19 Δεκ 2024
READING

Zαχαροπλαστεία Fresh: Από το υπόγειο του Παρλιάρου στην Αναγνωστοπούλου στον Ηλία Κρασσά

3 MIN READ

Zαχαροπλαστεία Fresh: Από το υπόγειο του Παρλιάρου στην Αναγνωστοπούλου στον Ηλία Κρασσά

Zαχαροπλαστεία Fresh: Από το υπόγειο του Παρλιάρου στην Αναγνωστοπούλου στον Ηλία Κρασσά

Το πρώτο κατάστημα Fresh ήταν σε ένα υπόγειο στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι. Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 1982 από τον γνωστό ζαχαροπλάστη, Στέλιο Παρλιάρο, με τον ίδιο να αρνείται προηγουμένως να συνεργαστεί με το Au Delicieux, το πιο φημισμένο ζαχαροπλαστείο εκείνης της περιόδου. Δημιούργησε ένα λιτό μαγαζί, μίνιμαλ αισθητικής με ροζ ταπετσαρία στους τοίχους. Ταυτόχρονα δημιούργησε το εργαστήριό του στου Γκύζη, δουλεύοντας για πολλές ώρες την ημέρα.

Η προσπάθεια του γνώρισε πολλές διακυμάνσεις. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στην οδό Σέκερη, σε ένα κατάστημα επενδεδυμένο με μάρμαρο, το οποίο σέρβιρε καφέ, ενώ εκεί ξεκίνησε να φτιάχνει τις πρώτες τάρτες με φρούτα. Ο κόσμος έκανε ουρά για να αγοράσει μία από αυτές. Πολύ σύντομα τα γλυκά εξαντλούνταν, έχοντας τότε ως βοηθό την ανιψιά και την αδερφή του. Στο διάστημα από το 1982 έως και το 1987 η πορεία ήταν ανοδική για τα Fresh. Χτίζοντας αυτή τη στιγμή ίσως το πιο γνωστό brand ζαχαροπλαστείου στην Ελλάδα και εισάγοντας την έννοια την φιλοσοφία των gateaux de luxe (γλυκά πολυτελείας), στην Ελλάδα.

«Αν δεν πουλούσα, θα έμπαινα φυλακή»

Ο ίδιος είχε πει σε μία από τις συνεντεύξεις του ότι από τη δουλειά του ως ζαχαροπλάστης, έχασε πολλά χρήματα κυρίως επειδή είχε το μεράκι να κάνει τη δουλειά του με ποιότητα. Από ένα σημείο και μετά τα Fresh αναπτύσσονταν μέσω franchise, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι «όποιος μου ζητούσε να δώσει franchise, του έδινα. Θα έμπαινα φυλακή! Αναγκάστηκα και τα πούλησα».

Το 1999 ο Παρλιάρος ξεκίνησε την συγγραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας το πρώτο του βιβλίο. Σε μία εποχή που όλοι γνώριζαν το όνομα Fresh και όχι τόσο το δικό του. Κάπως έτσι άρχισε να χτίζει σταδιακά το όνομά του. Ήταν το 2004 όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πάντα και να μείνει χωρίς ζαχαροπλαστείο, αναπτύσσοντας συνταγές, εκδίδοντας βιβλία και κάνοντας μαθήματα ζαχαροπλαστικής.

Tα Fresh, έχοντας χτίσει όνομα και φήμη στην αγορά που συνεχίζει να είναι μία ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη επιχείρηση έως και σήμερα, η οποία μετά τον Στέλιο Παρλιάρο πέρασε στα χέρια του Ηλία, του Αντώνη και της Βαλεντίνης Κρασσά. Τα γνωστά ζαχαροπλαστεία εμφανίζουν με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο τους ισολογισμό, οριακή κερδοφορία στις 61 χιλιάδες ευρώ μετά από τους φόρους με τζίρο την ίδια χρονιά στα 7,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα 42 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, τα Fresh παραμένουν η πιο γνωστή επιχείρηση ζαχαροπλαστείων ή μία από τις πιο γνωστές στην εγχώρια αγορά. Διατηρώντας αρκετά από τα χαρακτηριστικά που τα συνόδευαν τα προηγούμενα χρόνια από την ίδρυσή τους και ύστερα, με επιλεγμένες πρώτες ύλες, φρέσκα φρούτα και αποτελώντας ίσως την πρώτη επιχείρηση ζαχαροπλαστείων που έφερε στις βιτρίνες και τα ψυγεία της γλυκά χωρίς ζάχαρη.

Κατά καιρούς τα Fresh έχουν κάνει κινήσεις σύμπραξης και με ανθρώπους της μόδας, οι οποίοι δημιούργησαν ειδικά concepts για λογαριασμό τους. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι συνεργασίες με τον Στέλιο Κουδουνάρη που δημιούργησε ειδικά σχεδιασμένες συσκευασίες για τα πασχαλινά αυγά της αλυσίδας προ τριετίας αλλά και με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδια σχεδιάστρια, Μαίρη Κατράντζου.

About | Fresh Patisserie

Τα καταστήματα και η προσπάθεια στη Μύκονο που δεν συνεχίστηκε

Σημεία πώλησης έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της Αττικής, σε κεντρικά σημεία.

Η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων διατηρεί σήμερα καταστήματα στο Ψυχικό, το Χαλάνδρι, τη λεωφόρο Συγγρού, το Περιστέρι, το Παγκράτι, τη Νέα Σμύρνη, τη Νέα Ερυθραία, την Αργυρούπολη, τη Βούλα, τα Βριλήσσια, τη Γλυφάδα, τον Άλιμο και την Αγία Παρασκευή.

Προσπάθεια επέκτασης εκτός πρωτεύουσας είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια από την επιχείρηση, δημιουργώντας το «Fresh, The Mykonos Project», στην περιοχή Κλουβάς της Μυκόνου, προσφέροντας εκτός από γλυκά και πρωινό ή brunch. Ωστόσο το εγχείρημα αυτό δεν φάνηκε να αποδίδει αυτά που προσδοκούσαν οι ιδιοκτήτες της και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σταμάτησε να λειτουργεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.