18 Δεκ 2024
READING

Η Ελίν και ο Γιάννης Αληγιζάκης

6 MIN READ

Η Ελίν και ο Γιάννης Αληγιζάκης

Η Ελίν και ο Γιάννης Αληγιζάκης

Ανταγωνισμός, γεωπολιτικές εξελίξεις και σημαντικές κρίσεις, όπως ο Πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, δημιούργησαν για τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς καυσίμων (ακόμη και για κάποιους από τους πιο ισχυρούς, όπως η Royal Dutch Shell και η BP) – όπως και για πολλούς ακόμη κλάδους – ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη σταθερή πορεία του Ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., κατά κόσμον Ελίν, που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μία θέση στις 10 μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας στον κλάδο.

Η διαχρονικά ανοδική πορεία στα κέρδη

Και μπορεί, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το 2023, ο κύκλος εργασιών του εννεάμηνου να κατέγραψε πτώση της τάξεως του 34%, σε σχέση με αυτό του 2022, ως απόρροια των μειωμένων πωλήσεων, αλλά και των «πεσμένων» τιμών του πετρελαίου, όμως το μικτό κέρδος του Ομίλου παρουσίασε αύξηση κατά 12%. Το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου μειώθηκε στο εννεάμηνο στα 6,6 εκατ. ευρώ από 7,9 εκ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ συνολικά, το κέρδος προ φόρων ανήλθε στα 11.086 χιλ. ευρώ, συγκριτικά με το 11.131 χιλ. ευρώ του 2022, το οποίο σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το αποτέλεσμα υποδηλώνει τη σταθερότητα που παρατηρείται στη δυναμική του Ομίλου, παρά τους εξωτερικούς παράγοντες και τη διαρκή μεταβλητότητα, με τα κέρδη να παραμένουν υψηλά, σε διαχρονικό επίπεδο. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι για το 2021 η Ελίν υπερδιπλασίασε την κερδοφορία της, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 1.512,3 εκατ. ευρώ, έναντι 1.459,7 εκατ. που ήταν το 2020, καταγράφοντας αύξηση 3,61%. Τελικά, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 6,05 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, δεδομένης και της μεγάλης εθνικής κρίσης της πανδημίας.

Η εταιρία προχωρά στην ενοικίαση αποθηκευτικού χώρου στην Ισπανία, ώστε να αναπτύξει τις πωλήσεις στη Μεσόγειο, τη Δυτική Αφρική και το Γιβραλτάρ.

Ο ολοκληρωμένος όμιλος ενέργειας, οι θυγατρικές και ο ενεργειακός μετασχηματισμός

Συνολικά, η Ελίν έχει καταφέρει να καταστεί καταφέρει να θέσει γερές βάσεις για τη θέση τους στους δυνατούς παίκτες της ενεργειακής αγοράς, διευρύνοντας, μέσα από μία ολιστική οπτική, τη δραστηριότητά της πέρα από την παροχή καυσίμων, με ισχυρή εξωστρέφεια που μεταφράζεται σε δραστηριοποίηση σε 45 χώρες σε 5 ηπείρους, ως ολοκληρωμένος όμιλος ενέργειας.

Αφουγκραζόμενος την έντονη ανάγκη για συμφέρουσες ενεργειακές λύσεις, υπό τη σκιά της παγκόσμιας κρίσης που συνεχίζεται, ο Όμιλος δεν θα μπορούσε να μην εισέλθει και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δυναμικά μπαίνει και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσα από τα τρία φωτοβολταϊκά πάρκα που δημιουργήθηκαν στον Ασπρόπυργο και τον Βόλο.

Στην Ελλάδα, το δίκτυό της αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από 580 πρατήρια καυσίμων, τα οποία, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρία, μετατρέπει σταδιακά σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς, με την προσθήκη ηλεκτρικών φορτιστών και σταθμών LNG-CNG, στην ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική χώρα. Παράλληλα, πρόσφατα προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ, για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης που αφορά την εγκατάσταση φορτιστών ΔΕΗ blue στα πρατήρια Ελίν.
Μέσα στο πεδίο της δραστηριότητάς του Ομίλου βρίσκεται επίσης τόσο η διάθεση καυσίμων και λιπαντικών στις βιομηχανικές μονάδες, αλλά και ο εφοδιασμός σκαφών αναψυχής.

Παράλληλα, μέσα στα χρόνια ο Όμιλος στόχευσε να αφήσει το στίγμα του και σε άλλους παρεμφερείς κλάδους. Η αρχή έγινε το 2000, με την Ελίν Τεχνική Α.Ε., η οποία αρχικά υποστήριξε τη μητρική εταιρία στις τεχνικές της ανάγκες, εκτελώντας και συντηρώντας έργα εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Έκτοτε, έχει αναλάβει ποικίλα τεχνικά έργα, με ειδίκευση στα κτιριακά έργα, στα κτίρια εμπορικής χρήσης (καταστήματα, αποθήκες κ.α.), στα βιομηχανικά κτίρια, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών μελετών και τεχνικής υποστήριξης.

Εν συνεχεία, την εμφάνισή της έκανε το 2005 η Ελίν Ναυτική, η οποία, εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών τροφοδοσίας καυσίμων των πρατηρίων και των εγκαταστάσεων της ΕΛΙΝΟΙΛ, προσφέρει και υπηρεσίες μεταφοράς καυσίμων σε τρίτους. Και βέβαια η Ελίν Σταθμοί, που αφορά στην εκμετάλλευση των πρατηρίων υγρών καυσίμων, σταθμών ανεφοδιασμού σκαφών και εν γένει η διενέργεια λιανικών πωλήσεων.

Στην Ελλάδα, το δίκτυό της αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από 580 πρατήρια καυσίμων, τα οποία, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρία, μετατρέπει σταδιακά σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς.

Οι στόχοι για το 2024

Το 2024 αποτελεί μάλιστα χρονιά – ορόσημο για τον Όμιλο, ο οποίος κλείνει 70 χρόνια παρουσίας στον κλάδο. Μέσα στο ασταθές περιβάλλον το οποίο συνεχίζει να υφίσταται – και ένα ακόμη κλίμα συναγερμού για εκτόξευση τιμών στα καύσιμα, που κάνει λόγο για βενζίνη στα 2 ευρώ, να βρίσκεται προ των πυλών λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα -, η Ελίν στοχεύει για το 2024, αφενός να διατηρήσει τη σταθερά ανοδική πορεία της, αφετέρου να επεκταθεί μέσω νέων καταστημάτων, ενισχύοντας το δίκτυό της τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στα νησιά της χώρας, δεδομένων των εκτιμήσεων για ανοδική πορεία του τουρισμού τη θερινή σεζόν που έρχεται, που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για αύξηση των πωλήσεων. Παράλληλα, όσον αφορά στα αστικά κέντρα, η ΕΛΙΝ ήδη έχει στα σκαριά τη δημιουργία δύο πρότυπων σταθμών LNG-CNG σε Αττική και Ιωάννινα.

Η εταιρία όμως «ποντάρει» και στην ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητας, με αποφασιστικά βήματα, μέσα από τα οποία στοχεύει να καλύψει τις πιθανές απώλειες αναφορικά στο έσοδο από την Ευρώπη. Πιο ειδικά, όπως έχει ανακοινωθεί, προχωρά στην ενοικίαση αποθηκευτικού χώρου στην Ισπανία, ώστε να αναπτύξει τις πωλήσεις στη Μεσόγειο, τη Δυτική Αφρική και το Γιβραλτάρ.

Γιάννης Αληγιζάκης: Από τις εκφορτώσεις στον Ασπρόπυργο, στην καρέκλα του Προέδρου

Οι εταιρίες, οι αριθμοί και οι επιτυχίες, είναι πάντα οι άνθρωποί τους, όπως συνηθίζουμε να επισημαίνουμε. Πίσω από την ανοδική πορεία της Ελίν βρίσκεται ο Γιάννης Αληγιζάκης, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε «κύματα» προκλήσεων, από την ενεργειακή και κλιματική κρίση μέχρι τις συρράξεις που επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο, τη γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί και, φυσικά, τον ισχυρό ανταγωνισμό, κρατώντας δυνατά το «τιμόνι» ενός μεγάλου Ομίλου που καλείται να οδηγήσει στην κερδοφορία, αλλά και τον πολυσυζητημένο ενεργειακό μετασχηματισμό, παράλληλα με το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτροκίνησης, μέσα από τολμηρές επενδύσεις, θεμελιώσεις μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές.

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την ταυτότητα της Ελίν, καθώς εισήχθη σε αυτή ήδη από τα 18 του χρόνια, ξεκινώντας από τις εκφορτώσεις στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, για να βρεθεί στο 2005, μέχρι και το σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου, ενώ μεσολάβησε το βήμα της εμπορικής διεύθυνσης. Θα μπορούσε κανείς να πει μάλιστα ότι η Ελίν αποτελεί οικογενειακή του παράδοση, καθώς προέρχεται από δημιούργημα των Δήμου Διαμαντίδη, και Χριστόδουλου Κουρούκλη, θείου του και ξάδελφου της μητέρας του, αντίστοιχα, μέσα από τη συνένωση δύο μικρών εταιριών εμπορίου καυσίμων. Οι δύο άνδρες τον μύησαν στη δουλειά στην οποία, αν και από χαμηλές θέσεις, φαινόταν πως έχει μέλλον, μέσα από τη συνέπεια και τον προσγειωμένο, αλλά και φιλόδοξο, ταυτόχρονα, χαρακτήρα του.

«Μπαίνουμε σε μια αγορά για να μάθουμε, να δούμε τη συμπεριφορά του νέου καυσίμου, τις πηγές εφοδιασμού και να κάνουμε ό,τι κάναμε και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που πλέον έχουμε μάθει και θα επιδιώξουμε να εξελίξουμε περαιτέρω», έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Ελίν, με το βλέμμα στο – ενεργειακά μετασχηματισμένο – μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.