16 Ιαν 2025
READING

Ασφαλιστικές εταιρείες: Γιατί συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία

4 MIN READ

Ασφαλιστικές εταιρείες: Γιατί συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία

Ασφαλιστικές εταιρείες: Γιατί συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία

Κάλεσμα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία έκανε πριν μερικές εβδομάδες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με τις ασφαλιστικές να βλέπουν πολύ θετικά το συγκεκριμένο εγχείρημα, αφού αναμένεται να δουν μεγάλη αύξηση πελατών αλλά και εσόδων.

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι εταιρείες οι οποίες θα συμμετέχουν, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ήδη κάποιες από αυτές έχουν βγάλει ή σχεδιάζουν να βγάλουν ειδικά πακέτα για τα απογευματινά χειρουργεία.

Το μέτρο θα αφορά τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια νοσοκομεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ασφαλιστικές κάλυπταν τα χειρουργεία στα δημόσια, ωστόσο η διαφοροποίηση θα είναι ότι πλέον τα συμβόλαια θα αφορούν και τα απογευματινά, ενώ τα επιδόματα αναμένεται να αυξηθούν, γεγονός που θα αποτελέσει στο μέλλον σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρείες που παρέχουν συμβόλαια υγείας. Αφού προσβλέπουν σε αύξηση των ασφαλισμένων.

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά -, με το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Οι κινήσεις και το ενδιαφέρον

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο υπασφαλισμένες χώρες στην Ευρώπη, με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και τον πρόεδρό της κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, να τονίζει διαρκώς ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα.

Άνθρωποι της αγοράς, επισημαίνουν ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τις ασφαλιστικές να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες, αφού πλέον θα μειωθούν οι καθυστερήσεις. Εκτός αυτού, οι ασφαλιστικές θα προσφέρουν πλέον φθηνότερα συμβόλαια, με μεγαλύτερες αποζημιώσεις και προσδοκούν να προσεγγίσουν το επόμενο διάστημα μεγαλύτερο αριθμό πελατών, οι οποίοι θα μπορούν γρηγορότερα να βρουν ένα συμβόλαιο που θα ταιριάζει στις ανάγκες του.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών -εάν τελικά υλοποιηθεί- αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να προσελκύσει αρκετούς πολίτες στη λύση της ιδιωτικής ασφάλισης, ως την πιο «συμφέρουσα λύση» για άμεση εξυπηρέτηση με την ταυτόχρονη κάλυψη του κόστους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει, είναι ότι στα δημόσια νοσοκομεία, το βάρος της επέμβασης το επωμίζεται ο ασθενής, αφού ακόμα ισχύει ο κανόνας για το «φακελάκι». Εδώ έρχεται η ασφαλιστική, η οποία όπως λένε παράγοντες της αγοράς, θα… επωμιστεί το βάρος «κόβοντας» επίδομα, διευκολύνοντας έτσι τον πολίτη, ο οποίος θα πληρώνει μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα με έδρα... στο εξωτερικό

Και οι αντιδράσεις

Ωστόσο, στην απόφαση αυτή του υπουργού, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις των εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι λένε ότι έτσι καταργείται η έννοια του δημόσιου νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι «η πολιτική αυτή μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε κερδοσκοπικά ιδρύματα που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, και τη σχέση γιατρού – ασθενούς σε μία απλή εμπορική συναλλαγή, που αποκλείει από τις υπηρεσίες Υγείας το 50% των πιο φτωχών από τους φτωχούς, αυτών που «ζουν» με κάτω από 500 ευρώ».

Παράλληλα η ΟΕΝΓΕ έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία σημειώνοντας ότι η θεσμοθέτησή τους είναι αντισυνταγματική.

Ο κ. Γεωργιάδης, απατώντας στις επικρίσεις, τόνισε ότι «αν η αντίρρηση (για την είσοδο των ασφαλιστικών) είναι ιδεολογικής φύσεως, ότι δεν θέλουμε στο ΕΣΥ να υπάρχει πληρωμή, αυτό έχει λυθεί στο ΕΣΥ εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία. «Το να μπουν μέσα οι ασφαλιστικές σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά να πληρώσουν μέσω της ιδιωτικής ασφάλειας. Γιατί αυτό είναι κακό για το ΕΣΥ; Μπορείτε να μου πείτε ένα λογικό επιχείρημα γιατί αυτό για το ΕΣΥ είναι κακό; Η δική μας ιδεολογία είναι υπέρ των ΣΔΙΤ, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Τα συμβόλαια υγείας

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, οι ανατιμήσεις στα συμβόλαια υγείας είναι ορατές για το 2024, ενώ υπάρχουν ακόμα προβλήματα…συνεννόησης μεταξύ ασφαλιστικών και νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Πρόβλημα στο οποίο πρόσφατα, σε σχετική συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci. Ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία.

Συγκεκριμένα είχε πει ότι «ο κλάδος υγείας έχει επηρεαστεί αρκετά και από τον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξήθηκαν και οι τιμές για τα νοσήλια. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια σωστή επικοινωνία με τα νοσοκομεία για να βρούμε τη σωστή ισορροπία». «Μας κατηγορούν ότι αυξάνουμε τις τιμές. Όταν πας σε ένα νοσοκομείο και αντί να πληρώσεις 1000 ευρώ πληρώνεις 1500 ευρώ ή θα κάνεις μια αύξηση στις τιμές (οι ασφαλιστικές εταιρείες) ή θα χάσεις λεφτά. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το πράγμα και κυρίως βλάπτει τον πελάτη».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.