Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 και για περίπου δύο μήνες, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος της Superleague θα διεξάγονταν κεκλεισμένων των θυρών. Ήταν μία κίνηση τιμωρίας των ελληνικών ομάδων για την οπαδική βία στα γήπεδα, ιδίως μετά τα σοβαρά επεισόδια που είχαν προηγηθεί στο περιθώριο του αγώνα βόλεϊ στην περιοχή του Ρέντη μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.
Όπως λέει στο THETOTALBUSINESS o ιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας, Eagle Sports Integrity Services, Παναγιώτης Πανούτσος Talkowski, το αποτύπωμα της οπαδικής βίας, του doping και των στημένων αγώνων είναι πολλαπλό. «Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός. Η βία, τα επεισόδια, πιθανοί τραυματισμοί αποτελούν τη μία και σοβαρότερη διάσταση. Από την άλλη και οι ομάδες και τα αθλητικά σωματεία θα πρέπει πλέον να σκεφτούν σοβαρότερα την επόμενη μέρα, καθότι η πιθανή τιμωρία μίας ομάδας για επεισόδια έχει σημαντική επιβάρυνση στα οικονομικά τους. Είναι γνωστό ότι πολλοί χορηγοί αθλητικών σωματείων θέτουν όρους και ρήτρες, ότι σε περίπτωση κρουσμάτων βίας ή doping αποσύρουν της χορηγίες τους, καθότι δεν επιθυμούν να ταυτίζονται με τέτοια φαινόμενα. Ταυτόχρονα, αρκετές ομάδες αναγκάζονται να παίζουν παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, χάνοντας έσοδα από τα εισιτήρια».
Αυξημένοι οι έλεγχοι για doping
Υποστηρίζει ότι στη χώρα μας στον τομέα του doping τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση εμφανίζεται βελτιωμένη, καθώς διατίθενται περισσότεροι πόροι για τον έλεγχο των κρουσμάτων. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλα ιδανικά στους τομείς που σχετίζονται με την αθλητική παραβατικότητα στη χώρα μας.
«Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερους ελέγχους από ποτέ για doping. Στατιστικά τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται καλύτερα αν και όχι όσο ικανοποιητικά θα έπρεπε να είναι. Σε ό,τι αφορά τα στημένα παιχνίδια, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα ελάχιστες περιπτώσεις εντοπίζονται», επισημαίνει ο επικεφαλής της Eagle. «Τομέας που έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κακοποίηση και η βία στον αθλητισμό. Οι δομές δεν είναι κατάλληλες για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο συνολικά, ενώ η νοοτροπία πολλών στελεχών βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω. Μπορεί να συζητήσει κανείς για παράδειγμα με προπονητές μία αθλητικής ομοσπονδίας και στο άκουσμα περιστατικού όπου κάποιος μπορεί να χαστούκισε έναν αθλητή, το θεωρούν αμελητέο γεγονός».
Αναφερόμενος στο τοπίο της Ελλάδας λέει ότι έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), ο οποίος υποχρηματοδοτούνταν για πολλά χρόνια με ποσό μόλις 100.000 ευρώ ετησίως από 2 εκατ. ευρώ που είναι το αντίστοιχο ποσό σε ετήσια βάση σήμερα. «Επίσης, δεν υπήρχε οργανισμός για την καταπολέμηση των στημένων παιχνιδιών. Πλέον υφίσταται εντός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ο οργανισμός ΕΠΑΘΛΑ (Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας), ο οποίος έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες προς το παρόν καθώς και η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, η οποία προσπαθεί με τις δυνάμεις που διαθέτει να κάνει τη δουλειά της και να επιβάλλει ορισμένες ποινές, χωρίς ωστόσο να έχει επιδραστικότητα στον εκπαιδευτικό τομέα».
Παλαίμαχος του εφηβικού μπάσκετ της ΑΕΚ με σπουδές στη διαχείριση του αθλητισμού και το sports integrity
Παλαίμαχος των εφηβικών τμημάτων της ΑΕΚ στο μπάσκετ, ο Παναγιώτης Πανούτσος σπούδασε οργάνωση και διαχείριση αθλητισμού, στη μοναδική σχολή sports management κρατικού πανεπιστημίου, η οποία βρίσκεται στη Σπάρτη. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στον τομέα του marketing και των αθλητικών διοργανώσεων. Ακολούθησε το μοναδικό μεταπτυχιακό της Ευρώπη στον τομέα Sports Ethics and Integrity, αποτέλεσμα κοινοπραξίας έξι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Έως τώρα είναι ο μόνος Έλληνας που σπούδασε στο συγκεκριμένο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών με πλήρη υποτροφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα έχει συστήσει την εταιρεία Eagle Sports Integrity Services, η οποία ειδικεύεται στην πολιτική doping, την αειφορία του αθλητισμού (που καλύπτει περιβαλλοντικές, κοινωνικές πτυχές και πτυχές διακυβέρνησης), την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πρόληψη της αθλητικής χειραγώγησης, την ένταξη και τη διαφορετικότητα στον αθλητισμό. «Ο ρόλος της εταιρείας είναι συμβουλευτικός, εκπαιδευτικός και ενημερωτικός, ενώ έχει δραστηριότητα και στον ερευνητικό τομέα με ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα».
«Ξεκίνησα από μικρή ηλικία να δραστηριοποιούμαι στον αθλητισμό ως ημιεπαγγελματίας αθλητής του μπάσκετ, και έφτασα έως την εφηβική ομάδα της ΑΕΚ, όπου ολοκλήρωσα την μπασκετική μου διαδρομή. Το μεταπτυχιακό μου στον τομέα του sports integrity, είχε ως αντικείμενο τομείς όπως το doping, η βία στα γήπεδα, στα στημένα παιχνίδια, η προστασία των ευάλωτων ομάδων, η συμπερίληψη και η βιωσιμότητα στον αθλητισμό».
«Στη συνέχεια εργάστηκα στο Athetics Integrity Unit στο Μονακό, τον φορέα που διαφυλάσσει την ακεραιότητα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου καθώς και διεθνών διοργανώσεων παγκοσμίως, όπως είναι κορυφαίοι μαραθώνιοι ανά τον κόσμο. Τα καθήκοντά μου εκεί είχαν ως αντικείμενο τον τομέα του intelligence investigation, όπου ανιχνεύονται πιθανές υποψίες ή κίνητρα αθλητών και αθλητικών ομάδων να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών ή να ασκήσουν οποιαδήποτε άλλη παράνομη πρακτική», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Πανούτσος.
Σε ό,τι αφορά το Athletics Integrity Unit ένα από τα κύρια ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Πανούτσος και η ομάδα που συνεργάστηκε κατά τη θητεία του εκεί ήταν οι αθλητές που άλλαζαν υπηκοότητα, ακολουθώντας παράνομες διαδικασίες. «Για παράδειγμα αρκετοί Αφρικανοί αθλητές άλλαζαν υπηκοότητα για να γίνουν αθλητές του Μπαχρέιν καθαρά για λόγους κέρδους και πλουτισμού», εξηγεί. Ένα ακόμα περιστατικό ήταν η αλλαγή ηλικίας αρκετών αθλητών, προκειμένου να αγωνίζονται σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες. «Με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερης ηλικίας αθλητές, όταν αγωνίζονται σε κατηγορία που συμμετέχουν αθλητές 18 ετών έχουν σωματικά οφέλη καθώς και μεγαλύτερη εμπειρία και δυναμική».
Στην Ελλάδα εργάστηκε ως ο πρώτος υπεύθυνος εκπαίδευσης του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Doping, «κλείνοντας» μία αξιολόγηση που παρέμενε ανολοκλήρωτη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια λόγω κακοδιαχείρισης. Η χώρα μας κινδύνευσε σε αυτή την περίπτωση να τιμωρηθεί με αυστηρές ποινές που θα έφταναν στα όρια του μεγάλου σκανδάλου doping της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ντοπαρισμένοι αθλητές, αλλά αποκλειστικά και μόνο λόγω διοικητικής αμέλειας για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αξιολόγησης.
Πάνω από το 65% των ελέγχων doping γίνεται πριν από τους αγώνες
Κατά τα όσα αναφέρει, ο στίβος είναι ένα από τα πιο «ύποπτα» αθλήματα για κρούσματα doping
Αυτό γιατί, αποτελεί ένα πεδίο του αθλητισμού όπου απαιτείται υψηλή αντοχή, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μεγαλώσει θεαματικά οι αθλητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα κάθε αθλητής να επιδιώκει ένα νέο ρεκόρ.
«Το σημαντικό είναι ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν γίνεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αλλά στη διάρκεια της προπόνησης προκειμένου να διευκολύνει τον αθλητή κατά την επίπονη και κουραστική αυτή διαδικασία. Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο ποσοστό ελέγχων doping – πάνω από το 65% – γίνεται πριν τις αθλητικές διοργανώσεις καθότι οι αθλητές δεν λαμβάνουν αναβολικά για να έχουν καλές επιδόσεις στον αγώνα, αλλά για να διαθέτουν αντοχή στην προπόνηση και να μπορέσουν κατ’ επέκταση να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στον αγώνα».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.