Προς νέο ρεκόρ βαδίζει το 2024 ο ελληνικός τουρισμός, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις προκρατήσεις, χάρη και στις φετινές διακοπές του Πάσχα των Καθολικών.
Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας έρχεται φέτος να ανταγωνιστεί τον εαυτό της, αφού η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ. Οι άνθρωποι του τουρισμού κρατούν βέβαια «μικρό καλάθι», καθώς δεν αναμένουν ότι θα επιτευχθεί φέτος η πολυπόθητη παράταση της τουριστικής σεζόν, ενώ ανακαλούν το παράδειγμα του 2019, όταν όλα έδειχναν ρεκόρ προτού ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό αναπλήρωσης της διεθνούς τουριστικής κίνησης ανέρχεται φέτος στο 102% έναντι του 2019 αντί 88% που καταγράφηκε το 2022. Το στοιχείο αυτό προέρχεται από πρόσφατη οικονομική ανάλυση που δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα, η οποία κάνει λόγο για δυναμική εκκίνηση, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, που – και – στην Ελλάδα εμπίπτουν κυρίως στον τομέα της βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με τα πρώτα καταγραμμένα στοιχεία, η αεροπορική κίνηση είναι ήδη αυξημένη, αφού οι αφίξεις Ιανουαρίου κινήθηκαν ανοδικά κατά 12% και οι προγραμματισμένες πτήσεις Φεβρουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 9%, με προσθήκη συνδέσεων με μακρινούς υψηλής δαπάνης προορισμούς. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έγραψαν ιστορικό υψηλό, ενώ τις ελπίδες για νέο ρεκόρ αναπτερώνει η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στις βασικές αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη δυνατότητα για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις το 2024, έπειτα από το ρεκόρ των 20 δισ. εσόδων το 2023, παρατηρείται ότι το ιστορικό υψηλό των ξενοδοχείων ήταν μία εξέλιξη μοναδική στη μεσογειακή αγορά, ύστερα από τις χαμηλότερες μετά πανδημίας επιδόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, λόγω των κλιματικών και γεωπολιτικών γεγονότων. Οι κρατήσεις εμφανίζουν αύξηση 21%, σημάδι που ερμηνεύεται ως ενδεικτικό της ισχυρής πρώιμης ζήτησης του συνολικού έτους.
Η δυναμική αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, που φανερώνουν εισπράξεις σχεδόν 570 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, αυξημένες κατά 24,5%. Από την άλλη, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά κατά 20,7% την ίδια περίοδο, με τους παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν πως αυτά δεν είναι απόνερα του «revenge travel» μετά τον κορονοϊό, αλλά μία τάση που ήρθε για να μείνει.
Το στοίχημα της Ρόδου
Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις, ένας από τους προορισμούς που φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν στις προτιμήσεις των διεθνών ταξιδιωτών φέτος είναι η Ρόδος. Η φήμη του νησιού των Ιπποτών δε φέρεται να πλήττεται από τις περσινές πυρκαγιές, αφού, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, τα στοιχεία δείχνουν διψήφια δυναμική ανόδου. Στα πέντε αεροδρόμια του νοτίου Αιγαίου οι μεγάλες αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας κινούνται με διψήφιο ποσοστό 10% έως 14%, ενώ οι κρατήσεις δείχνουν άνοδο πάνω από 20%.
Μεγάλη είναι η ζήτηση για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ενώ ξεχωρίζουν η Κρήτη, η Κως και η Κέρκυρα. Ειδικά στην Κω, οι παραδοσιακές αγορές Αγγλίας και Γερμανίας κινούνται με διψήφια αύξηση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, χάρη και στις νέες πτήσεις που προστέθηκαν από Κολωνία, Ντίσελντορφ και Λονδίνο μέσω Γκάτγουικ.
Άνοιγμα σε νέες αγορές κάνει και η Σκιάθος, όπου το 2024 η τουριστική περίοδος ξεκίνησε την 1η Απριλίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με πτήση από το Μιλάνο και μετά ακολούθησε η πτήση από το Παρίσι, στις 6 Απριλίου. Η Σκιάθος δέχεται 13 πτήσεις την εβδομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία με την Jet2 και φέτος προστέθηκαν και άλλες 7 πτήσεις από την EasyJet. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, το νησί του Παπαδιαμάντη αναμένεται να δεχτεί το 2024 αφίξεις συνολικά από 38 πόλεις 17 χωρών. Οι νέες αγορές στις οποίες στοχεύει η Σκιάθος είναι η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, αλλά το 60% του εισερχόμενου τουρισμού στο νησί εξακολουθεί να προέρχεται από τη Βρετανία.
Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η επέκταση της σεζόν, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το δίκτυο των υποδομών. Προς νέο ρεκόρ αναμένεται να κινηθεί το 2024 και η Κρήτη, με τις προκρατήσεις να έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2023.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.