18 Δεκ 2024
READING

Μπορεί ο ΣΕΒ να γίνει γυναικεία υπόθεση;

5 MIN READ

Μπορεί ο ΣΕΒ να γίνει γυναικεία υπόθεση;

Μπορεί ο ΣΕΒ να γίνει γυναικεία υπόθεση;

Τις τελευταίες μέρες, τα «φώτα» της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω στη μεγάλη μάχη για τη διεκδίκηση της Προεδρίας του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), με βασικούς ανταγωνιστές που «παλεύουν» για την πολυπόθητη θέση τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρος της Bespoke SGA και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ) και την Ιουλία Τσέτη (Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΤΣΕΤΗ –ΟΦΕΤ), οι οποίοι, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να μην κατέβει ξανά υποψήφιος, βρίσκονται σε μία πολυσυζητημένη μονομαχία.

Πρόκειται μάλιστα για μία ιστορική αναμέτρηση που θα λάβει τέλος στις 19 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς η κ. Τσέτη αποτελεί την πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ΣΕΒ- η οποία ξεκινά ήδη από το μακρινό 1907- που θέτει την υποψηφιότητά της για τη θέση της Προέδρου. Αν και πολλοί ποντάρουν στον κ. Θεοδωρόπουλο ως φαβορί, λόγω της εμπειρίας του ως ο παλιότερος Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η ενδεχόμενη εκλογή της Ιουλίας Τσέτη θα σημάνει μία νέα εποχή για τον Σύνδεσμο, συμβολικής σημασίας, όσον αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ηγεσία, μέσα σε έναν ακόμη ανδροκρατούμενο χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κ. Τσέτη είναι μάλιστα επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΣΕΒ για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ο Mr. Chipita

Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους του εγχώριου επιχειρείν. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας. Ο πατέρας του είχε γαλακτοπωλείο κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που ονομαζόταν Recor A.E., και η μικρή αυτή επιχείρηση, που παρήγαγε τότε γαλακτοκομικά προϊόντα, έμελλε να γίνει η πρώτη επιχείρηση που ανέλαβε να διαχειριστεί μετά και τον χαμό του πατέρα του, το 1973. Το 1975 εισήλθε μετά από εξετάσεις στην ΑΣΟΕΕ και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1979.

Αργότερα, έχοντας περάσει από τη θέση του γενικού διευθυντή της Aligel Α.Ε., εισαγωγικής εταιρείας γλυκισμάτων και παγωτών, αλλά και του γενικού διευθυντή της Interia, μιας εταιρείας παραγωγής κρέμας φουντουκιού που είχε σημαντικές εξαγωγικές δραστηριότητες, εξαγόρασε το 50% των μετοχών της Chipita, τότε εταιρείας παραγωγής snacks και το 1989 την εξαγόρασε πλήρως. Ακολούθησε η μαζική παραγωγή των θρυλικών κρουασάν, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και τα εργοστάσια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το 2022, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε., αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών της.

Ιουλία Τσέτη: Το ισχυρό υπόβαθρο και οι θέσεις ηγεσίας

Η Ιουλία Τσέτη γνωρίζει καλά τον κόσμο του επιχειρείν, της στρατηγικής και της ηγεσίας, καθώς, συνεχίζοντας την ιστορία του πατέρα της και φαρμακοποιού, Κλέωνα Τσέτη, ανέλαβε το 2010 τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες Uni-Pharma, InterMed, την πρότυπη μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών ελληνικής βιοποικιλότητας στα Οινόφυτα Uni-Herbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο PharmaBelle.

Η ίδια βέβαια είχε θέσει ήδη τις βάσεις για όλα τα παραπάνω, μέσα από το ισχυρό ακαδημαϊκό της υπόβαθρο. Αποφοίτησε από το τμήμα φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του τμήματος Βιοφαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Manchester. Από τον Ιούνιο του 2020 είναι Πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, Γενική Γραμματέας στο ΔΣ του ΣΕΒ και Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ενδεχόμενη εκλογή της Ιουλίας Τσέτη θα σημάνει μία νέα εποχή για τον Σύνδεσμο, όσον αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ηγεσία.

Διοικητικό Συμβούλιο ΣΕΒ, μία ανδρική υπόθεση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, απαρτίζεται από προσωπικότητες που εκπροσωπούν ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του σύγχρονου ελληνικού επιχειρείν. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ μετρά αυτή τη στιγμή 25 μέλη, από τα οποία μόνο τα 4 είναι γυναίκες (Ιουλία Τσέτη, Πέγκυ Αντωνάκου, Νάγια Καλογεράκη, Ασημίνα Τζίκα). Οι 3 τελευταίες μάλιστα, εισήλθαν τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας υψηλές θέσεις σε κάποιες από τις πιο μεγάλες βιομηχανίες. Η Πέγκυ Αντωνάκου προέρχεται από τη Google ΝΑ Ευρώπης, η Νάγια Καλογεράκη από την Coca-Cola HBC A.G. (CCHBC) και η Ασημίνα Τζίκα από τη βιομηχανία αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ.

Οι νέες προσθήκες, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα της κ. Τσέτη για τη θέση της Προέδρου, δείχνουν ότι γίνονται βήματα αλλαγών, όσον αφορά στη θέση των γυναικών που στελεχώνουν τον Σύνδεσμο, ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτός βρίσκεται ακόμη μακριά από το μοντέλο της ισότιμης εκπροσώπησης, γεγονός που το πιο πιθανό είναι πως δεν συνδέεται με κάποια προκατάληψη εκ μέρους του ΣΕΒ, αλλά στην ελλιπή παρουσία του γυναικείου φύλου σε θέσεις ηγεσίας στον επιχειρηματικό κόσμο, σε σχέση με το ανδρικό, και σε στερεοτυπικά κατάλοιπα που προέρχονται από το παρελθόν και, ως ένα σημείο, εξακολουθούν να αφήνουν το στίγμα τους.

Σε επίπεδο Ομάδας Διοίκησης, το γυναικείο φύλο εκπροσωπείται σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με το Διοικητικό Συμβούλιο, απαριθμώντας 8 από τα 15, συνολικά, μέλη. Πάντως, ο ΣΕΒ συχνά υλοποιεί δράσεις θίγοντας το θέμα της ισότητας στην εργασία και έχει αναδείξει ανοικτά την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επαγγέλματα και τις θέσεις ευθύνης.

Τελικά, ό,τι και να «δείχνουν» τα προγνωστικά, μία ηγετική θέση απαιτεί πάντα γνώσεις, εμπειρία, φιλοδοξία και καλή στρατηγική, αρετές που καλλιεργούνται ανεξάρτητα από το φύλο. Η Ελλάδα, όπως και η παγκόσμια βιομηχανία απέχουν ακόμη από την πλήρη ισότητα, όσον αφορά στη διεκδίκηση και διατήρηση ηγετικών θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι γίνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες για την εξάλειψη των όποιων διαφορών. Ο ΣΕΒ είναι ένας ακόμη φορέας επιχειρηματικότητας στον οποίο η γυναικεία παρουσία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση αριθμητικά και μένει να δούμε τις εξελίξεις και ό,τι αυτές θα σηματοδοτήσουν για αυτόν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.