφορούν σε 295 ξενοδοχειακές μονάδες, που αντιστοιχούν σε 18.198 δωμάτια και 34.790 ξενοδοχειακά κρεβάτια, σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου που συνέλεξε η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, Αθήνας και Αργοσαρωνικού.
Τα ξενοδοχεία που έγιναν τοπόσημα
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα τοπόσημα της Αθήνας και νέες αφίξεις στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας. Στα εμβληματικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, αν όχι το κορυφαίο στη λίστα, ανήκει η Μεγάλη Βρεταννία, ένα από τα λίγα ξενοδοχεία στην Ευρώπη που γιορτάζουν 150 χρόνια παρουσίας και έχουν συνδέσει την πορεία τους με την πορεία της εκάστοτε χώρας, αφού μπροστά από την κεντρική πύλη της έχουν γραφτεί σελίδες της νεότερης ιστορίας. Τα 50 χρόνια ιστορίας γιορτάζει φέτος και το St George Lycabettus, το οποίο για την ωραιότερη θέα της Ευρώπης στα World Luxury Awards και ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Μαντζαβελάκη, ενώ δεν έχει αλλάξει ποτέ ιδιοκτησία. H πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Αθήνα που της απονεμήθηκε το βραβείο Forbes Five Star το 2023 ήταν το Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης απονέμεται μόνο σε επίλεκτες ξενοδοχειακές μονάδες που πρωτοστατούν στον κλάδο προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πρώτης κατηγορίας εγκαταστάσεις), ένα θέρετρο, που παρόλο που έχει γυρίσει σελίδα το 2019, εξακολουθεί να είναι στη συνείδηση των Αθηναίων το τοπόσημο των νοτίων προαστίων, συνώνυμο της αστικής πολυτέλειας.
Το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα ξενοδοχείο της Αθήνας είναι το Intercontinental, της οικογένειας Ιωάννου
που διαθέτει και τη μεγαλύτερη συνεδριακή αίθουσα στην Αθήνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα της Αθήνας, τόσο σε επίπεδο συνεδριακών χώρων, όσο και σε επίπεδο δυναμικότητας δωματίων είναι το Grand Hyatt Athens, το πρώην Ledra Marriott της Λεωφόρου Συγγρού, που επεκτάθηκε το 2022 μέσω επένδυσης που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια. Σημειωτέον ότι είναι και το μοναδικό ξενοδοχείο στην πόλη με τέσσερις πισίνες, εξαιρουμένων των resorts. Στην πρωτεύουσα θα επανασυστηθεί το Hilton ως Conrad το 2025, ένα από τα ιστορικότερα κτίρια – κι όχι μόνο ξενοδοχεία – της Αθήνας, που αλλάζει σελίδα, καθώς μεταμορφώνεται σε προορισμό πόλης με την προσθήκη πολυτελών διαμερισμάτων.
Σελίδα γύρισε πρόσφατα και το ιστορικό Τιτάνια, αφού πέρασε ξανά σε ελληνικά χέρια, του ροδίτικου ομίλου Χατζηλαζάρου, που σκοπεύει να το ανακαινίσει. Η ιστορία του ξεκίνησε όταν στο οικόπεδο λειτουργούσαν τα Ηνωμένα Βουστάσια, καλλιτεχνικό κέντρο που πωλούσε γάλα, σοκολάτα και γλυκά και είχε θαμώνες προσωπικότητες όπως ο Σπύρος Μελάς και ο Κώστας Βάρναλης. Σχεδιασμένο για να γίνει το υψηλότερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, το President, το κτίριο- αρχιτεκτονικό ορόσημο κτίστηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, υπό την επίβλεψη του διάσημου Έλληνα αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα. Ακόμα και σήμερα ανήκει στα ψηλότερα κτίρια της Αθήνας. Το Divani Caravel, ενός από τους παλαιότερους ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους, αυτόν της οικογένειας Διβάνη, έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή ανάμεσα στο Παγκράτι και την Καισαριανή. Το ξενοδοχείο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα της πρωτεύουσας και μέχρι σήμερα είναι σημείο συνάντησης επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτικών.
H πιο πρόσφατη προσθήκη στο δυναμικό της πρωτεύουσας, ξεχωρίζει τόσο για την τοποθεσία του νέου ξενοδοχείου, όσο και για το κόστος του. Το One & Only Aesthesis πήρε τη θέση των παλιών Αστεριών Γλυφάδας και αναπτύχθηκε ως το ακριβότερο θέρετρο της Μεσογείου, αφού κόστισε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.