Με «σύμμαχο» ένα ακόμη «καλάθι του Νονού», το οποίο έκανε πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Μαΐου, ξεκινά η εορταστική περίοδος του Πάσχα, με τους καταστηματάρχες να αναμένουν αύξηση του τζίρου.
Χριστούγεννα και Πάσχα αποτελούν τις βασικές περιόδους αιχμής για τους καταστηματάρχες παιχνιδιών, με γονείς, νονούς, και λοιπούς συγγενείς να αναζητούν τις κατάλληλες, αλλά και πλέον πιο οικονομικά προσιτές επιλογές δώρου για τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα καταστήματα παιχνιδιών γίνονται πόλος έλξης για τους καταναλωτές που, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, το τελευταίο διάστημα κάνουν «στροφή» στις μεγάλες αλυσίδες, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες ελπίζουν σε άνοδο του τζίρου και «γέμισμα» των ταμείων τους, σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Παράλληλα, το εορταστικό, διευρυμένο ωράριο, στο πλαίσιο του οποίου και την Κυριακή 28 Απριλίου τα καταστήματα θα ανεβάσουν ρολά για να υποδεχθούν το κοινό, αποτελεί έναν ακόμη μηχανισμό για την αύξηση της κατανάλωσης, με τους καταστηματάρχες να φαίνονται αισιόδοξοι και έτοιμοι να υποδεχθούν την πελατεία. Την Κυριακή μάλιστα, αναμένεται κορύφωση της εμπορικής κίνησης, ωστόσο, συνήθως ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και λιγότερο το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και κάποιοι απλώς πραγματοποιούν τα τελευταία ψώνια.
Την Κυριακή 28 Απριλίου αναμένεται κορύφωση της εμπορικής κίνησης, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου εν όψει του Πάσχα.
«Ζεσταίνουν μηχανές» οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς παιχνιδιού
Αδιαμφισβήτητα, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι τα καταστήματα Jumbo τα οποία μετρούν αυτή τη στιγμή 87 καταστήματα σε όλη την επικράτεια. Παρότι τα Jumbo, έχοντας εντάξει πλούσια γκάμα προϊόντων τα τελευταία χρόνια που ξεφεύγει από το κλασικό παιχνιδάδικο, από καθαριστικά και συσκευασμένα τρόφιμα, μέχρι είδη σπιτιού και κήπου, εξακολουθούν να αποτελούν σταθερή επιλογή για παιχνίδια και δώρα, ιδιαίτερα τις εορταστικές περιόδους.
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023, τα οποία ανακοίνωσε η εταιρία, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 21,88%, συγκριτικά με το 2022, φτάνοντας τα 303,00 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις του Ομίλου ξεπέρασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ. Η ανοδική πορεία και η προτίμηση του κοινού στον μεγάλο παίκτη του παιχνιδιού φαίνεται πως συνεχίζεται και το τρέχον έτος, καθώς οι πωλήσεις του Ομίλου τον Μάρτιο 2024, εμφανίζονται αυξημένες κατά 17% περίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 6%.
Στον «χάρτη» των μεγάλων παικτών βρίσκεται βέβαια και ο Μουστάκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει σημαντικά σημάδια ανάπτυξης. Εν αντιθέσει με την περίπτωση των Jumbo, σταθερός στο κομμάτι «παιχνίδι», ο Μουστάκας μάλιστα, απαριθμώντας αυτή τη στιγμή 22 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για το τρέχον έτος συνεχίζει τη στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων, με σχέδια που μεταξύ άλλων αφορούν ακόμη και κατάστημα εντός της επένδυσης του Ελληνικού.
Σημαντική μερίδα του κοινού προσελκύουν και τα καταστήματα Max Stores, τα οποία τράβηξαν μάλιστα πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από το μεγάλο κατάστημα που έκανε εγκαίνια επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα. Η αμιγώς ελληνική εταιρία που μετρά πάνω από 30 χρόνια παρουσίας, και 10 καταστήματα στην Αττική, το τελευταίο διάστημα έχει ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά παιχνιδιών, εποχιακών, σχολικών και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της και εκτός Αττικής.
Διαχρονικά στον κλάδο παραμένουν και τα καταστήματα Zaharias, διατηρώντας 4 καταστήματα στην Αττική και με γκάμα προϊόντων που «απλώνονται» κυρίως σε παιχνίδια, σχολικά και εποχιακά.
Σε αντίστοιχη φιλοσοφία κινείται και η αθηναϊκή αλυσίδα παιχνιδιών Comfuzio, η οποία μετρά χρόνια ιστορίας που ξεκίνησε το 1960, και πρόσφατα επέκτεινε το δίκτυο καταστημάτων της με ένα δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και την οδό Αριστοτέλους (διατηρώντας ήδη ένα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos), ενώ έχει πλάνο για επένδυση και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, η εταιρία διαθέτει συνολικά 3 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Δυναμική παρουσία στον χώρο του παιχνιδιού σημειώνουν ωστόσο και μεγάλες αλυσίδες τεχνολογικών ειδών, που διατηρούν μεγάλη ποικιλία σε παιχνίδια, όπως τα Public, συγκεντρώνοντας μεγάλη μερίδα των καταναλωτών και για αυτόν τον σκοπό. Τα συγκεκριμένα βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι κερδίζουν έδαφος και λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των βιντεοπαιχνιδιών, με κονσόλες και άλλα περιζήτητα για αυτό το κοινό, αξεσουάρ.
Σε μικρότερη κλίμακα, μερίδα του ανταγωνισμού διεκδικούν και κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα οποία ωστόσο, λόγω έλλειψης ποικιλίας και ποσότητας εμπορεύματος, όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι, μάλλον δεν αποτελούν ουσιαστική απειλή για τα παραδοσιακά καταστήματα παιχνιδιών.
Στη «μάχη» και τα παραδοσιακά παιχνιδάδικα
Στην αντίπερα όχθη, αντιστέκονται στη μαζική παραγωγή των κινεζικών παιχνιδιών και ρίχνονται στη «μάχη» και τα εμβληματικά παιχνιδάδικα της Αθήνας, όπως η οικογενειακή επιχείρηση «Δαμίγος», με βαθιά ιστορία από το 1925, η οποία μάλιστα, μετά από 98 έτη λειτουργίας στην Ομόνοια, μετακόμισε επί της οδού Νικίου 6, στο Μοναστηράκι, μένοντας προσηλωμένη στο νοσταλγικό παραδοσιακό παιχνίδι, όπως τα ξύλινα παιχνίδια, οι κούκλες και τα μουσικά κουτιά.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, αν και με περισσότερα καταστήματα (5 εντός Αττικής), συναντάμε και τα Perfect Toys, που ξεκίνησαν από το 1960 ως ζαχαροπλαστείο, για να μεταμορφωθούν σε καταστήματα παιχνιδιών το 1992, υπό την ιδιοκτησία του Δημήτρη Πανταζόπουλου. Η αλυσίδα επικεντρώνεται στο κομμάτι «παιδί», μέσα από μία πιο ολιστική ματιά, έχοντας εντάξει στα ράφια της προϊόντα όπως εποχιακά, αθλητικά και είδη χόμπι, ρούχα, έπιπλα παιδικού δωματίου.
Όπως υποστηρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου, οι τιμές το τρέχον έτος κινούνται σε πτώση, όπως και πέρυσι.
Πώς κινείται η αγορά του παιχνιδιού
Όπως υποστηρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου, οι τιμές το τρέχον έτος κινούνται σε πτώση, όπως και πέρυσι, καθώς, από τη μία έρχεται η αποκλιμάκωση του κόστους μεταφοράς – παρά την αναταραχή στη Διώρυγα του Σουέζ, λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι -, ενώ παράλληλα οι προμηθευτές διατηρούν σταθερές τις τιμές, λόγω των οικονομικών πιέσεων, και από την άλλη, η εξάντληση των αποθεμάτων αναφορικά με προϊόντα που είχαν αγοραστεί σε πολύ πιο υψηλές από σήμερα, τιμές, κατά την περίοδο της κρίσης.
Πρέπει βέβαια να σταθούμε στο γεγονός ότι παρότι, όπως μεταφέρουν οι επιχειρηματίες, η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα δεν επηρεάζει σε σοβαρό επίπεδο, ώστε να παρουσιαστεί μία κατάσταση εκτός ελέγχου όσον αφορά στις τιμές, αυτή δημιουργεί ωστόσο προβληματισμό και πρόκληση στους καταστηματάρχες, σχετικά με την καθυστέρηση της παραλαβής των προϊόντων, από την Ανατολή στην Ευρώπη.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιδόσεις των μεγάλων παικτών, αλλά και παρατηρώντας την εμπορική κίνηση και τις τάσεις, ο κλάδος του παιχνιδιού φαίνεται πως διατηρεί διαχρονικά την ισχυρή παρουσία του στο λιανεμπόριο, παρά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, με το κομμάτι «παιδί» να βρίσκεται πάντα ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα καταναλωτή, ακόμη και με μειωμένο budget.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.