16 Ιαν 2025
READING

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 23 χρόνια επιτυχίας

5 MIN READ

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 23 χρόνια επιτυχίας

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 23 χρόνια επιτυχίας

Το καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη είναι το Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, καθώς βρέθηκε για μία ακόμη χρονιά πρώτο στην κατάταξη των βραβείων «Routes Europe 2024», στην κατηγορία άνω των 20 εκατ. επιβατών, νικώντας ισχυρούς «παίκτες», όπως το Fiumicino της Ρώμης, το IGA της Κωνσταντινούπολης, το αεροδρόμιο της Βιέννης και των Βρυξελλών, με βάση την ψήφο των αεροπορικών εταιριών.

Η ισχυρή θέση του αεροδρομίων των Αθηνών στον «χάρτη» των αερομεταφορών αποδεικνύεται από την αυξημένη επίδοση του περασμένου έτους. Αναλυτικότερα, το 2023 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας 28,17 εκατ. επιβάτες, αριθμός που δημιουργεί μία αύξηση της τάξεως του 24% συγκριτικά  με το 2022 και 10,2% σε σύγκριση με το 2019. Ακόμη περισσότερο, το 2024 φαίνεται πως έχει μπει «με το δεξί», καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση των επιδόσεων κατά 16,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εκτός από την ήδη ηγετική θέση του αεροδρομίου των Αθηνών και της υποδομής του, σε αυτό το γεγονός συνέβαλε και η αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, που έχουν να κάνουν με τους 5 νέους προορισμούς που προστέθηκαν αλλά και την ενίσχυση με 8 επιπλέον αεροπορικές εταιρείες και 19 νέων δρομολόγια σε ήδη υπάρχουσες συνδέσεις.

Ήδη από τον Ιανουάριο, καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων που έσπασε φράγμα του ενός εκατ. αφίξεων από το εξωτερικό, καθώς αυτές ήταν κατά 12,8% πιο αυξημένες, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Η «ηχηρή» είσοδος στο χρηματιστήριο

Υπό το «φως» των υψηλών επιδόσεων και με πλάνο ισχυρών επενδύσεων που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την αύξηση της χωρητικότητάς του μέχρι τους 50 εκατ. επιβάτες ετησίως το 2046, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πέτυχε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο, γεγονός – σταθμός και ορόσημο για τη συνολική του πορεία. Η εισαγωγή αυτή ανοίγει τον δρόμο για το τολμηρό πλάνο επενδύσεων ύψους 1,35 δις., που θα εξελιχθεί σε τρείς φάσεις και αναμένεται να «απογειώσει» τις επιδόσεις του αεροδρομίου.

28 Μαρτίου 2001: Η μεγάλη πρεμιέρα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Ήταν 28 Μαρτίου 2001, ώρα 14:59 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη άφιξη, της πτήσης 424 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Μόντρεαλ, ανοίγοντας για πρώτη φορά τις πύλες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο ήρθε να αντικαταστήσει το εμβληματικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που εξυπηρετούσε την Αθήνα για 60 ολόκληρα χρόνια. Σηματοδοτήθηκε έτσι μία νέα εποχή για τις ελληνικές αερομεταφορές, φέρνοντας έναν νέο «πρωταγωνιστή» στο προσκήνιο.

Την ακριβώς επόμενη μέρα, το αεροδρόμιο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, με την πρώτη αναχώρηση να αφορά την πτήση 1572 της KLM προς Άμστερνταμ.

Στα καθοριστικά για την αίγλη του αεροδρομίου γεγονότα, συγκαταλέγεται και το ρεκόρ ημερήσιας διακίνησης επιβατών του αεροδρομίου που σημειώθηκε στις 23 Μαΐου 2007, την ημέρα του τελικού του Champions League στην Αθήνα, όταν και διακινήθηκαν σε ένα εικοσιτετράωρο 85.000 επιβάτες.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ανοίγει τον δρόμο για το τολμηρό πλάνο επενδύσεων ύψους 1,35 δισ.

Οι μεγάλες κρίσεις

Γενικώς, δύο κακές περίοδοι καταγράφονται μέχρι στιγμής στην ιστορία του αεροδρομίου, ενώ και οι δύο έχουν να κάνουν με βαθιές εθνικές κρίσεις.

Η πρώτη αφορά την παγκοσμίου επιπέδου οικονομική της περιόδου 2007-2008, η οποία επηρέασε σημαντικά την επιβατική κίνηση έως το 2013. Ενδεικτικά, από το 2007 όπου από το αεροδρόμιο πέρασαν 16.538.403 επιβάτες, έως και το 2013, ο αριθμός έπεσε στις 12.536.038. Η κίνηση μέσα σε 6 χρόνια μειώθηκε δηλαδή κατά 4 εκατ.. Ως επακόλουθο, πολλές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους από και προς την Αθήνα. Η δεύτερη μεγάλη κρίση ήρθε με το ξέσπασμα της πανδημίας και του εγκλεισμού του 2020, οπότε και το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε μόλις 8.078.394 επιβάτες.

Οι σημαντικές διακρίσεις

Παρά τις όποιες δυσκολίες, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατάφερε να διατηρήσει την αίγλη του, με στρατηγικές κινήσεις και άρτιο customer service, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους, κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις.

Για παράδειγμα, παρά την κρίση, την κατακόρυφη πτώση των επιβατών που κινήθηκαν στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το αεροδρόμιο διακρίθηκε το 2021 ως το κορυφαίο στην κατηγορία των 25 – 40 εκατ. των του διεθνούς θεσμού «Best Airport Awards», για τη συνολική λειτουργία κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, μέσω της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Την ίδια χρονιά μάλιστα, καταγράφηκε μία ακόμη αξιοσημείωτη τιμητική διάκριση αναφορικά με την αρχιτεκτονική του έργου της νέας πτέρυγας επέκτασης του νότιου άκρου του τερματικού σταθμού, στο πλαίσιο των βραβείων «Prix Versailles Airports 2021». Τα κριτήρια για την επιλογή των υποψήφιων αεροδρομίων εξέτασαν την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Πιο πρόσφατα, τη χρονιά που πέρασε, ήρθε μία σημαντική αναγνώριση για τις προσπάθειες του αεροδρομίου της Αθήνας, όσον αφορά στο περιβάλλον, στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος για τη διαχείριση και μείωση των εκπομπών άνθρακα αεροδρομίων του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe). Συγκεκριμένα, μετά τα στάδια «Χαρτογράφηση», «Μείωση», «Βελτιστοποίηση», και «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα», το αεροδρόμιο πιστοποιήθηκε στο τελευταίο στάδιο «Μετάβαση» του προγράμματος, αναφορικά με την προσπάθειά του να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από τις εγκαταστάσεις του.

Ακόμη, το κτίριο του αεροδρομίου έχει διακριθεί και παλαιότερα για τον «πράσινο» χαρακτήρα του, καθώς το 2008 τιμήθηκε με περιβαλλοντικό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το βραβείο «Πράσινου Κτιρίου», καθώς και τότε πέτυχε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Διακρίσεις που αφορούν όλα τα επίπεδα, από την αρχιτεκτονική και την αισθητική των εγκαταστάσεων, μέχρι το οικολογικό πρόσημο, και την εξυπηρέτηση του κοινού. Και, μία επίσκεψη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι υπερτερεί, τουλάχιστον σε επίπεδο εγκαταστάσεων, σε σχέση με πολλά αεροδρόμια που ανήκουν στις πιο ανεπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.