22 Ιαν 2025
READING

Πώς μπορούν οι Κινέζοι να ανατρέψουν την ελληνική και την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου

3 MIN READ

Πώς μπορούν οι Κινέζοι να ανατρέψουν την ελληνική και την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου

Πώς μπορούν οι Κινέζοι να ανατρέψουν την ελληνική και την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου

Μπορούν οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων να αλλάξουν την εικόνα και στην Ελλάδα; Εάν κανείς λάβει υπόψη του ότι πρόσφατα ο όμιλος Συγγελίδη ξεκίνησε να διαθέτει στη χώρα μας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της MG, το οικονομικότερο από τα οποία είναι το ZS με τιμή έναρξης στα 18.950 στην έκδοση «Exclusive», μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η είσοδος των κινεζικών αυτοκινήτων και στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως με πλήρη εξοπλισμό, ποιοτικά χαρακτηριστικά και χαμηλή τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, μπορεί να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς κατασκευαστές.

Την ίδια ώρα ο όμιλος Quest έχει την πρόθεση να φέρει στην Ελλάδα μετά και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές της Xiaomi που ήδη αντιπροσωπεύει όπως κινητά, tablets, πατίνια, σκούπες και τα αυτοκίνητα που φτιάχνει η κινεζική εταιρεία. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αρκετός ακόμα χρόνος και οπωσδήποτε πέρα από την πρόθεση της Quest απαιτείται και η τελική συμφωνία με την Xiaomi για την εισαγωγή των αυτοκινήτων της στην εγχώρια αγορά. Κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2027 τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Έτσι, οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που έχουν ήδη πληγεί από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό τους για ένα μερίδιο της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, αντιμετωπίζουν έναν πολύ πιο σημαντικό αντίπαλο, την Κίνα, και την επιθετική επένδυσή της στον κλάδο. Η Tesla, ίσως ο πιο γνωστός από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων EV στις δυτικές αγορές, είδε τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2024 να μειώνονται κατά 20% φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, και η τιμή της μετοχής της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην εμφάνιση ενός πολύ πιο ανταγωνιστικού τοπίου, με την Xiaomi, αρχικά κατασκευαστή smartphones που έχει την έδρα της στο Πεκίνο, να λανσάρει το πρώτο της EV – το SU7 – μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

H δυναμική των Κινέζων στην παγκόσμια αγορά

Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν ήδη το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία,

σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τον ενεργειακό σύμβουλο που έχει έδρα το Παρίσι. Και όλα αυτά ενώ η Tesla και η BYD μάχονται για να ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς τους στην κατηγορία τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας έρευνας αγοράς TrendForce τον Φεβρουάριο του 2024, οι Κινέζοι κατασκευαστές κατέχουν ήδη τρεις από τις πέντε κορυφαίες θέσεις σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς – με τη BYD στο 17%, τη GAC Aion στο 5,2% και τη SAIC-GM-Wuling στο 4,9%. Η Tesla παραμένει στην πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 19,9%, ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, Volkswagen, βρίσκεται στην πέμπτη θέση με μερίδιο αγοράς 4,6%. Συγκριτικά και για να έχουμε σαφέστερη εικόνα για το τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ήταν αυτοί που είχαν μόλις το 0,1 τοις εκατό των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων EV το 2012 – μόλις πριν από 12 χρόνια.

Tesla's Nemesis in China Is a Tiny $5,000 Electric Car From GM - Bloomberg

Κυρίαρχη στην εμπιστοσύνη των αγοραστών η Tesla

Σύμφωνα με το 12365Auto, έναν κινεζικό ιστότοπο που παρακολουθεί την ποιότητα των αυτοκινήτων, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που μετράει τον αριθμό των βλαβών ανά 10.000 οχήματα που πωλούνται για να ποσοτικοποιήσει την ικανοποίηση των πελατών, τα αυτοκίνητα της Tesla διατηρούν την πρώτη για διαφορετικά μοντέλα αυτοκινήτων με το μικρότερο ποσοστό ελαττωμάτων. Ωστόσο, η ποσοστιαία διαφορά στα σφάλματα μεταξύ της Tesla και των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων είναι οριακή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.