22 Ιαν 2025
READING

ΕΥΔΑΠ: Το ράλι επενδύσεων και το όραμα για μία εταιρία – πρότυπο

5 MIN READ

ΕΥΔΑΠ: Το ράλι επενδύσεων και το όραμα για μία εταιρία – πρότυπο

ΕΥΔΑΠ: Το ράλι επενδύσεων και το όραμα για μία εταιρία – πρότυπο

Μέχρι το 2033 η ΕΥΔΑΠ θα επενδύσει 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα μόλις ανακοίνωσε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Χάρης Σαχίνης, με στόχο τη σταδιακή αύξηση των εσόδων της εταιρίας σε βάθος χρόνου, και συγκεκριμένα από το 2027 και μετά.

Η εταιρία τώρα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της εύρεσης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή της εξασφάλισης επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει συγκεντρωθεί μικρότερο ποσό από αυτό που αναμενόταν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να παρέχει δική της συμμετοχή, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υπολογίζουν οι ιθύνοντες, η ρευστότητα των 325 εκατ. ευρώ, οι ταμειακές ροές, αλλά και ο δανεισμός, θα σταθούν αρκετά, ώστε να καλυφθεί το ποσό.

Να θυμίσουμε ότι και τη χρονιά που πέρασε, η ΕΥΔΑΠ κινήθηκε σε αντίστοιχη φιλοσοφία επενδύσεων, αφού το επενδυτικό πρόγραμμα ανήλθε στα 44,2 εκατ. ευρώ. Για το 2024 υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα θα φτάσει τα 81,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2025 αναμένονται επενδύσεις ύψους 204,4 εκατ. ευρώ.

Τα ελπιδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα

Όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, παρά τις μεταβολές του πληθωρισμού και το υψηλό κόστος ενέργειας, οι δείκτες της ΕΥΔΑΠ έδειξαν γενικώς βελτιωμένη εικόνα, αφού, ενδεικτικά, αύξησε τον κύκλο εργασιών της και μείωσε τα λειτουργικά έξοδα κατά 1,8%. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 351,6 εκατ. ευρώ, από 343,5 εκατ. που ήταν το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4. Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, (ύδρευση και αποχέτευση), παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά +8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. από 10,6 εκατ. ευρώ το 2022 σημειώνοντας μία – παραπάνω από εντυπωσιακή – αύξηση της τάξεως του 163%.

Να τονιστεί ότι τα παραπάνω αποτελέσματα, σημειώθηκαν σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων και γενικότερης οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, ενώ μάλιστα η εταιρία «έτρεξε» με ταχείς ρυθμούς το επενδυτικό της πλάνο, αυξάνοντας κατά 45% την απορρόφησή του, σε σχέση με το 2022. Η ανθεκτικότητα της ΕΥΔΑΠ, ανάμεσα στις διάφορες «απειλές» είναι αξιοσημείωτη.

Παρά τις μεταβολές του πληθωρισμού και το υψηλό κόστος ενέργειας, οι δείκτες της ΕΥΔΑΠ έδειξαν γενικώς βελτιωμένη εικόνα.

Επενδύσεις στο full – Σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας

Μετά το κόστος προσωπικού, η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη δαπάνη της εταιρίας. Έτσι, η ΕΥΔΑΠ επικεντρώνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην επαναχρησιμοποίηση νερού. Παράλληλα, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το πλάνο αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με επίκεντρο την Υλίκη Βοιωτίας, δεδομένων των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, προβλέπεται η άντληση από την Υλίκη με λειτουργία των γεωτρήσεων της Μαυροσουβάλας και των αντλιοστασίων της Υλίκης.

Ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες βρίσκεται η ριζική αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου της Ανατολικής Αττικής, έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, με τις εργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων λειτουργίας και εκτός Αττικής, συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους από μέρους της ΕΥΔΑΠ, «μεταλαμπαδεύοντας» τις γνώσεις της στις εκάστοτε ΔΕΥΑ.

Να σημειώσουμε ότι η εταιρία πέρυσι πέτυχε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 6 εκατ. περίπου, κυρίως, λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 26% και των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 3% (-3,4 εκατ.). Και φέτος, κινείται στην ίδια λογική, δίνοντας βάρος στη βελτιστοποίηση ενεργειακής αξιοποίησης των προϊόντων επεξεργασίας.

Το όραμα του Χάρη Σαχίνη για την ΕΥΔΑΠ ως εταιρία – υπόδειγμα

«Στόχος της ΕΥΔΑΠ να γίνει υπόδειγμα δημόσιας εταιρίας» έχει δηλώσει γεμάτος φιλοδοξία και με υπερηφάνεια για την ΕΥΔΑΠ ο Διευθύνων Σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, από το «τιμόνι» της εταιρίας που μετρά ιστορία από το 1980, αναλαμβάνοντας τις υπηρεσίες ύδρευσης της πρωτεύουσας. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια δραστηριότητας, η εταιρία αντιμετώπισε – και συνεχίζει να αντιμετωπίζει – σοβαρές προκλήσεις, ενώ καλείται να προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις, μειώνοντας δαπάνες, πετυχαίνοντας τη βέλτιστη διαχείριση πόρων, και, τελικά, εμφανίζοντας κερδοφορία.

Η αλήθεια είναι πως η εταιρία – παρότι φέρει το στίγμα και την εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου – έχει επιδείξει σημαντικά σημάδια μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού, μεταξύ άλλων μέσω της αξιοποίησης των τεχνολογικών εξελίξεων.

Σταδιακά επεκτάθηκε από την Αθήνα, σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, έχει διακριθεί για ένα από τα «πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης», ενώ τον Ιανουάριο του 2000 εισήχθη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πλέον, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κάνει ράλι στο  7%.

Πλέον, με βασικό πυλώνα της στρατηγικής της την επέκταση στην Ανατολική Αττική, στοχεύει να πετύχει σε ακόμη περισσότερους πολίτες καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Η ανάπτυξη της χώρας, όπως αναφέρει, χρειάζεται επιχειρήσεις που να αποτελούν υπόδειγμα στον τρόπο λειτουργίας τους και αυτό τον ρόλο οφείλουν να υπηρετούν και οι εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα», έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας το 2019. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έχει πετύχει μία μεγάλη «στροφή» για την εταιρία.

Γνωρίζοντας τι σημαίνει δημόσιος τομέας, αλλά και σωστό management, ως πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΠΑ, ο Χάρης Σαχίνης φαίνεται πως ξέρει καλά πώς να οδηγήσει μία επιχείρηση στην ανάπτυξη και, πολύ περισσότερο, μία επιχείρηση που μετρά κάποιες χιλιάδες πελατών, και αφορά το πιο βασικό καταναλωτικό αγαθό. Ταυτόχρονα, κρατά διαρκώς την προσοχή του στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και τις μελλοντικές, μέσα από τις αρχές της βιωσιμότητας και τις καθαρές μορφές ενέργειας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το όνομά του συνδέθηκε με το φωτοβολταϊκό πάρκο από την ΕΥΔΑΠ, στις εγκαταστάσεις της στις Αχαρνές Αττικής, το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική και άλλες, στρατηγικές κινήσεις που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ του μέλλοντος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.