21 Δεκ 2024
READING

Πλαστικά Θράκης: Η ελληνική πολυεθνική που εξάγει σε 80 χώρες

5 MIN READ

Πλαστικά Θράκης: Η ελληνική πολυεθνική που εξάγει σε 80 χώρες

Πλαστικά Θράκης: Η ελληνική πολυεθνική που εξάγει σε 80 χώρες

Τα Πλαστικά Θράκης είναι η εταιρεία που δημιούργησε το 1977 ο Σταύρος Χαλιορής και σήμερα έχει φτάσει να διαθέτει εξαγωγική δραστηριότητα που εκτείνεται σε 80 χώρες. Μια εταιρεία η οποία έχει σημαντική συνεισφορά στο εμπορικό ισοζύγιο και την οικονομία της Ελλάδας.

Σε τοπικό επίπεδο, ο όμιλος των 2000 εργαζομένων που διατηρεί την έδρα του στη Θράκη, προσφέρει θέσεις εργασίας σε 1.000 ανθρώπους στις περιοχές της Θράκης, των Ιωαννίνων, της Θήβας και της Αττικής και υποστηρίζει έμπρακτα την τοπική αγορά και τοπικούς προμηθευτές.

Τα πρώτα βήματα και η πορεία προς την επιτυχία

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Σταύρο Χαλιορή, η εταιρεία λειτουργεί το πρώτο της εργοστάσιο, το οποίο παράγει υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου, σχοινιά και σπάγκους για την ελληνική αγορά αλλά και για εξαγωγές.

Το 1986 εισέρχεται στην αγορά των τεχνικών υφασμάτων πολυπροπυλενίου με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην Ξάνθη, που βοηθούν στην επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η επιτυχία είναι τέτοια που το 1992 η παραγωγική δυναμική αυξάνεται, καθώς ένα τρίτο εργοστάσιο δημιουργείται στην Ξάνθη, το οποίο διαθέτει εξειδίκευση στην παραγωγή βιομηχανικών νημάτων και νημάτων ταπητουργίας.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο και το νέο εργοστάσιο

Το 1995 είναι μία κομβική χρονιά για την εταιρεία, καθώς τότε πραγματοποιείται η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία κίνηση που την βοήθησε να αλλάξει επίπεδο. Δύο χρόνια αργότερα, αποφασίζεται η είσοδός της επιχείρησης στην αγορά της άκαμπτης συσκευασίας. Για τον σκοπό αυτό εξάλλου, προχωράει και στη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται στα Ιωάννινα.

Οι εξαγορές που εδραίωσαν την διεθνή παρουσία

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των Πλαστικών Θράκης διαδραμάτισαν οι εξαγορές τις οποίες πραγματοποίησε και άλλαξαν την πορεία των πραγμάτων. Η πρώτη σημαντική κίνηση πραγματοποιήθηκε το 1999 με την εξαγορά της Don & Low Ltd (Σκωτία), και βοήθησε στην εδραίωση της διεθνούς παρουσίας της, ενώ ξεκινά να δραστηριοποιείται στην κατηγορία των μη-υφαντών.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, η εταιρεία πραγματοποίησε την είσοδό της στην αγορά των FIBC/μεγασάκων μέσω της εξαγοράς της Thrace Polybulk (Νορβηγία), ενώ τα επόμενα έξι χρόνια ήταν ιδιαίτερως σημαντικά για την παρουσία της στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτή εδραιώθηκε μέσω της εξαγοράς της Thrace Ipoma (Βουλγαρία) και της ίδρυσης των Thrace Greiner (50% κοινοπραξία στη Ρουμανία) και Thrace Plastics Pack Doo (Σερβία).

Ακόμα, στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης προστίθενται δύο νέες γραμμές παραγωγής, των υφασμάτων spunbond και αντίστοιχα των μη-υφαντών βελονωτών, ενώ το 2007 ο όμιλος Πλαστικά Θράκης επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Bόρεια Αμερική με την εξ ολοκλήρου εξαγορά της Thrace LINQ Inc. και της Lumite Inc. κατά 50%.

Οι κινήσεις αυτές και το θετικό αποτέλεσμα που είχαν οδήγησαν σε καινούργιες επενδύσεις, όπως αυτή στη νέα γραμμή παραγωγής μη-υφαντών βελονωτών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ), το 2009.

Η οικονομική κρίση και η «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.»

Στη συνέχεια η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση που χτύπησε όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να μην υπάρξει υποχώρηση, πραγματοποιήθηκε επικέντρωση στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και στη δημιουργία της οργανωτικής δομής.

Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα το 2012, δημιουργείται μια νέα εμπορική εταιρεία στην Κίνα με στόχο τη διείσδυση στην ευρύτερη αγορά της Ασίας, ενώ διευρύνεται η επιχειρηματική της δραστηριότητα μέσω της ίδρυσης της εταιρείας «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.». Αντικείμενο δραστηριότητας της νέας εταιρείας είναι η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας.

Κάπως έτσι, οι εταιρείες του Ομίλου επεκτείνουν το δίκτυο των πωλήσεων τους σε 80 χώρες για να εξασφαλιστεί η οικονομική ευημερία, ενω το 2014 πραγματοποιείται είσοδος και στην αγορά των προϊόντων στεγανοποίησης με τη χρήση γεωσυνθετικού αργιλικού φραγμού (Geosynthetic Clay Liner – GCL) μέσω της ίδρυσης της εταιρείας “Thrace-Eurobent A.B.E.E.” στην Ξάνθη (51% κοινοπραξία.

Οι δύο νέες γραμμές παραγωγής

Τα Πλαστικά Θράκης έδειξαν αντιστάσεις στην οικονομική κρίση και το 2016 προχώρησαν σε μια νέα επένδυση, αυτή τη φορά σε δύο νέες γραμμές παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών και Spunbond υφασμάτων στην Ελλάδα (Thrace NG), ενώ την ίδια χρονιά ξεκινά η παραγωγή thermoforming στη Βουλγαρία (Thrace Ipoma).

Το 2017, ξεκινά η παραγωγή injection στην Ιρλανδία (Thrace Synthetic), ενώ το 2018 επενδύει σε μια νέα γραμμή παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ). Ακόμα, ολοκληρώνεται με επιτυχία το σχέδιο επέκτασης των Θερμοκηπίων Θράκης κατά 45 στρέμματα, φτάνοντας συνολικά τα 185 στρέμματα.

Εγκαταστάσεις του Ομίλου Πλαστικά Θράκης στη Σκωτία

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σήμερα, το προγραμματισμένο επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς

με την υλοποίηση κρίσιμων έργων στους δύο βασικούς τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου, στις εγκαταστάσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της νέας επένδυσης στα Θερμοκήπια Θράκης, με την περαιτέρω επέκταση των Θερμοκηπίων κατά 65 στρέμματα.

Το 2023, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 345,4 εκατ. ευρώ έναντι 394,4 εκατ. ευρώ το 2022. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό και στις ιστορικά υψηλές τιμές πρώτων υλών τους πρώτους μήνες του 2022.

O Όμιλος ωστόσο διατήρησε τον όγκο πωλήσεων στα επίπεδα του 2022 (109,8 χιλ. τόνοι το 2023 έναντι 109,2 χιλ. τόνοι το 2022), υπό δυσμενείς εξωγενείς συνθήκες, όπως χαμηλότερη ζήτηση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας) και σε σημαντικές αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Το συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε στα 44,0 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 2,4%, από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται σε 16,3 εκατ.ευρώ, περιλαμβάνοντας και τις προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 13,3 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση αναμένεται να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων ετήσιο μέρισμα ~€0,23 ανά μετοχή (μικτό ποσό), το οποίο, μετά την αφαίρεση του προμερίσματος που έχει ήδη καταβληθεί, διαμορφώνει υπόλοιπο μερίσματος προς διανομή ~€0,17 ανά μετοχή (μικτό ποσό).

Τέλος, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, γίνεται η εκτίμηση ότι η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου (EBITDA) σε απόλυτα μεγέθη θα είναι υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κατά 5%-10% ως τάξη μεγέθους, ως αποτέλεσμα των ενεργειών που ήδη λαμβάνουν χώρα από τις Διοικήσεις των εταιρειών και τις ομάδες πωλήσεων, αλλά και της απόδοσης των νέων προϊόντων και συνεργασιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.