22 Δεκ 2024
READING

3 ελληνικές μπύρες που αντιστέκονται στην «επέλαση» των πολυεθνικών

6 MIN READ

3 ελληνικές μπύρες που αντιστέκονται στην «επέλαση» των πολυεθνικών

3 ελληνικές μπύρες που αντιστέκονται στην «επέλαση» των πολυεθνικών

Η αγορά της μπύρας στη χώρα μας ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως, νούμερο που αποδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση που έχει το ελληνικό κοινό με το αγαπημένο ρόφημα. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στις υψηλές πωλήσεις διαδραματίζει και ο μεγάλος αριθμός τουριστών που κατακλύζουν κάθε χρόνο την Ελλάδα, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και ευνοούν την κατανάλωση παγωμένων ροφημάτων, όπως η μπύρα.

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό της αγοράς, αυτή κυριαρχείται κυρίως από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων Heineken και Carlsberg αντιστοίχως. Ακόμα, όλο και περισσότερο αισθητή γίνεται η παρουσία της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κυρίως στο HORECA, η οποία έχει αναλάβει την αντιπροσώπευση και τη διανομή γνωστών σημάτων της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο, AB InBev, με ονόματα όπως Corona, Stella Artois και Bud. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι οι πολυεθνικές δυνάμεις έχουν αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς.

Στον αντίποδα, και πέρα από σημαντικές ελληνικές παρουσίες όπως της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) και της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα), που κατέχουν αξιόλογα ποσοστά από την αγορά μπύρας, μικρότεροι Έλληνες παραγωγοί κάνουν την δική τους προσπάθεια προκειμένου να κερδίσουν όχι μόνο το δικό τους μερίδιο πωλήσεων αλλά και τη «μάχη» της γεύσης.

Septem: Η σημαντική πορεία και τα επόμενα σχέδια

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η ζυθοποιία Septem (στα λατινικά σημαίνει Επτά) από την Εύβοια. Το δημιούργημα των αδερφών Παναγιώτου, εκτός από τις… business στην Ελλάδα, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κυρίως στο κανάλι του Horeca, πραγματοποιεί εξαγωγές σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γερμανία. Ακόμα, στο επίκεντρο βρίσκονται και δύο νέες αγορές, αυτές της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης.

Οι μονάδες παραγωγής βρίσκονται στο Αυλωνάρι της Κύμης, ενώ η παραγωγή σε προϊόντα ζύθου ξεπερνά αρκετά τα 370.000 λίτρα της τελευταίας επίσημης ενημέρωσης. Μάλιστα, πρόσφατα προχώρησε και στην εξαγορά της ζυθοποιίας Έλιξη στη Δροσιά της Χαλκίδας.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πιο ενεργή προσπάθεια της εταιρείας να αναπτύξει non alcohol προϊόντα, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται η προσοχή της στα επιτυχημένα premium προϊόντα της, τις μπίρες Delphi και Marea. Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα κρατήσει το όνομα Έλιξη, με τις μισθωμένες της εγκαταστάσεις στη Δροσιά της Εύβοιας. Βασικοί μέτοχοι θα είναι πλέον τα αδέλφια Παναγιώτου, με τον ιδρυτή της Έλιξη, Παντελή Αβραμίδη, να παραμένει ως μέλος του ΔΣ.

H Septem ήταν από τους πρώτους που έβαλαν τη μικροζυθοποιία στην ελληνική αγορά, ενώ παράγει -μεταξύ άλλων- τις Septem Pislner, Septem Pale Ale, Septem Golden Ale, Septem Premium Red Ale, Septem Porter, Septem 8η μέρα.

Ζυθοποιία Σαντορίνης: Ξεχωριστές μπύρες με σήμα έναν… γαϊδαράκο

Η Σαντορίνη, εκτός από τον τουρισμό της και τα υπέροχα τοπία της, γίνεται γνωστή πλέον και για την μπύρα της. Μια μπύρα σε διάφορες εκδοχές και σήμα έναν γάιδαρο, δημιούργημα του γνωστού

οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου από τη Γαία Οινοποιητική, που ένωσε τις δυνάμεις του με τον Σέρβο ζυθοποιό Boban Κrunic, τον Άγγλο οινέμπορο & home-brewer aficionado Steve Daniel και την Αμερικανίδα Majda Anderson.

Η, διαφορετικών προελεύσεων σύνθεση της Μικρό-Ζυθοποιίας Σαντορίνης επέλεξε τον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνίας της Σαντορίνης για να στήσει το πολύ μικρό ζυθοποιείο της.

Μάλιστα οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους δύο ζυθοποιούς να τους εξηγούν πώς συνδυάζουν το νερό του ηφαιστειακού νησιού με τα προσεκτικά επιλεγμένα είδη βύνης από την Γερμανία & την Αυστρία, με τα πραγματικά σπάνια είδη Λυκίσκου από την Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον, την Τσεχία & την Σλοβενία και με μαγιές από το Βέλγιο & την Αμερική δημιουργώντας τις ιδιαίτερες αυτές μπύρες με σήμα τον γαϊδαράκο.

Το έργο τους υποστηρίζεται απόλυτα από έναν εξαιρετικό εξοπλισμό αιχμής από την Αυστρία (Flecks Brauhaus 300) και την Ολλανδία. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της ζυθοποιίας, η ποιότητα του εξοπλισμού, το ταλέντο των ζυθοποιών & οι σπάνιες πρώτες ύλες θα κάνουν τελικά την διαφορά, ενώ σε ερωτήσεις όπως «τι είναι λοιπόν οι μπίρες σας; Είναι Γερμανικές Lager; Βρετανικές Ale; Βελγικές Μοναστηριακές ή μήπως θολές Weiss;», απαντούν «Τίποτα από τα παραπάνω και ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω μαζί…! Ο πιο δόκιμος ίσως χαρακτηρισμός θα ήταν μάλλον αυτός των “Lagered Ales”, ένα είδος διασταύρωσης, ένα υβρίδιο αν προτιμάτε, ανάμεσα στις ξεδιψαστικές Lager & τις μεστές, αρωματικές κέλτικες Ale. Όπως και αν τις ονομάσουμε η ουσία τους παραμένει…».

H ξανθή Yellow Donkey περιέχει με λυκίσκο από Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Σλοβακία και χαρακτηρίζεται από μία ελαφρά καπνιστή πικράδα. Η Red Donkey παράγεται με λυκίσκο από τη Σλοβενία και τη Νέα Ζηλανδία, βύνη Γερμανίας και καβουρντισμένο άρωμα που εμφιαλώνεται σε μπουκάλι σαμπάνια. Και τέλος η Crazy Donkey, που περιλαμβάνει όλους τους πρώτους πειραματισμούς και είναι η πρώτη καθαρόαιμη India Pale Ale στην Ελλάδα, πολύ πιο πικρή, με μούστο από ασύρτικο κρασί και λυκίσκο από τη Νέα Ζηλανδία. Σημειωτέον, όλες οι μπύρες είναι αφιλτράριστες, απαστερίωτες και δεν περιέχουν συντηρητικά.

Κρητική Ζυθοποιία: Μπύρα Χάρμα (όνομα και πράγμα)

Η Κρητική Ζυθοποιία ιδρύθηκε το 2007 ενώ έχει την έδρα της στο Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων.

Παράγει την μπύρα Χάρμα, η οποία διατίθεται με τρεις διαφορετικές ετικέτες: την άφιλτρη lager, τη μαύρη dunkel και την πολύ γευστική και αρωματική pale lager.

Μεγάλη είναι η σημασία που έχει αποδοθεί στις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων αλλά και των πρώτων υλών, με τις «κατευθύνσεις» να ακολουθούν τα γερμανικά πρότυπα. Σχετικα με τις πρώτες ύλες για την παραγωγή της μπύρας, δηλαδή η βύνη, ο λυκίσκος και η μαγιά, προέρχονται από την Ελλάδα αλλά και το Βέλγιο, είναι άριστης ποιότητας και συμπληρώνονται με το κρυστάλλινο και γευστικό νερό από τους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Στόχος άλλωστε των ανθρώπων της Κρητικής Ζυθοποιίας είναι να προσφέρουν μία μπύρα με αυθυντική γεύση που θα ικανοποιήσει όσους την δοκιμάσουν, είτε αυτοί είναι ντόπιοι, είτε τουρίστες του νησιού.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας εκτείνονται σε 2.000 τετραγωνικά μέτρα, περιτριγυρισμένες από καταπράσινους ελαιώνες και μυρωδάτους πορτοκαλεώνες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ξενάγησης. Η Κρητική Ζυθοποιία δίνει, επίσης, προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα κατά τη διαδικασία παραγωγής. Αναζητώντας διαρκώς νέες μεθόδους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Υιοθετώντας καινοτόμες τεχνικές, στοχεύουν να επιτύχουν τη βέλτιστη χρήση ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την εξαιρετική γεύση και ποιότητα της μπύρας τους.

Εκτός από τις μπύρες που αναφέραμε, διαθέσιμες είναι και η Draft ΧΑΡΜΑ IPA, με άρωμα τροπικών φρούτων, η ΧΑΡΜΑ WEISS, φρουτώδης με διακριτικό banana flavor καθώς και η ΧΑΡΜΑ AMERICAN PILSNER με αρώματα εσπεριδοειδών, άνθη λουλουδιών, ψωμιού και βύνης και τους Αμερικάνικους λυκίσκους, όλες τους φρέσκες και χειροποίητες, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα!

Αυτές είναι τρεις ιστορίες ελληνικών προσπαθειών που ξεχωρίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις βασικές χώρες παραγωγής μπίρας στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μπίρας (4 Αυγούστου), το 2022 η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα έφτασε στα 565,34 εκατομμύρια λίτρα από 400,22 εκατομμύρια λίτρα το 2021, καταγράφοντας αύξηση περίπου 41%. Τα νούμερα αυτά «χαρίζουν» στη χώρα μας την 8η θέση ως παραγωγός μπίρας στην Ε.Ε. μεταξύ των 18 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.